Бијељина ће бити први у потпуности гасификован град

Бијељина ће бити први у потпуности гасификован град у Републици Српској, рекао је генерални директор “Србијагаса” Душан Бајатовић.

Република Српска 25.10.2019 | 10:44
Бијељина ће бити први у потпуности гасификован град
Он је истакао да ће ускоро у Српској гасификација кренути пуном паром на основу договора влада Србије и Републике Српске и у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама.

– Надам се да нико у Федерацији БиХ (ФБиХ) неће правити проблеме. Гасовод није намењен некоме по етничкој или верској припадности. То је развојна категорија за сваку земљу. Степен гасификације БиХ је мали, у Српској скоро никакав – рекао је Бајатовић . Он је додао да гасификацију неће радити само “Србијагас”, већ и приватни капитал из Републике Српске и стратешки партнери.

Бајатовић је подсјетио да предузеће из Српске “Гас-Рес” има и уговор са руским “Гаспромом” који подразумијева и извјесне количине гаса да би га било довољно за потребе индустрије и становништва.

– То ће сигурно допринети расту бруто домаћег производа Републике Српске, БиХ и Србије – каже Бајатовић. Он је рекао да ће количине гаса које ће из правца Шепка доћи у Бијељину бити више него довољне.

– Већ сада је у оквиру онога што зовемо “Турски ток” за Републику Српску и БиХ предвиђено преизимање гаса у више него довољним количинама. Планирамо да изградимо магистрални гасовод Београд-Бањалука. Капацитет крака до Бањалуке планиран је максимално до 800 милиона метара кубних. За његову реализацију постоје сви услови и економска оправданост – навео је Бајатовић.

Према његовим ријечима, у гасној привреди у Србији су у току озбиљне инвестиционе активности које ће се пренијети на Републику Српску. Бајатовић је навео да би од Београда до границе са Српском вриједност инвестиција у изградњу гасовода требало да износи око 50 милиона евра.

– Претпостављам да гасовод до Бањалуке са краковима за кључне градове успут, те за Рафинерију нафте и тамо где је развијена индустрија не би требало да пређе цену од 120 милиона евра са комплетном опремом – рекао је Бајатовић.

Говорећи о изградњи крака гасовода од Бугарске до Србије и Републике Српске, Бајатовић је навео да би до 1. октобра сљедеће године требало да буде завршен крак у Бугарској према Србији.

– У Србији се свугде могу видјети огромне цијеви које се превозе. Урадили смо више од 200 километара трасе. До краја године ће 403 километра дуг линијски дио гасовода у Србији бити завршен, а до 1. октобра сљедеће године биће завршена и компресорска станица. Већ сада знамо да ће сав планирани гас бити продат 20 година унапријед – додао је Бајатовић. Он је рекао да је за ФБиХ резервисано 350 милиона метара кубних гаса, а за Српску 800 милиона.

– Ток се ради по свим правилима Европске уније и сва потребна рјешења Енергетске заједнице су добијена – нагласио је Бајатовић. Он сматра да је заустављењем изградње гасовода “Јужни ток” много изгубила цијела југоисточна Европа.

– Цијела Европа ће бити у проблему уколико не дође до компромиса између Украјине и Русије, с обзиром на то да крајем године истиче уговор са Украјином о транзиту гаса. То не може да буде само питање Украјине и Русије, него цијеле Европе, јер 160 милијарди метара кубних гаса иде преко Украјине – рекао је Бајатовић.

(Дешавања у Бијељини)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

гуз

25.10.2019 11:56

Сарајево је прије 34 године поцело са гасом,од котловница па до данасњег дана домацинства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Токар

25.10.2019 17:32

Термоелектро Брцко је потписало уговор за изводјење радова. На залост једина наса фирма која је јос способна за тако несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

26.10.2019 07:57

Мозда це бити гасификован али град никад неце бити!

ОДГОВОРИТЕ