Има меморију од 4КБ, а вриједи милион и по евра

Први рачунар с Епловим логом, који су Стив Џобс и Стив Возниак направили, стављено је на продају на иБеју. Није ријеч о реплици, већ о оригиналу, и то потпуно функционалном, тврди његов продавац.

Информационе технологије 30.10.2019 | 08:01
Има меморију од 4КБ, а вриједи милион и по евра
Ријеч је о ручно направљеном рачунару под ознаком Епл компјутер 1, касније познатијем и као Епл 1, који су Џобс и Возниак направили још 1976. године.

Рачунар је заправо пројектовао и власторучно направио Возниак, а на иБеју се продаје за “пишљивих” 1,75 милиона долара (око 1,5 милиона евра). До сада су примјерци тог рачунара на аукцијама 2013. и 2014. године били продавани за много мање од милион долара.

То је уједно и први пут да се тако риједак примјерак историје рачунара појавио на иБеју. Његов хардвер смјештен је у оригинално дрвено кућиште Бајт шоп КОА, с оригиналним напајањем и оригиналном тастатуром Датанетикс Д. Међутим, најважније је да је још увијек у савршено функционалном стању.

Епл 1 рачунара у свијету има у свега 6 примјерака. Купац овог музејског, али функционалног примјерка, с рачунаром ће добити оригинална упутства, читач касета и софтвер у облику Бејзика, игре и меморијских тестова.

Да све буде у потпуности аутентично, уз рачунар иде и припадајући монитор у облику “Сонијевог” преносивог телевизора ТВ-115 с видеомодулатором и датумом производње из 1976. Тај исти телевизор као идеалан монитор за Епл 1 препоручио је и покојни Стив Џобс. 

За колекционара, стога, цијена је “права ситница”.

Ево неких карактеристика тог компјутера:

ЦПУ: МОС 6502 1 МХз
Меморија: 4 КБ стандардно, надоградиво до 48 КБ
Графика: 40×24 знакова

На њега, дакле, не би стао ни најобичнији данашњи мејл, али не заборавимо да су у то вријеме то биле врхунске спецификације, што би нас требало само подсјетити колико је далеко заправо технологија у међувремену отишла, пише зимо.цо.

Коментари / 0

Оставите коментар