Побједа за крај селекторске ере Саше Ђорђевића?!

Да ли Сале против Чеха посљедњи пут води Србију? Актуелном селектору репрезентације Србије истиче уговор након Мундобаскета и могуће је да ће српски национални тим у наредном циклусу бити повјерен новом стручњаку.  Време такмичења у Кини ближи се крају. О томе да ли ће Саша Ђорђевић и по повратку у Београд остати на селекторској позицији знаћемо нешто више ускоро. . . Сада је у фокусу само Чешка. Па, нека се и ова заврши с победом. . .

Кошарка 14.09.2019 | 12:26
Побједа за крај селекторске ере Саше Ђорђевића?!
Кошаркаши Србије данас од 14 часова на Мундобаскету ће играти меч са Чешком за пето мјесто.

За селектора Александра Ђорђевића то ће можда бити посљедња утакмица на том мјесту, будући да му послије наступа у Кини истиче уговор са Кошаркашким савезом Србије.

Србија је на Свјетски куп отупутовала као један од највећих фаворита за златну медаљу, али је поражена од Аргентине у четвртфиналу, након чега су срушени снови о освајању још једног одличја на великим такмичењима.

Посљедњих дана већ се увелико спекулише о томе ко би могао да наслиједи Ђорђевића на клупи Србије, а "Вечерње новости" преносе да би та улога могла да буде повјерена Игору Кокошкову, стручњаку који је одвео Словенију прије двије године до европске златне медаље, прве у историји те земље.

Кокошков, који је асистент у стручном штабу Сакраменто Кингса, управо је 2017. на Еуробаскету у финалу срушио селекцију Србије.

Осим њега, као могуће рјешење за клупу Србије помиње се и Саша Обрадовић, као и Ђорђевић некада успјешан репрезентативац.

Селекцију Србије послије Мундобаскета у Кини очекује тежак задатак, наступ на предолимпијском турниру у јулу, на којем ће се борити за мјесто на Олимпијским играма у Токију 2020.

Александар Ђорђевић је селектор Србије од 2013. године и од тада је са репрезентацијом освојио три сребрне медаље - на Свјетском првенству 2014, Олимпијским играма у Рију 2016. и Европском шампионату 2017. године.

Србија је апсолутни фаворит, по кладионици Моззарт, са квотом 1,03, али зато можете да ''гађате'' разлику којом ће ''Орлови'' да добију или можда број поена играча... Вреди покушати...

Субота никако ни у једној пројекцији није виђена као дан када ће Србија одиграти последњу утакмицу на Светском купу у Кини, нити је Чешка била очекивани противник с којим ће Плави затворити свој излет у Пекинг. Да се сада налазимо у моменту пре званичног жреба и чекамо Кобија Брајанта да извуче куглице, претпоставка би била да ће се Србија и Чешка можда сударити у једној од две групне фазе, евентуално у четвртфиналу. Не после тога. Али, колико је Србија изгубила корак у две кључне утакмице, тако је Чешка изненадила кошаркашку јавност и сада има шансу да Мундобаскет заврши чак и испред наше селекције (РТС, 14.00 у Србији).

То је сценарио који ће Србија желети да избегне, пошто је тимски циљ да се турнир заврши у позитивном ритму, победом у рукама и петим местом на коначној ранг листи. Мотив више могле би да буду и све гласније приће да ће се утакмицом против Чешке Александар Ђорђевић опростити од селекторске позиције и своје место препустити неком другом. У кошаркашким круговима данима се спекулише о одласку селектора у чијем мандату је Србија освојила три сребрне медаље и у једном моменту била актуелни европски, светски и олимпијски вицешампион. Ђорђевић је, наводно, још и пре Мундобаскета решио да стави тачку као шеф стручног штаба Србије без обзира на коначни пласман, што има своје упориште у чињеници да му актуелни уговор с Кошаркашким савезом Србије истиче по завршетку такмичења у Кини. 

Док званични став Ђорђевића и Савеза чекамо бар за период по завршетку данашње утакмице, Плави ће пред собом имати дпбру проверу карактера и најпријатније изненађење планетарне смотре. Вођена трилингом Саторански - Бохачик - Хрубан Чешка је у свом првом самосталном учешћу на Мундобаскету догурала јако далеко, а многи се питају шта би се догодило да је и прва звезда тима Јан Весели могао да помогне. 

“Чеси су екипа која се јако дигла. Без обзира на то што нема Веселог, у Балвину, на позицији пет, нашли су стуб одбране, а и напада, уз Саторанског који је апсолутни лидер и који је одиграо фантастично првенство… Они су једно од изненађења овог Светског првенства, заједно са Пољском, јер су ушли међу првих осам и тако направили сјајан резултат. Све честитке, имају још стару гарду као што су Ауда и Пампрла, али и неке нове момке који су се појавили и играју добру, растерећену кошарку. Ту је и тренер Гинзбург, који их већ дуго води и са којим смо се још 2015. сусрели у четвртфиналу Европског првенства у Француској. Дакле, реч је о репрезентацији која је из једног рада, из процеса и континуитета, дошла до овог резултата и заслужује само честитке“, заслужили су велике похвале Чеси од селектора Ђорђевића.

Чеси су до борбе за пето место стигли преко Пољске у локалном дербију где су Хрубан (24) Саторански (22) и Бохачик (21) направили велики подухват и постигли бар по 20 поена. 

“Србија је за мене и даље један од најбољих тимова света. Искрено, типовао сам да ће они узети злато на крају“, прича најбољи играч Чешке и тренутно један од најбољих играча турнира Томаш Саторански и наставља:

“Србија је чист фаворит у овом мечу, али ми ћемо дати све од себе да из закомпликујемо рачуницу“.

Добро попуњена, лепо упакована и тактички дисциплинована екипа Чешке вођена Роненом Гинзбургом из године у годину наставља да подиже лествицу и позитивни резултати не представљају никакво изненађење за кошаркашку јавност. Било је питање само тренутка када ће Чешка успети да извуче реални максимум из ове генерације. Али, свесни су и Чеси да их чека много озбиљан противник, вођен понајбољим играчем Мундобаскета – Богданом Богдановићем.

“Он игра фантастичан турнир и јако се радујем окршају с њим“, прича Јаромир Бохачик и у шаљивом тону додаје:

“Надам се да ће ноћ пре утакмице спавати лоше. Свакако очекујем сјајну утакмицу“.

Србија и Чешка су последњих година често одмеравале снаге. Последњи пут на олимпијском квалификационом турниру у Београду, када су Орлови лако однели цео плен, а пре тога у четвртфиналу Евробаскета у Лилу. Тада није било тако убедљиво, али Чеси нису успели озбиљније да угрозе Србију. Сада се надају другачијем исходу.

“Могу да кажем да ће ово бити утакмица за наше чисто уживање. Али, то не значи да нећемо дати 100 одсто својих могућности. Отишли смо изнад свих очекивања, чак и личних. Овај меч је награда за све нас. Али, нећемо да изађемо на терен пред Србију и да им покажемо белу заставицу. Борићемо се за победу“, најављује капитен Павел Пампрла.

И селектор Чешке Ронен Гинзбург очекује добру борбу два тима за утешно пето место.

“Шта ћу рећи својим играчима пре меча? Дајте све од себе. Јасно је свима да Србија на папиру има много бољи тим. Требало је да се боре за злато, не за пето или шесто место. Наша екипа има велико срце и не фали нам мотивације да се надмећемо с играчима оваквог квалитета. Зато желим максимум од својих играча“, прича Гинзбург.

Време такмичења у Кини ближи се крају. О томе да ли ће Саша Ђорђевић и по повратку у Београд остати на селекторској позицији знаћемо нешто више ускоро... Сада је у фокусу само Чешка. Па, нека се и ова заврши с победом...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар