Direktori SIPA-e i OBA-e biće izabrani i bez HDZ

Sve opcije su sada na stolu, uključujući i onu da sprovođenje rezultata proteklih opštih izbora sačeka neke nove izbore, tvrdi predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović u intervjuu za “Glas Srpske” ali ipak podsjeća da još nije oboren rekord iz 2010. godine kada je Nikola Špirić ostao na čelu Savjeta ministara 16 mjeseci nakon što mu je istekao mandat predsjedavajućeg Savjeta ministara

Bosna i Hercegovina 05.11.2019 | 07:43
Direktori SIPA-e i OBA-e biće izabrani i bez HDZ
Na pitanje o tome šta bi mogao biti rezultat nove posebne sjednice Predstavničkog doma čije iniciranje je najavio, Šarović kaže da je najgora opcija da ovakvo stanje potraje, a da se ništa ne dešava.

- Neizvjesno je da li će se naći dvadeset i dvije poslaničke ruke koje će ovakvu inicijativu podržati, ali uspjeh je i ako razbijemo ovu ćutnju i otvorimo raspravu u poslaničkim klupama - rekao je Šarović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da ministri iz ove stranke neće podržati izbor novog direktora SIPA i OBA dok ne bude formiran novi Savjet ministara BiH, dok lider SDA tvrdi da oni treba da budu izabrani. Kako to komentarišete?

Ministri iz reda HDZ-a mogu da se ponašaju u vezi sa ovim pitanjem kako smatraju da je adekvatno, ali sistem i procedure su takvi da će direktori SIPA i OBA biti izabrani i bez njihovih glasova.

U više navrata ste tvrdili da treba da bude odblokiran rad Parlamenta BiH. Na koji način, kada u Domu naroda postoje četiri delegata srpskog naroda iz SNSD-a i četiri delegata HDZ-a BiH, a svaki zakon i odluka treba da budu usvojeni u oba doma?

Oba doma Parlamenta BiH su formalno konstituisana, sa nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih komisija i tijela troše ogroman budžet, ali ne izvršavaju svoju ustavnu ulogu i sprečavaju svojim neradom, prije svega, ekonomski razvoj Republike Srpske i FBiH. Razlog nerada je jednostavan - Parlament je talac dvije stranke, SNSD-a i HDZ-a koji rad ovog zakonodavnog tijela uslovljavaju formiranjem Savjeta ministara BiH.

Da li je moralno i normalno da u jednoj zemlji imamo ljude koji u isto vrijeme obavljaju i predstavljaju i izvršnu i zakonodavnu vlast, da primaju plate za to, a da ni jedna ni druga vlast više ne rade nego što rade?

Mogućnost obavljanja i izvršnih i zakonodavnih funkcija regulisana je zakonom kako bi se spriječila potpuna blokada institucija nakon izbora od strane političkih terminatora i dala svjesna prednost kontinuitetu rada institucija u svakom trenutku u odnosu na mogući sukob interesa. Ali slažem se, neodgovorno je i nemoralno biti izabran voljom naroda, primati ogromne plate i svjesno izbjegavati bilo šta raditi u istom tom parlamentu.

Kako komentarišete činjenicu da gotovo niko ne pominje kako nije formirana vlast u FBiH ni na nivou BiH i da je Srpska zakočena jer je jedino ona formirala svoje institucije?

U pravu ste. Negdje u zavjetrini je problem neformiranja izvršne vlasti u FBiH, što posredno ima negativnog uticaja i na Republiku Srpsku. Malo se, takođe, spominje i malo kritikuje “slučaj” Mostara, gdje nemamo izbora skoro 12 godina.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

bez

05.11.2019 06:59

Sve institucije BiH mogu funkcionirati bez Milorada Dodika i Dragana Covica

ODGOVORITE
Name

Хехе

05.11.2019 07:29

Изгледа могу без икога

Name

Milan

05.11.2019 09:38

Svako normalan vidi da covic, dodik, a mislim i bakir rade na ne formiranju vlasti i zamazuju oči svojim glasačima. Samo glasajte za njih, loš život je zagarantovan.

ODGOVORITE
Name

MILAN

05.11.2019 10:59

NE MOŽE OVAKO ,PREDSTAVNIKE JEDNOG NARODA ISKLJUČITI IZGLASANJA I NE UVAŽITI NJIHOV GLAS JE PROTIV USTAVA BIH. pazite se da nam se ne obije od glavu.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

06.11.2019 16:39

Ovo sto radi SDS u SA ce ih kostati rejtinga.Kako im to nije jasno?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

12.11.2019 15:07

Podrska SDS i Sarovicu .