Ministar bez brade u znak podrške Movemberu

Više od 20 muškaraca je obrijalo brade ili skratilo brkove u kafeu “Pause” u Banjaluci i na taj način podržalo ovogodišnju akciju kojom se širom svijeta skreće pažnja na muško zdravlje, a posebno karcinom testisa i prostate.

Republika Srpska 02.11.2019 | 07:52
Ministar bez brade u znak podrške Movemberu
Popularnim superbrkama koji se u Banjaluci ovim važnim povodom briju već sedam godina večeras su se pridružili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen  Šeranić, koji je obrijao bradu koju je nosio prethodnih pet godina, te direktor kompanije Hemofarm Saša Urošević, koji je bradu obrijao prvi put nakon čak 20 godina.



Ova kompanija je i pokrovitelj Movembera u Republici Srpskoj ove godine.

Ministar Šeranić istakao je da je došao da podrži ovu važnu akciju u mjesecu muškog zdravlja, kao što je podržao i akcije Saveza Iskra koje tokom oktobra promovišu žensko zdravlje.

– Promocija i prevencija zdravlja kreće iz zajednice. Drago mi je da ovakva inicijativa postoji u Republici Srpskoj i da postoje ovakvi ljudi koji žele to sve da promovišu. Podizanje svijesti je nešto za šta se lično zalažem – rekao je Šeranić.

Godišnje u Srpskoj do 40 muškaraca oboli od raka testisa, a do 300 njih od karcinoma prostate.

– Važno je znati i poručiti da su oba preventabilna i da su rano otkrivanje i samopregled testisa jako važni – ističe ministar. 

Akcije u sklopu pokreta Movember u Banjaluci organizuje neformalno Udruženje Superbrke koje je i ovog novembra planirano više edukativnih i humanitarnih aktivnosti, sa ciljem da se podigne svijest i skrene pažnja na važnost prevencije, ali imaju i humanitarni karakter.

– Ove godine novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ prikupljaju se za Dalibora Jokića (1977) iz Trna, koji je otac troje djece i bori se sa ovom bolešću pet godina i Mirela Kovača (1987) iz Gradiške – istakao je član Udruženja Superbrke Filip Jakovljević.

Njihova materijalna situacija je jako teška i u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci ekipa koja stoji iza akcije želi bar malo da olakša njihovu borbu sa ovom bolešću.

Smatram da je ovo odličan način da se osvijetli jedna tabu tema. A u zdravstvu i zdravlju ne bi trebalo da bude tabu tema. Treba da uzmemo zdravlje u svoje ruke, idemo na preventivne preglede. Prevencija i rano otkrivanje je navažnije kod karcinoma – poručio je Saša Urošević.

Kao i svake godine na kraju mjeseca biće izabran “najbrka”.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doboj

02.11.2019 18:21

A šta ste uradili da u ovoj zemlji zavlada pravda?

ODGOVORITE