Бадњи дан и Божић обиљежен и у Америци

Припадници Српске исељеничке заједнице у Америци и Канади прославу Божића почели су на Бадњи вече окупљањем у српским храмовима где су одржана вечерња богослужења и освећење и налагање бадњака.

Свијет 08.01.2020 | 10:07
Бадњи дан и Божић обиљежен и у Америци

Два манастира и шест српских храмова, колико их српска црква има у најборјнијој исељеничкој заједници у Чикагу, у понедељак су били претијесни да прихвате све вјернике који су желели да подијеле радост Христовог рођења.

И овде нису изостали српски обичаји као што су освећење и налагање бадњака, а после вечерњег богослужења настављена су дружења у црквеним халама уз кувану ракију и кувано вино.

Најмлаћи су примили поклоне и гранчице од бадњака, а црквени хорови су изводили божићне пјесме.

На дан Божића, 7. јануара, у свим српским храмовима у Америци и Канади одржане су божићне литургије на којима је прочитана Посланица Српске православне цркве.

У пригодним бесједама истицана је важност овог празника који окупља припаднике српске заједнице свих генерација. Многи од њих, четврте, а сада и пете генерације рођене у Америци, иако незнају српски језик са радошћу дијеле српски божићни поздрав - Мир Божији, Христос се роди!

Српска црква, како се наглашава, окупља српске исељенике у Америци у једну велику породицу и на тај начин чува њихов идентитет и везе са отаџбином и завичајем.

Српски исељенци, као и у земљама својих предака, славље су наставили у породичном кругу уз печење, чесницу и српска пића на божићној трпези. 

Иако је данас у Америци радни дан, у складу са нашом добро познатом сналажљивошћу, већина слављеника је успјела да раније одради или на други начин за свој Божић обезбиједи нерадни дан.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар