Нови раст цијена, а трошкови су већ енормни

У 2020. годину ушли смо са потрошачком корпом од скоро 2.000 КМ, двије просјечне нису довољне да се плати све што је потребно четворочланој породици.

Босна и Херцеговина 05.01.2020 | 10:17
Нови раст цијена, а трошкови су већ енормни

Поред евидентних поскупљења дувана и дуванских производа, нема значајних поскупљења основних животних намирница поручују стручњаци. Појашњавају, досадашњи раст цијена, пратио је раст плата. У Удружењима потрошача, али и Синдикатима у БиХ кажу у економским показатељима нема ништа позитивно. 

Уласком у 2020. годину поскупиле су одређене врсте цигарета. Нова поскупљења дуванских производа најављују се за 10. и 20. јануар.

"Цигарете ће на самом старту ове нове 2020. године бити скупље 10 до 30 фенинга по паклици у зависности од врсте цигарета и произвођача", казао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Једна од првих најава новоизабраног предсједавајућег Савјета Министара Зорана Тегелтије је и повећање ПДВ-а.

Из Удружења потрошача упозоравају да су издаци грађана већ енормни. Подсјећају осим што се издваја новац на ПДВ, али и на акцизе за дуванске производе, до сада се нису видјели резултати повечања акцизе за гориво.

"Дајемо тај новац на изволите нашим политичким газдама који га распореде како желе. У БиХ има новца али нема резултата. БиХ стоји годинама, троши новац довољан за њен развој, а грађани се не информирају о својим правима, грађани и не знају ни шта плаћају ни коме ни зашто", казао је Марин Баго, УГ "Натура".

Али оно што највише брине грађане је раст цијена хране. Синдикат процјењује да се на прехрану односи 41 одсто укупних трошкова просјечне породице.

А грађани су различитог мишљења, једни кажу оно што није поскупило смањила му се грамажа. Други пак кажу не виде значајне промјене у цијенама прехрамбених производа.

И док грађани економску рачуницу траже на акцијама и распродајама економисти поручују, показатељи су позитивни.

"Дошло је до највеће корекције цијена што се тиче дувана и дуванских производа, у просјеку неких седам одсто, најамнине су повећање за неких 2 одсто, храна за 1,8 процентам међутим истовремено је дошло до повећања плате од 4,8одсто и пензије од 4,4 одсто", казао је Горан Мирашчић, економиста.

"Ми заиста имамо ситуацију да је просјечна плата већа за 5 одсто у односу на оно што смо имали у 2018. години, а општи ниво цијена је испод 1 одсто повећан. Тако да нема основа да кажемо да нам је горе него прошле године", казао је Муамер Халилбашић, директор Економског института у Сарајеву.

Из Синдиката у БиХ годинама уназад упозоравају да плате не прате раст трошкова синдикалне корпе. Годинама уназад двије просјечне плате не могу подмирити све трошкове четверочлане породице који су досегли 2.000 КМ мјесечно.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нејасно

05.01.2020 11:12

Због чега расту цијене, кад је цијена енергената (струја и гориво) већ дуже вријеме непромијењена?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

05.01.2020 11:20

Ма све че то покрити минимална плата 520 км и просјечна до краја године 1000 км.кад све поскупи 30-40 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.01.2020 12:57

Сад ми је јасно сто се ова дијаспора враца два и висе дана прије.Понестало и њима пара добро је ја нисам ни исао лијепо је мени код овог страног окупатора.А ови домаци нека се ослободе домацег окупатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

05.01.2020 13:13

Кад би плата пратила потрошаћку корпу,била би инфлација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вре оо7

05.01.2020 14:39

Каква инфлација гром те убио Па у ЕУ 50% примања иде за потрошачку корпу па нема никакве инфлације..о чему причаш.

Name

Ре:

05.01.2020 17:35

Па фазон и јесте у СТВАРНОЈ Инфлацији. Када се инфлација вјестацки дрзи (а иста је као код евра, сто нема везе са стварносцу), онда то испаста обицни потросац или ти народ. Дефиниција: КМ нема снагу и подлогу да се дрзи са евром. Ова данасња вриједност КМ је само добра за оне који имају милионе и за стране продавце, да им приход не би вец сутра изгубио вриједност. Рјесење: увести Евро као валуту и тек онда би се показало ста БиХ по привредној дефиниции има, како зиви народ и како раде и колико приходују домаце фирме...

Name

Јоја

05.01.2020 13:29

Смањите луксуз прилагодите се свом будзету ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

05.01.2020 16:32

Јес јес сви би да перу косу сампоном и да носе гаце а вамо кад треба србовати онда неце да галаме