Београд: Да ли је заборављен 5. октобар?

Пре 19 година је срушен режим Слободана Милошевића, а обележавање петооктобарских демонстрација са минимума сведено је на – скоро ништа.

Србија 05.10.2019 | 07:45
Београд: Да ли је заборављен 5. октобар?
Безмало две деценије као да су изјеле све нити о које се петооктобарски дух једва држао последњих година. Дан уочи овогодишњег 5. октобра није било најава, подсећања, чак ни изјава некадашњих главних актера свргавања Милошевића.

Да ли је 5. октобар заиста заборављен, потиснут или привремено скрајнут? Свако ће имати одговор на то и још многа питања у вези са овим даном, али у историји ће ипак остати забележен заувек.

Демонстрације су избиле након што је Милошевић одбио да призна резултате избора за председника СР Југославије, 24. септембра 2000.

Он је на тим изборима изгубио од кандидата ДОС-а Војислава Коштунице, који је освојио 50,24 одсто гласова бирача, док је Милошевић добио 37,15 одсто.

После вишедневних протеста и штрајкова широм Србије, централне демонстрације одржане су 5. октобра 2000. у Београду, где се на позив Демократске опозиције Србије, предвођене Зораном Ђинђићем, окупило више стотина хиљада људи.

Демонстрације у Београду 5. октобра биле су кулминација вишедневних протеста и штрајкова, организованих због одлуке Савезне изборне комисије према којој је требало да се одржи други круг избора за председника СРЈ.

Градови у унутрашњости Србије данима су били паралисани штрајковима.

Један од најжешћих удараца режиму задали су радници Рударског басена "Колубара" који су истрајали у штрајку упркос свакодневним претњама режима. Демонстранти су 5. октобра у Београд, на плато испред Савезне скупштине, стигли у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара из читаве Србије, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима.

Већ у преподневним сатима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у зграду парламента, али безуспешно.

Око 15 часова демонстранти на платоу испред Савезне скупштине, предвођени лидером Нове Србије Велимиром Илићем (у тренерци), ушли су у зграду савезног парламента. Зграда је убрзо демолирана и запаљена, као и оближња зграда РТС-а у Таковској улици.

Из зграде државне телевизије, која је деведесетих звана и "ТВ бастиља", излазили су новинари који су тада уређивали њен програм, док је директор телевизије Драгољуб Милановић пребијен у оближњем Ташмајданском парку. Један од јунака протеста био је и Љубисав Ђокић, познатији као Багериста Џо, који је својим багером предводио напад демонстраната на зграду РТС-а. Багер је током демонстрација погођен са више метака.

Полиција је убрзо престала да пружа отпор и придружила се демонстрантима.

У вечерњим сатима 5. октобра 2000. грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.

Спомен-обележје са ликом Јасмине Јовановић откривено је 5. октобра 2002. године у парку између улица Кнеза Милоша, Сарајевске и Мостарске петље, недалеко од места где је погинула.



(Б92)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

све наопако

05.10.2019 05:53

Срамота је помислит на пети октобар а камо ли обиљезават ста су урадили пустили сиптаре из затвора

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.10.2019 15:29

Бас тако. Једна од великих срамота српског народа.

Name

Неђо.6.10.2019

06.10.2019 08:54

Зато је добијо паре Тадић и његова бадна штосу пустили шиптареиз затвора.

Name

брецало

05.10.2019 05:57

Незаборављамо 5 октобар Нама у бих треба 5 октобар да се ослободимо ових сотона нека иду у затворе Бас само јос мозе 5 октобар спасит срусит садасњу власт и формират нову Само 5 октобар бас мозе спасит

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.10.2019 06:47

Био ти у куци 5 октобар мозе се то и на изборима урадит али треба подрска народа

Name

Децко

05.10.2019 12:51

Избори у БиХ нису легални ни легитимни, треба их укинути!

Name

брецало

05.10.2019 18:01

Нетреба нама избори вец 5 октобар похапсити све и сву им имовину запљенити сто су покрали и да одговарају за сва убиства која су се десила и за које стоје власти тако једино моземо бити мирни дотле има да нам пију крв на сламку.

Name

хм резим

05.10.2019 07:04

У медјувремену се поставља питање.Да ли је то била борба против резима Слободана Милосевица или слепо испуњавање "домацих задатака"? Велики број оних који су, онако свим срцем јурисали 5. октобра се кају.Ево ни актуелна власт им не одговара. Опсте је познато да за (тудје) идеале ,обицно, урлицу будале.Власт се, господо Балканци, мења изборима а не неким петим октобрима. Из простог разлога сто после 5. додје 6. то јест отрезњење.Леп поздрав свим људима добре воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

05.10.2019 08:06

Проблем је што никад не свану 06.октобар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

05.10.2019 08:14

Видим, много је држава Србија напредовала од тог 5.ог октобра... Сви ови што су били и што ће доћи (ове на власти не рачунам, они су зајебали све) Милошевићу нису до чланака. Правит ћете ви Милошевића од блата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр Предраг М.Вулетић

04.10.2020 18:53

Уочи 5 октобра били смо заједно са рударима на копу Тамнава-западно поље,око нас је било веома много *чика који причају у капут*.Позвали смо све што могу да дођу сутрадан у Београд да одбранимо изборне резултате.Било нам је јасно да ако се не скупи довољан број људи ,бићемо разбијени а многи и побијени.Прекретница је настала када је команданту тенковске јединице која је кренула да разбије демонстранте саопштено да онда мора да пуца у сина који је био на нашој страни али и када су Чачани са камионима и аутобусима кружили Београдоми трубила сиренама око 3 сата ујутру да би они који су отишли са демонстрација се вратили и створили критичну масу.5 октобар није била револуција,већ борба за поштовање изборне воље грађана.Нажалост,последице суревњивости лидера и недостатак плана *шта после* трпимо и дан данас-20 година после.

ОДГОВОРИТЕ