Bijeljina će biti prvi u potpunosti gasifikovan grad

Bijeljina će biti prvi u potpunosti gasifikovan grad u Republici Srpskoj, rekao je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Republika Srpska 25.10.2019 | 10:44
Bijeljina će biti prvi u potpunosti gasifikovan grad
On je istakao da će uskoro u Srpskoj gasifikacija krenuti punom parom na osnovu dogovora vlada Srbije i Republike Srpske i u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

– Nadam se da niko u Federaciji BiH (FBiH) neće praviti probleme. Gasovod nije namenjen nekome po etničkoj ili verskoj pripadnosti. To je razvojna kategorija za svaku zemlju. Stepen gasifikacije BiH je mali, u Srpskoj skoro nikakav – rekao je Bajatović . On je dodao da gasifikaciju neće raditi samo “Srbijagas”, već i privatni kapital iz Republike Srpske i strateški partneri.

Bajatović je podsjetio da preduzeće iz Srpske “Gas-Res” ima i ugovor sa ruskim “Gaspromom” koji podrazumijeva i izvjesne količine gasa da bi ga bilo dovoljno za potrebe industrije i stanovništva.

– To će sigurno doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske, BiH i Srbije – kaže Bajatović. On je rekao da će količine gasa koje će iz pravca Šepka doći u Bijeljinu biti više nego dovoljne.

– Već sada je u okviru onoga što zovemo “Turski tok” za Republiku Srpsku i BiH predviđeno preizimanje gasa u više nego dovoljnim količinama. Planiramo da izgradimo magistralni gasovod Beograd-Banjaluka. Kapacitet kraka do Banjaluke planiran je maksimalno do 800 miliona metara kubnih. Za njegovu realizaciju postoje svi uslovi i ekonomska opravdanost – naveo je Bajatović.

Prema njegovim riječima, u gasnoj privredi u Srbiji su u toku ozbiljne investicione aktivnosti koje će se prenijeti na Republiku Srpsku. Bajatović je naveo da bi od Beograda do granice sa Srpskom vrijednost investicija u izgradnju gasovoda trebalo da iznosi oko 50 miliona evra.

– Pretpostavljam da gasovod do Banjaluke sa krakovima za ključne gradove usput, te za Rafineriju nafte i tamo gde je razvijena industrija ne bi trebalo da pređe cenu od 120 miliona evra sa kompletnom opremom – rekao je Bajatović.

Govoreći o izgradnji kraka gasovoda od Bugarske do Srbije i Republike Srpske, Bajatović je naveo da bi do 1. oktobra sljedeće godine trebalo da bude završen krak u Bugarskoj prema Srbiji.

– U Srbiji se svugde mogu vidjeti ogromne cijevi koje se prevoze. Uradili smo više od 200 kilometara trase. Do kraja godine će 403 kilometra dug linijski dio gasovoda u Srbiji biti završen, a do 1. oktobra sljedeće godine biće završena i kompresorska stanica. Već sada znamo da će sav planirani gas biti prodat 20 godina unaprijed – dodao je Bajatović. On je rekao da je za FBiH rezervisano 350 miliona metara kubnih gasa, a za Srpsku 800 miliona.

– Tok se radi po svim pravilima Evropske unije i sva potrebna rješenja Energetske zajednice su dobijena – naglasio je Bajatović. On smatra da je zaustavljenjem izgradnje gasovoda “Južni tok” mnogo izgubila cijela jugoistočna Evropa.

– Cijela Evropa će biti u problemu ukoliko ne dođe do kompromisa između Ukrajine i Rusije, s obzirom na to da krajem godine ističe ugovor sa Ukrajinom o tranzitu gasa. To ne može da bude samo pitanje Ukrajine i Rusije, nego cijele Evrope, jer 160 milijardi metara kubnih gasa ide preko Ukrajine – rekao je Bajatović.

(Dešavanja u Bijeljini)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

guz

25.10.2019 11:56

Sarajevo je prije 34 godine pocelo sa gasom,od kotlovnica pa do danasnjeg dana domacinstva.

ODGOVORITE
Name

Tokar

25.10.2019 17:32

Termoelektro Brcko je potpisalo ugovor za izvodjenje radova. Na zalost jedina nasa firma koja je jos sposobna za tako nesto.

ODGOVORITE
Name

Deba

26.10.2019 07:57

Mozda ce biti gasifikovan ali grad nikad nece biti!

ODGOVORITE