Сасвим реални Љубиша Тумбаковић...

Прва два минута играли смо супер, а после смо пали! „Још то није – то, далеко смо од репрезентације какву желим да направим“, истиче селектор Србије.

Фудбал 16.10.2019 | 13:04
Сасвим реални Љубиша Тумбаковић...
Величина једног тренера не мора да се огледа искључивио кроз призму резултата и игре. Има нешто и до става, начина на који брани идеје или не скреће поглед са проблема. А Љубиша Тумбаковић после победе у Литванији и задржавања теоретских  шанси за пласман на Првенство Европе 2020. делује као човек који није задовољан приказаним.

Видела је цела Србија како се наша репрезентација у појединим фазама меча мучила у Виљнусу. Од истине не бежи ни селектор, што је ретка појава у овдашњем спорту, заслужује да буде нотирана.

„Истина је да је било момената који су били катастрофални и нису направили помак у односу на претходне три утакмице, међутим, све што се дешавало почетком другог полувремена и добрим делом у других 45 минута, требало би да буде модел, наравно још унапређен и не на овом нивоу. То је само порука како би требало да изгледамо, а никако да је то – то. Не, далеко је то још од праве репрезентације какву желимо и покушавамо да направимо. То је само наговештај да ћемо форсирати такву причу и мислим да ћемо бити компактнији и далеко јачи у наредном окупљању“, прецизирао је Љубиша Тумбаковић за Спортски журнал.

Колико је реалан и самосвестан онога то се у понедејак вече дешавало на Балтику искусни стручњак илуструје узраћањем на констатацију како су Орлови мотивисано ушли у меч и у првих пет минута створили два зицера (Митровић и Љајић).

„То ме подсећа на једну чувену изјаву покојног Томе Калоперовића после једног пораза: „прва два минута смо играли супер, а после смо пали“... Тако и то. Првих пет до десет минута... Уместо да у тих пет-десет минута разлику у корист свог квалитета материјализујеш, ти се коцкаш...“

Ипак, оно што није урађено почетком првог, јесте на старту другог полувремена. Александар Митровић је био егзекутзор после две сличне акције српског тима, чиме је утабан пут ка слављу.

„Позитивно је све оно што није било присутно у првом делу утакмице, тај приступ и однос према игри, дресу репрезентацији, то је однос из доброг дела другог полувремена. Техничко-тактичке ствари још нису доведене до тога да можемо да кажемо то је то. Не, далеко смо од тога. Све што желимо да направимо је процес. Мене радује да сте и ви – новинари приметили да има мало брже, конкретније, директније, агресивније игре. Кад вежбамо, не правимо само акцију Радоњић – Љајић – Митровић, хтели смо то и на другој страни да имамо...“

За само три месеца на кормилу репрезентације није могао Љубиша Тумбаковић богзна шта револуционарно да промени, чак и сам указује да му једино мањка време како би своје идеје пренео играчима.

„Као тренер видим помак у било ком помака. Посао је специфичан, тражи време за рад које немамо. У сваком окупљању имамо само два до три права тренинга. Недостаје нам време да бисмо почели да се уигравамо. Селективни процес полако приводимо крају. Имамо три недеље до следећег окупљања. Код појединих заиста има напретка у динамици, хтењу, односу... Покушаћемо да у новембру да све то унапредимо и доведемо на виши ниво. Наравно и да направимо резултат“.

Србију у новембру очекују дуели са Украјином и Луксембургом у Београду. Евентуалних шест бодова из последња два квалификаxциона кола могла би да донесу пре два месеца незамислив успех – пласман на ЕУРО – само под условом да Португалци, као једини преостали конкуренти за визу из наше групе, не победе макар једну утакмицу, а играју са Литванијом код куће и Луксембургом у гостима.

„Пораз Португалије пробудио је наду. Какву-такву, али наду која је евидентна и тако треба да се понашамо и урадимо све што је до нас... Да смо играли нерешено у Београду били бисмо у великој предности у односу на Португалију, с два бода више у миру бисмо чекали две последње утакмице... На све фудбалере који због повреда или договора са нама нису били сада ту, озбиљно рачунамо. И на Матића, Тадића, Максимовића, Настасића, Милинковић Савића... Наравно, надамо се да ће сви бити здрави. Позиве у клубове по прописима морамо да шаљемо 15 дана пре окупљања, а они у међувремену играју још по две утакмице“, појаснио је за Журнал Љубиша Тумбаковић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар