Rekli su da nismo u pravu pa sada prekrajaju zakon

Nezadovoljne majke uz podršku građana i tadašnjeg banjalučkog odbornika Draška Stanivukovića okupljale su se nekoliko puta u Banjaluci prije tačno godinu i po dana kako bi mirnim protestima ukazale na diskriminaciju Zakona o dječijoj zaštiti.

Republika Srpska 22.10.2019 | 11:12
Rekli su da nismo u pravu pa sada prekrajaju zakon
Zahtjevale su da porodiljsku naknadu od 405 KM treba da primaju sve porodilje koje su na dan stupanja Zakona bile nezaposlene i koje imaju djecu do godinu dana. Zahtjevali su da se ukine odredba da majka mora biti 6 mjeseci na Zavodu za zapošljavanje kako bi dobila pravo na dodatak, što je tada kategorički odbijano.

Stanivuković, koji je podržao nezadovoljne majke zaradio je tada niz prekršajnih prijava, zbog kojih doslovno svakodnevno boravi na sudovima.

Međutim, nakon godinu dana stiže potvrda iz resornog ministarstva koji sada mijenjaju ploču i kažu da su Stanivuković i nezadovljne majke tada bili u pravu.

"Svaka porodilja državljanin RS koja je nazaposlena na dan poroda imaće pravo na porodiljsku naknadu", rekao je na konferenciji za medije ministar Alen Šeranić, te istakao je i da se briše šest mjeseci kao uslov da bi nezaposlena porodilja prije samog poroda dobila naknadu kao nezaposlena porodilja.

Meni je drago da će bar majke u buduće imati jednak tretman pred Zakonom. Neke bitke dobijemo prije, neke poslije, važno je da ne odustajemo. Ovaj potez Vlade ne opravdava propuste i diskriminaciju svih majki u proteklih godinu i po dana.

Tada su govorili da nismo u pravu, a sada prekrajaju Zakon. Očito da im treba malo više vremena da ,,skontaju" šta rade, a dok se budu ,,kontali" oni će postati prošlost na političkoj i javnoj sceni, poručio je Stanivuković.



(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar