Директори СИПА-е и ОБА-е биће изабрани и без ХДЗ

Све опције су сада на столу, укључујући и ону да спровођење резултата протеклих општих избора сачека неке нове изборе, тврди предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић у интервјуу за “Глас Српске” али ипак подсјећа да још није оборен рекорд из 2010. године када је Никола Шпирић остао на челу Савјета министара 16 мјесеци након што му је истекао мандат предсједавајућег Савјета министара

Босна и Херцеговина 05.11.2019 | 07:43
Директори СИПА-е и ОБА-е биће изабрани и без ХДЗ
На питање о томе шта би могао бити резултат нове посебне сједнице Представничког дома чије иницирање је најавио, Шаровић каже да је најгора опција да овакво стање потраје, а да се ништа не дешава.

- Неизвјесно је да ли ће се наћи двадесет и двије посланичке руке које ће овакву иницијативу подржати, али успјех је и ако разбијемо ову ћутњу и отворимо расправу у посланичким клупама - рекао је Шаровић.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да министри из ове странке неће подржати избор новог директора СИПА и ОБА док не буде формиран нови Савјет министара БиХ, док лидер СДА тврди да они треба да буду изабрани. Како то коментаришете?

Министри из реда ХДЗ-а могу да се понашају у вези са овим питањем како сматрају да је адекватно, али систем и процедуре су такви да ће директори СИПА и ОБА бити изабрани и без њихових гласова.

У више наврата сте тврдили да треба да буде одблокиран рад Парламента БиХ. На који начин, када у Дому народа постоје четири делегата српског народа из СНСД-а и четири делегата ХДЗ-а БиХ, а сваки закон и одлука треба да буду усвојени у оба дома?

Оба дома Парламента БиХ су формално конституисана, са незавршеним процесом формирања парламентарних комисија и тијела троше огроман буџет, али не извршавају своју уставну улогу и спречавају својим нерадом, прије свега, економски развој Републике Српске и ФБиХ. Разлог нерада је једноставан - Парламент је талац двије странке, СНСД-а и ХДЗ-а који рад овог законодавног тијела условљавају формирањем Савјета министара БиХ.

Да ли је морално и нормално да у једној земљи имамо људе који у исто вријеме обављају и представљају и извршну и законодавну власт, да примају плате за то, а да ни једна ни друга власт више не раде него што раде?

Могућност обављања и извршних и законодавних функција регулисана је законом како би се спријечила потпуна блокада институција након избора од стране политичких терминатора и дала свјесна предност континуитету рада институција у сваком тренутку у односу на могући сукоб интереса. Али слажем се, неодговорно је и неморално бити изабран вољом народа, примати огромне плате и свјесно избјегавати било шта радити у истом том парламенту.

Како коментаришете чињеницу да готово нико не помиње како није формирана власт у ФБиХ ни на нивоу БиХ и да је Српска закочена јер је једино она формирала своје институције?

У праву сте. Негдје у завјетрини је проблем неформирања извршне власти у ФБиХ, што посредно има негативног утицаја и на Републику Српску. Мало се, такође, спомиње и мало критикује “случај” Мостара, гдје немамо избора скоро 12 година.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

без

05.11.2019 06:59

Све институције БиХ могу функционирати без Милорада Додика и Драгана Цовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

05.11.2019 07:29

Изгледа могу без икога

Name

Милан

05.11.2019 09:38

Свако нормалан види да цовиц, додик, а мислим и бакир раде на не формирању власти и замазују очи својим гласачима. Само гласајте за њих, лош живот је загарантован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

05.11.2019 10:59

НЕ МОЖЕ ОВАКО ,ПРЕДСТАВНИКЕ ЈЕДНОГ НАРОДА ИСКЉУЧИТИ ИЗГЛАСАЊА И НЕ УВАЖИТИ ЊИХОВ ГЛАС ЈЕ ПРОТИВ УСТАВА БИХ. пазите се да нам се не обије од главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

06.11.2019 16:39

Ово сто ради СДС у СА це их костати рејтинга.Како им то није јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.11.2019 15:07

Подрска СДС и Саровицу .