Beograd: Da li je zaboravljen 5. oktobar?

Pre 19 godina je srušen režim Slobodana Miloševića, a obeležavanje petooktobarskih demonstracija sa minimuma svedeno je na – skoro ništa.

Srbija 05.10.2019 | 07:45
Beograd: Da li je zaboravljen 5. oktobar?
Bezmalo dve decenije kao da su izjele sve niti o koje se petooktobarski duh jedva držao poslednjih godina. Dan uoči ovogodišnjeg 5. oktobra nije bilo najava, podsećanja, čak ni izjava nekadašnjih glavnih aktera svrgavanja Miloševića.

Da li je 5. oktobar zaista zaboravljen, potisnut ili privremeno skrajnut? Svako će imati odgovor na to i još mnoga pitanja u vezi sa ovim danom, ali u istoriji će ipak ostati zabeležen zauvek.

Demonstracije su izbile nakon što je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije, 24. septembra 2000.

On je na tim izborima izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, koji je osvojio 50,24 odsto glasova birača, dok je Milošević dobio 37,15 odsto.

Posle višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gde se na poziv Demokratske opozicije Srbije, predvođene Zoranom Đinđićem, okupilo više stotina hiljada ljudi.

Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsednika SRJ.

Gradovi u unutrašnjosti Srbije danima su bili paralisani štrajkovima.

Jedan od najžešćih udaraca režimu zadali su radnici Rudarskog basena "Kolubara" koji su istrajali u štrajku uprkos svakodnevnim pretnjama režima. Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno.

Oko 15 časova demonstranti na platou ispred Savezne skupštine, predvođeni liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem (u trenerci), ušli su u zgradu saveznog parlamenta. Zgrada je ubrzo demolirana i zapaljena, kao i obližnja zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Iz zgrade državne televizije, koja je devedesetih zvana i "TV bastilja", izlazili su novinari koji su tada uređivali njen program, dok je direktor televizije Dragoljub Milanović prebijen u obližnjem Tašmajdanskom parku. Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i pridružila se demonstrantima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Spomen-obeležje sa likom Jasmine Jovanović otkriveno je 5. oktobra 2002. godine u parku između ulica Kneza Miloša, Sarajevske i Mostarske petlje, nedaleko od mesta gde je poginula.



(B92)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sve naopako

05.10.2019 05:53

Sramota je pomislit na peti oktobar a kamo li obiljezavat sta su uradili pustili siptare iz zatvora

ODGOVORITE
Name

re

05.10.2019 15:29

Bas tako. Jedna od velikih sramota srpskog naroda.

Name

Neđo.6.10.2019

06.10.2019 08:54

Zato je dobijo pare Tadić i njegova badna štosu pustili šiptareiz zatvora.

Name

brecalo

05.10.2019 05:57

Nezaboravljamo 5 oktobar Nama u bih treba 5 oktobar da se oslobodimo ovih sotona neka idu u zatvore Bas samo jos moze 5 oktobar spasit srusit sadasnju vlast i formirat novu Samo 5 oktobar bas moze spasit

ODGOVORITE
Name

re

05.10.2019 06:47

Bio ti u kuci 5 oktobar moze se to i na izborima uradit ali treba podrska naroda

Name

Decko

05.10.2019 12:51

Izbori u BiH nisu legalni ni legitimni, treba ih ukinuti!

Name

brecalo

05.10.2019 18:01

Netreba nama izbori vec 5 oktobar pohapsiti sve i svu im imovinu zapljeniti sto su pokrali i da odgovaraju za sva ubistva koja su se desila i za koje stoje vlasti tako jedino mozemo biti mirni dotle ima da nam piju krv na slamku.

Name

hm rezim

05.10.2019 07:04

U medjuvremenu se postavlja pitanje.Da li je to bila borba protiv rezima Slobodana Milosevica ili slepo ispunjavanje "domacih zadataka"? Veliki broj onih koji su, onako svim srcem jurisali 5. oktobra se kaju.Evo ni aktuelna vlast im ne odgovara. Opste je poznato da za (tudje) ideale ,obicno, urlicu budale.Vlast se, gospodo Balkanci, menja izborima a ne nekim petim oktobrima. Iz prostog razloga sto posle 5. dodje 6. to jest otreznjenje.Lep pozdrav svim ljudima dobre volje.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

05.10.2019 08:06

Problem je što nikad ne svanu 06.oktobar!

ODGOVORITE
Name

Zare

05.10.2019 08:14

Vidim, mnogo je država Srbija napredovala od tog 5.og oktobra... Svi ovi što su bili i što će doći (ove na vlasti ne računam, oni su zajebali sve) Miloševiću nisu do članaka. Pravit ćete vi Miloševića od blata...

ODGOVORITE
Name

мр Предраг М.Вулетић

04.10.2020 18:53

Уочи 5 октобра били смо заједно са рударима на копу Тамнава-западно поље,око нас је било веома много *чика који причају у капут*.Позвали смо све што могу да дођу сутрадан у Београд да одбранимо изборне резултате.Било нам је јасно да ако се не скупи довољан број људи ,бићемо разбијени а многи и побијени.Прекретница је настала када је команданту тенковске јединице која је кренула да разбије демонстранте саопштено да онда мора да пуца у сина који је био на нашој страни али и када су Чачани са камионима и аутобусима кружили Београдоми трубила сиренама око 3 сата ујутру да би они који су отишли са демонстрација се вратили и створили критичну масу.5 октобар није била револуција,већ борба за поштовање изборне воље грађана.Нажалост,последице суревњивости лидера и недостатак плана *шта после* трпимо и дан данас-20 година после.

ODGOVORITE