Рекли су да нисмо у праву па сада прекрајају закон

Незадовољне мајке уз подршку грађана и тадашњег бањалучког одборника Драшка Станивуковића окупљале су се неколико пута у Бањалуци прије тачно годину и по дана како би мирним протестима указале на дискриминацију Закона о дјечијој заштити.

Република Српска 22.10.2019 | 11:12
Рекли су да нисмо у праву па сада прекрајају закон
Захтјевале су да породиљску накнаду од 405 КМ треба да примају све породиље које су на дан ступања Закона биле незапослене и које имају дјецу до годину дана. Захтјевали су да се укине одредба да мајка мора бити 6 мјесеци на Заводу за запошљавање како би добила право на додатак, што је тада категорички одбијано.

Станивуковић, који је подржао незадовољне мајке зарадио је тада низ прекршајних пријава, због којих дословно свакодневно борави на судовима.

Међутим, након годину дана стиже потврда из ресорног министарства који сада мијењају плочу и кажу да су Станивуковић и незадовљне мајке тада били у праву.

"Свака породиља држављанин РС која је назапослена на дан порода имаће право на породиљску накнаду", рекао је на конференцији за медије министар Ален Шеранић, те истакао је и да се брише шест мјесеци као услов да би незапослена породиља прије самог порода добила накнаду као незапослена породиља.

Мени је драго да ће бар мајке у будуће имати једнак третман пред Законом. Неке битке добијемо прије, неке послије, важно је да не одустајемо. Овај потез Владе не оправдава пропусте и дискриминацију свих мајки у протеклих годину и по дана.

Тада су говорили да нисмо у праву, а сада прекрајају Закон. Очито да им треба мало више времена да ,,сконтају" шта раде, а док се буду ,,контали" они ће постати прошлост на политичкој и јавној сцени, поручио је Станивуковић.



(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар