Гугл: Апликације заражене опасним вирусом

Трговину за апликације Гугл Плеј прошле седмице је похарао Џокер, вирус пронађен у 24 апликације, а открио га је аналитичар Алексејс Купринс, пише Медиум.
Иако је “Гугл” успио наћи рјешење и блокирати га, прије него што је у томе успио вирус је преузет више од 472. 000 пута.

Информационе технологије 11.09.2019 | 09:36
Гугл: Апликације заражене опасним вирусом
Иако је “Гугл” успио наћи рјешење и блокирати га, прије него што је у томе успио вирус је преузет више од 472.000 пута.

Купринс је објавио да је злонамјерни софтвер забиљежен у 37 земаља, међу којима је највише оних из Европе и Азије, као и САД и Аустралија. Корисници Андроида, чији су се уређаји заразили Џокером, уочили су како им се одједном нуде премијум услуге, али ништа од тога нису добили.

– Ова стратегија функционише тако што аутоматизује потребну интеракцију с веб страницом премијум понуде, уноси код понуде оператера, затим чека СМС поруку с потврдним кодом и екстрахира је помоћу регуларних израза – објашњено је у извјештају. 

Апликације у којима је вирус пронађен су Адвоцате Wаллпапер, Аге Фаце, Алтар Мессаге, Антивирус Сецуритy – Сецуритy Сцан, Беацх Цамера, Боард пицтуре едитион, Цертаин Wаллпапер, Цлимате СМС, Цоллате Фаце Сцаннер, Цуте Цамера, Даззле Wаллпапер, Децларе Мессаге, Дисплаy Цамера, Греат ВПН, Хумоур Цамера, Игните Цлеан, Леаф Фаце Сцаннер, Мини Цамера, Принт Плант сцан, Рапид Фаце Сцаннер, Реwард Цлеан, Руддy СМС,Собy Цамера и Спарк Wаллпапер.

Такође, појединости о Џокеру објављене су само неколико недјеља након што је популарна апликација ЦамСцаннер прозвана због инсталирања злонамјерног софтвера на неке Андроидове уређаје.

Ако сте икада инсталирали неку од наведених апликација, провјерите историју трансакција након што их деинсталирате те припазите на сумњиве активности рачуна, попут непознатих уплата.

(Индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар