ЛЕ - Томашевић пред Партизан: Нисам више љут на њих!

Жарко Томашевић: Много смо јаки код куће, а на Партизан више нисам љут! „Само нас је Виљареал надиграо у Казахстану“, поручује дефанзивац Астане.

Фудбал 02.10.2019 | 19:24
ЛЕ - Томашевић пред Партизан: Нисам више љут на њих!
Двојица бивших играча Партизана дочекаће црно-беле у Астани. Десни бек Антонио Рукавина је добро познато име сваком навијачу црно-белих, носио је и капитенску траку Парног ваљка, а други је Жарко Томашевић, црногорски репрезентативац, штопер, који је у сезони 2012/13 готово неприметно прошао кроз Хумску због целог сета малера, који су га избацли из конкуренције за тим.

Две повреде потпуно су пореметиле Томашевићеве планове, те на крају, чак и када се опоравио, није успео да упише ни наступ у првом тиму Партизана. Није отишао баш срећан са Топчидерског брда, али давно је то било, сада у дресу Астане нема те додатне мотиве да "казни" свој некадашњи клуб.

"Прошао сам млађе категорије Партизана и био сам веома срећан када сам се вратио у клуб. Ипак, све се то десило неочекивано, дошао сам и повређен, а онда када је све требало да крене како би требало, поново сам се повредио на припремама у Турској. Када сам се опоравио, нисам добио шансу и то ми је једино жао. Криво ми је што не знам ни зашто нисам добио прилику да се покажем. Зато сам на крају сезоне решио да одем у Белгију, а ко зна, вероватно би све било другачије по мене да сам се доказао у Партизану", прича Томашевић за МОЗЗАРТ Спорт.

Сада када је километрима далеко од Београда, Жарко може мирне душе да каже да му је дечачки сан био тај црно-бели дрес, а да то не звучи као уобичајена фраза.

"Код нас у Црној Гори и даље много деце жели да игра у Партизану или Звезди и то је била и моја жеља. Криво ми је што се није десило. Љутње је било, али давно је прошла после свих ових година. У будућности? Ко то зна, међутим, овде у Казахстану ми је феноменално и волео бих да останем што дуже".

Да се вратимо у време данашње: четвртак, Нур-Султан и судар Астане и Партизана у другом колу групне фазе Лиге Европе.

"Данас почињемо са припремама за Партизан, јер смо имали веома битну утакмицу у првенству. Јасно је да ћемо и ми, као и црно-бели, ићи на победу, јер само са три бода можемо да останемо у трци за пролаз даље. Пратио сам Партизан у претходном периоду, видео сам да је добио дерби, меч са Алкмаром нисам гледао, али сам читао да су створили много шанси и да су заслужили да победе. Упадљиво је да црно-бели ове сезоне играју много боље него у претходној, да су направили добар тим и очекујем добру утакмицу".

Надају се навијачи Партизана да би црно-бели могли да ухвате Астану у "раскораку". Првак Казахстана води драматичну битку за одбрану титуле и не сме да киксне у домаћем првенству у последњим колима.

"Тачно је да нам је фокус пре свега на првенству. Закувала се борба за титулу и ту је неколико екипа у три бода. Астани је приоритет да сачува шампионску круну, да проба поново да се пласира у Лигу шампиона. Е, сад, да ли ће тренер због тога чувати неке играче или ће послати најјачи састав на Партизан, то ћемо видети".

Што се Астане тиче, домаћи терен је - закон. Има казахстански првак импресивне резултате у Нур Султану чак и у Европи. Као што је митски Антеј некад црпео снагу из додира са мајком земљом, тако је и Астана готово непобедива код куће.

"Много боље играмо код куће него страни, иако сам кратко овде, приметио сам то. Не могу да издвојим један разлог да бих објасни зашто смо толико јаки на свом терену, али кажу да је последњих година једино Виљареал надиграо Астану у Казахстану, са свима осталима су се или равноправно носили или били бољи. Један од фактора је, вероватно, временска разлика од четири сата у односу на централну Европу, па се није лако адаптирати за кратко време. Други је сигурно вештачки терен, јер ми на њему свакодневно тренирамо и играмо, па нам привикавање није потребно. А, другачије се игра на вештаку. У сваком случају, много смо слабији на страни и зато и јесте императив и у Лиги Европе да се добију мечеви код куће и на конто тога прође даље".

Експлодирала је Астана последњих година, постала запажен клуб и у европским оквирима, али није посезала за оним методом да гомила скупоцене странце, који би јој донели углед и име.

"Немамо неке звезде светског формата, то није начин резоновања људи у Астани. Имамо десетак странаца, петорицу са нашег говорног подручја... Приоритет је да фудбалери који се доводе буду квалитетни, да се уклапају у екипу, а не да имају звучно име. Рекао бих да имамо јако добар тим, сигурно смо убедљиво најбољи у Казахстану, па очекујемо да ћемо у финишу одбранити титулу", истиче Жарко Томашевић.

Можда специјалног мотива нема, али и три бода су довољан. Ко "падне" у Нур-Султану остаће са малим шансама да угледа европско пролеће...

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар