Министар без браде у знак подршке Мовемберу

Више од 20 мушкараца је обријало браде или скратило бркове у кафеу “Паусе” у Бањалуци и на тај начин подржало овогодишњу акцију којом се широм свијета скреће пажња на мушко здравље, а посебно карцином тестиса и простате.

Република Српска 02.11.2019 | 07:52
Министар без браде у знак подршке Мовемберу
Популарним супербркама који се у Бањалуци овим важним поводом брију већ седам година вечерас су се придружили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален  Шеранић, који је обријао браду коју је носио претходних пет година, те директор компаније Хемофарм Саша Урошевић, који је браду обријао први пут након чак 20 година.



Ова компанија је и покровитељ Мовембера у Републици Српској ове године.

Министар Шеранић истакао је да је дошао да подржи ову важну акцију у мјесецу мушког здравља, као што је подржао и акције Савеза Искра које током октобра промовишу женско здравље.

– Промоција и превенција здравља креће из заједнице. Драго ми је да оваква иницијатива постоји у Републици Српској и да постоје овакви људи који желе то све да промовишу. Подизање свијести је нешто за шта се лично залажем – рекао је Шеранић.

Годишње у Српској до 40 мушкараца оболи од рака тестиса, а до 300 њих од карцинома простате.

– Важно је знати и поручити да су оба превентабилна и да су рано откривање и самопреглед тестиса јако важни – истиче министар. 

Акције у склопу покрета Мовембер у Бањалуци организује неформално Удружење Супербрке које је и овог новембра планирано више едукативних и хуманитарних активности, са циљем да се подигне свијест и скрене пажња на важност превенције, али имају и хуманитарни карактер.

– Ове године новчана средства у такозвани „бркин фонд“ прикупљају се за Далибора Јокића (1977) из Трна, који је отац троје дјеце и бори се са овом болешћу пет година и Мирела Ковача (1987) из Градишке – истакао је члан Удружења Супербрке Филип Јаковљевић.

Њихова материјална ситуација је јако тешка и у сарадњи са Универзитетским клиничким центром у Бањалуци екипа која стоји иза акције жели бар мало да олакша њихову борбу са овом болешћу.

Сматрам да је ово одличан начин да се освијетли једна табу тема. А у здравству и здрављу не би требало да буде табу тема. Треба да узмемо здравље у своје руке, идемо на превентивне прегледе. Превенција и рано откривање је наважније код карцинома – поручио је Саша Урошевић.

Као и сваке године на крају мјесеца биће изабран “најбрка”.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

02.11.2019 18:21

А шта сте урадили да у овој земљи завлада правда?

ОДГОВОРИТЕ