Година дана од прогона Правде за Давида са Трга

Данас се навршава тачно годину дана од када је МУП РС склонио са Трга Крајине у Бањалуци све што је подсјећало на покојног Давида Драгичевића и на овај још увијек неразјашњен случај.

Република Српска 25.12.2019 | 18:29
Година дана од прогона Правде за Давида са Трга

Давид Драгичевић нестао је 18.03.2018., а његово тијело пронађено је 24.03.2018. на ушћу Црквене у Врбас. Окупљања „Правда за Давида“ трају 640. дана.

Је ли се нешто промијенило за годину дана?

Преизборно обећање Милорада Додика, тадашњег предсједника Републике Српске, а данас члана Предсједништва БиХ, да ће са Трга Крајине бити уклоњен Давор Драгичевић и грађани који су протестовали због неразјашњеног убиства Давида Драгичевића, припадници МУП-а РС спровели су у дјело на католички Божић, 25. децембра прошле године. Тада је у полицијској потјери Драгичевић ухапшен, што је било увертира у невиђену драму која се тог дана одиграла на овом бањалучком Тргу.

Недуго након Давора Драгичевића, полиција је ухапсила и мајку покојног Давида, Сузану Радановић која им је тада пришла са Давидовом сликом у рукама. Припадници МУП-а РС потпуно су блокирали  и очистили Трг Крајине, што је изазвало велико негодовање грађана, а кулминирало полицијским нападом на голоруке грађане и хапшењима неколицине њих, који нису хтјели да напусте Трг Крајине.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач оптужио је грађане да су напали полицију, а претходно нелегално узурпирали Трг. Лукач је тврдио и да МУП Српске није употријебио силу.

„Ја још једном гарантујем, узмите све снимке прегледајте. Да полиција нигдје није употријебила прекомјерну силу. Како сам рекао, сила је употријебљена у оној мјери у којој је потребно да спријече напад на полицајце.“, рекао је током прес конференције дан након немира министар унутрашњих послова РС.

Годину дана од незапамћених нереда, убиство Давида Драгичевића још није ријешено, а грађани се и даље свакодневно окупљају и траже да се овај случај ријеши, због чега су суочени са многим проблемима. 

„Стална легитимисања, позиви на информативне разговоре, аудио и видео снимање људи, забрана окупљања, привођење људи, лишавање слободе, бројне прекршајне и кривичне пријаве против људи, бројни прекршајни налози, а ево кренула су и суђења људима.

Све смо то видјели послије 25.12.2018. не без разлога. Када су поново преузели полуге власти у своје руке и када су били сигурни да неће имати посљедица за оно што раде, отпочели су са полицијско-тужилачком акцијом.“, каже Озрен Пердув из неформалне групе „Правда за Давида“.

Најодговорнији за све наведено, за грађане је и даље министар унутрашњих послова РС. Они су већ тада тражили његову смјену, до које није дошло. Годину дана након тога, Драган Лукач се опет суочава са захтјевом за оставком, али сада по другом основу. 

„То је прије свега срамна конференција за штампу 26.марта 2018. Затим давања себи за право да се момак окарактерише као наркоман, а касније се испостави да то није, потом квалификације да се доњи веш ето изгубио, јер побогу ствари се губе. Много је ту стври због којих тај човјек не треба да буде на том мјесту, због ког сматрамо да је тај човјек срамота за МУП РС и за саму Републику Српску.“, додаје Пердув.

Да дешавања с краја прошле године не заборављају ни бањалучани, доказ су плакати које су на више локација у граду поставили активисти покрета „Револт Бања Лука“, на којима пише „Бања Лука вам ово никада неће опростити!“

А непознати активисти синоћ су поставили и плакате са ликом министра унутрашњих послова РС, на којима је писало „Чувај се Лукача!“ 

 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пајо

25.12.2019 22:46

Прави Бањалуцани ову акцију и терор полиције над градјанима који су тразили истину и правду нису заборавили и неце.Ста мисле о томе реци це на следецим изборима.А ове снимке насиља над градјанима треба цесце приказивати,за оне заборавне и неодлуцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПАЈА

26.12.2019 06:27

СВАКА ЧАСТ НА КОМЕНТАРУ. ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

Name

синип

26.12.2019 00:09

Једна од бољих ствари које је ова власт урадила. Почистила секташе са Трга. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

26.12.2019 09:21

Поцистила сектасе а хајдуке и лопове ослобидала да наставе по сиротињи.

Name

Дивљање

26.12.2019 10:52

Овакво репресивно и нељудско понашање је велика брука и срамота за власт, за све појединце који су у овом учествовали, али се они изгледа овим поносе, чим говоре више о себи. Истина је једина снага, за будућност, за боље друштво. Правда за све поштене и слободне људе, жељне истине и правде!

ОДГОВОРИТЕ