Узгајивачи новца: Корупција на европски начин

Сваке године ЕУ исплаћује 65 милијарди долара субвенција намијењених подршци пољопривредницима широм континента. Међутим, већина ових средстава завраши у џеповима неколицине увезаних и моћних. . .

Свијет 10.11.2019 | 19:43
Узгајивачи новца: Корупција на европски начин
У доба комунизма пољопривредници су радили на пољима која се километрима протежу око подручја, западно од Будимпеште, жањејући пшеницу и кукуруз за владу која им је украла земљу.

Данас се њихова дјеца зноје за нове господаре, групу олигарха и политичких покровитеља који су анектирали земљу путем "невидљивих" уговора с мађарском владом. Они су створили модеран заокрет у феудалном систему, дајући посао и помоћ незадовољнима, а кажњавајући побуњенике.

Те "пољопривредне бароне", како се чини, финансира и ојачава Европска унија, пише Њујорк тајмс у тексту под називом "Тхе Монеy Фармерс: Хоw Олигарцхс анд Популистс Милк тхе Е.У. фор Миллионс".

Сваке године 28-члани ЕУ блок исплаћује 65 милијарди УСД субвенција за пољопривреду намијењених подршци пољопривредницима широм континента и одржавању у животу руралних заједница. Међутим, у Мађарској и већем дијелу средње и источне Еуропе већина тих средстава одлази неколицини повезаних и моћних. Само је прошле године премијер Чешке прикупио десетине милиона долара субвенција. Ове субвенције су омогућиле и отимачине земље у мафијашком стилу у Словачкој и Бугарској.

Европски пољопривредни програм, систем који је био кључан за формирање Европске уније, сада користе исте антидемократске снаге које изнутра пријете блоку. То је зато што владе у средњој и источној Европи, на чијем челу је и неколико популиста, имају широку слободу у расподјели субвенција, које финансирају порески обвезници широм Европе - чак и ако је цијели систем обавијен тајном.

Истрага Њујорк Тајмса, проведена у девет земаља током већег дијела 2019. године, открила је систем субвенција који је намјерно нетренспарентан, што грубо нарушава еколошке циљеве Европске уније, а подстиче корупцију и самобогаћење.

Европска машинерија у Бриселу омогућује ову грубу корупцију, јер би суочавање са њом значило промјену програма који помаже заједничком одржавању несигурне Уније. Европски лидери се не слажу око многих ствари, али сви рачунају на издашне субвенције и широку дискрецију у трошењу. Укључивање тог система у сузбијање злоупотребе у новијим државама чланицама могло би пореметити политичку и економску "хармонију" широм континента.

Због тога се, у вези с нацртом закона о пољопривредним газдинствима, за обнову ове године, фокус у Бриселу не налази на искорјењивању корупције или пооштравању контрола. Умјесто тога, законодавци настоје националним лидерима дати већа овлашћења у начину на који троше новац - због приговора интерних ревизора.

Овај програм је највећа ставка у главном прорачуну Европске уније, а чини 40 одсто расхода. То је један од највећих програма субвенција на свијету.

Па ипак, неки парламентарци у Бриселу, који гласују о политици пољопривредних газдинстава, признају да често немају појма гдје новац иде.

Једно мјесто гдје се новац "улива" је жупанија Фејер, дом мађарског популистичког премијера Виктора Орбана. Господин Орбан, икона крајње десне Европе и оштри критичар Брисела и европских елита, радо прихваћа новац Европске уније. Истрага Тајмса је открила да он користи европске субвенције као систем покровитељства којим богати пријатеље и породицу, штити своје политичке интересе, а кажњава ривале.

(Њујорк тајмс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Додо

10.11.2019 20:20

увези се са братијом у овај систем...отмите сиротињи земљу(ионако нема ко да је обрадјује) па методом Лијан. ето богатства...а ви рекетирате фирме и занатлије по царсијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кендо

10.11.2019 20:39

Као да читам чланак о Босни. Исто овако субвенције функционишу код нас.

ОДГОВОРИТЕ