Godina dana od progona Pravde za Davida sa Trga

Danas se navršava tačno godinu dana od kada je MUP RS sklonio sa Trga Krajine u Banjaluci sve što je podsjećalo na pokojnog Davida Dragičevića i na ovaj još uvijek nerazjašnjen slučaj.

Republika Srpska 25.12.2019 | 18:29
Godina dana od progona Pravde za Davida sa Trga

David Dragičević nestao je 18.03.2018., a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018. na ušću Crkvene u Vrbas. Okupljanja „Pravda za Davida“ traju 640. dana.

Je li se nešto promijenilo za godinu dana?

Preizborno obećanje Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske, a danas člana Predsjedništva BiH, da će sa Trga Krajine biti uklonjen Davor Dragičević i građani koji su protestovali zbog nerazjašnjenog ubistva Davida Dragičevića, pripadnici MUP-a RS sproveli su u djelo na katolički Božić, 25. decembra prošle godine. Tada je u policijskoj potjeri Dragičević uhapšen, što je bilo uvertira u neviđenu dramu koja se tog dana odigrala na ovom banjalučkom Trgu.

Nedugo nakon Davora Dragičevića, policija je uhapsila i majku pokojnog Davida, Suzanu Radanović koja im je tada prišla sa Davidovom slikom u rukama. Pripadnici MUP-a RS potpuno su blokirali  i očistili Trg Krajine, što je izazvalo veliko negodovanje građana, a kulminiralo policijskim napadom na goloruke građane i hapšenjima nekolicine njih, koji nisu htjeli da napuste Trg Krajine.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač optužio je građane da su napali policiju, a prethodno nelegalno uzurpirali Trg. Lukač je tvrdio i da MUP Srpske nije upotrijebio silu.

„Ja još jednom garantujem, uzmite sve snimke pregledajte. Da policija nigdje nije upotrijebila prekomjernu silu. Kako sam rekao, sila je upotrijebljena u onoj mjeri u kojoj je potrebno da spriječe napad na policajce.“, rekao je tokom pres konferencije dan nakon nemira ministar unutrašnjih poslova RS.

Godinu dana od nezapamćenih nereda, ubistvo Davida Dragičevića još nije riješeno, a građani se i dalje svakodnevno okupljaju i traže da se ovaj slučaj riješi, zbog čega su suočeni sa mnogim problemima. 

„Stalna legitimisanja, pozivi na informativne razgovore, audio i video snimanje ljudi, zabrana okupljanja, privođenje ljudi, lišavanje slobode, brojne prekršajne i krivične prijave protiv ljudi, brojni prekršajni nalozi, a evo krenula su i suđenja ljudima.

Sve smo to vidjeli poslije 25.12.2018. ne bez razloga. Kada su ponovo preuzeli poluge vlasti u svoje ruke i kada su bili sigurni da neće imati posljedica za ono što rade, otpočeli su sa policijsko-tužilačkom akcijom.“, kaže Ozren Perduv iz neformalne grupe „Pravda za Davida“.

Najodgovorniji za sve navedeno, za građane je i dalje ministar unutrašnjih poslova RS. Oni su već tada tražili njegovu smjenu, do koje nije došlo. Godinu dana nakon toga, Dragan Lukač se opet suočava sa zahtjevom za ostavkom, ali sada po drugom osnovu. 

„To je prije svega sramna konferencija za štampu 26.marta 2018. Zatim davanja sebi za pravo da se momak okarakteriše kao narkoman, a kasnije se ispostavi da to nije, potom kvalifikacije da se donji veš eto izgubio, jer pobogu stvari se gube. Mnogo je tu stvri zbog kojih taj čovjek ne treba da bude na tom mjestu, zbog kog smatramo da je taj čovjek sramota za MUP RS i za samu Republiku Srpsku.“, dodaje Perduv.

Da dešavanja s kraja prošle godine ne zaboravljaju ni banjalučani, dokaz su plakati koje su na više lokacija u gradu postavili aktivisti pokreta „Revolt Banja Luka“, na kojima piše „Banja Luka vam ovo nikada neće oprostiti!“

A nepoznati aktivisti sinoć su postavili i plakate sa likom ministra unutrašnjih poslova RS, na kojima je pisalo „Čuvaj se Lukača!“ 

 

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pajo

25.12.2019 22:46

Pravi Banjalucani ovu akciju i teror policije nad gradjanima koji su trazili istinu i pravdu nisu zaboravili i nece.Sta misle o tome reci ce na sledecim izborima.A ove snimke nasilja nad gradjanima treba cesce prikazivati,za one zaboravne i neodlucne.

ODGOVORITE
Name

ZA PAJA

26.12.2019 06:27

SVAKA ČAST NA KOMENTARU. PRAVDA ZA DAVIDA.

Name

синип

26.12.2019 00:09

Једна од бољих ствари које је ова власт урадила. Почистила секташе са Трга. Браво!

ODGOVORITE
Name

Rale

26.12.2019 09:21

Pocistila sektase a hajduke i lopove oslobidala da nastave po sirotinji.

Name

Divljanje

26.12.2019 10:52

Ovakvo represivno i neljudsko ponašanje je velika bruka i sramota za vlast, za sve pojedince koji su u ovom učestvovali, ali se oni izgleda ovim ponose, čim govore više o sebi. Istina je jedina snaga, za budućnost, za bolje društvo. Pravda za sve poštene i slobodne ljude, željne istine i pravde!

ODGOVORITE