Одбраниле титулу: Србија је поново шампион Европе!

Одбојкашице Србије одбраниле титулу шампиона Европе! Одбојкашице Србије су одбраниле титулу на Европском првенству победивши Турску са 3-2 у сетовима.  Пред 10. 400 навијача у Анкари, непоновљива екипа селектора Терзића у четвртом узастопном великом финалу савладала је Турску и одбранила титулу првака Европе. Европско, светско, па европско злато. Следи Токио 2020. Браво, девојке! ЗЛАТНЕ ДЕВОЈКЕ ЧЕЛИЧНИХ ЖИВАЦА!!! Српске одбојкашице су опет шампионке Европе после драме у пет сетова!

Остали спортови 09.09.2019 | 01:08
Одбраниле титулу: Србија је поново шампион Европе!
Српкиње су до победе дошле у препуној дворани у Анкари, по сетовима 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13.

Изабранице Зорана Терзића су наставиле да пружају нестварно добре резултате, па одбраниле трон Европе након што су прошле године постале првакиње света.

Наше одбојкашице су успеле да освоје златну медаљу са свих девет победа на првенству, победивши Турску други пут после тријумфа у групној фази.

Ово је била трећа златна медаља за Србију на ЕП у историји, уједно трећа у последњих пет првенстава (освојено злато 2011) на којима им је најгори пласман био четврто место.

Занимљиво је да је Србија у сваком сету почињала јако добро, али се Турска није предавала. Домаћице су стизале предност Србије малтене у сваком сету, али на крају је шампион света показао ко је и шта је - истини за вољу доста на доста тежи начин него што је требало да буде.

Прва је освојена у Београду после пет сетова и "камбека" у дебитантском финалу са Немицама.

Друга је уграбљена пре две године у Бакуу фантастичном игром против Холанђанки, којима је остављен сет.

За трећу, било је потребно нешто више!

Непоновљива генерација одбојкашица Србије одбранила је титулу првака континента победом над Турском у престоници те земље, пред 10.400 бучних навијача у крцатој дворани у Анкари, из које ће се у Београд вратити нове-старе шампионке Европе и света.

После осам везаних победа на турниру и четири препуштена сета ривалкама, наше грације морале су ове недеље увече у пети сет, а тамо је Бјанка Буша извела минијатуру за сва времена и серијом од пет поена на свој сервис вратила "грогирану" екипу у меч...

...пардон, на победничко постоље: Србија - Турска 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13!

2016 / Олимпијске игре / Рио / Кина 1:3
2017 / Европско првенство / Баку / Холандија 3:1
2018 / Светско првенство / Токио / Италија 3:2
2019 / Европско првенсто / Анкара / Турска 3:2

Нове-старе шампионке европе су: Бјанка Буша, Катарина Лазовић, Мина Поповић, Слађана Мирковић, Бранкица Михајловић, Маја Огњеновић, Стефана Вељковић, Теодора Пушић, Ана Бјелица, Маја Алексић, Силвија Поповић, Тијана Бошковић, Бојана Миленковић и Јелена Благојевић.

Селектор: Зоран Терзић!

Овај 54-годишњи Београђанин постављен је за селектора женске одбојкашке репрезентације 2002. године и "из прве" одвео тадашњу СР Југославију на Европско првенство после 12 година одсуства нашег тима.

То је била само најава онога што ће уследити: олимпијско сребро, светско злато и бронза, три европска злата, сребро и бронза, уз још девет медаља са међународних такмичења.

Маестро!

МВП? Зна се...Тијана Бошковић треће узастопно злато нашег тима обележила је трећим узастопним успоном на место најкорисније играчице турнира - Европско у Азербејџану и Грузији, Светско у Јапану, Европско у Турској имају исту МВП одбојкашицу, 22-годишњакињу из Билеће.

Још једна година, још једна титула, још једно злато! Овим девојкама су победе и титуле уписане у ДНК. Треће злато за три године! После драме у пет сетова када је изгледало да су изгубљене у гротлу 14.000 турских навијача. Али ове наше девојке су стварно нешто посебно. Непобедиве су! Какви су то живци, какво је то срце...

Српске одбојкашице настављају да пишу историју, не само нашег, већ и светског спорта. Као једна од најбољих генерација у историји одбојке, изабранице Зорана Терзића су одбраниле титулу европског шампиона чудесном победом над Турском у Анкари 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22.25, 15:13)

Са девет победа у девет мечева уз фантастичан сет-количник 27:6, Србија је протутњала Европским првенством у Турској и октила се трећом титулом континенталног првака у историји. Ретко која генерација у историји одбојке је у овако доминантном стилу освојила титулу.

Ни подршка скоро 14.000 навијача, ни генијални стручњак Ђовани Гуидети, ни силан мотив домаћина да дође до првог одбојкашког злата у историји, ни игра на све или ништа у петом сету, нису могли ништа против генерације српских Непобедивих.

Победнички менталитет, нападачка сила, разноврсност у игри… Све су то квалитети за које данас нико у свету одбојке нема одговор. И ствари које чине одбојкашице Србије оним што јесу - сувереним владаркама Европе и планете. Али пре свих шампионски менталитет када се чини да плешу по ивици пораза.

Иако Турска не спада у онај најужи круг најбољих екипа света, данас би многе одбојкашке силе пале пред фанатично мотивисаним Туркињама. Не, и Србија. Ове девојке су побеђивале и у већим утакмицама, мада ова у паклу Анкаре има посебну сласт.

Неверобатно је шта су све данас прегурале српске одбојкашице. Довољно је само премотати филм на пети сети. Водила је Турска 9:6, а онда је на сервис дошла Бјанка Буша и ролом за памћење удахнула живот Србији. Феноменалним сервисима Буше, Србија је преокренула на 11:9. И опет није био крај. Турска је повела 12:11, али су залтне девојке челичних живаца окренуле на 14:12, а на другој меч лопти нас је и срећћа погледала када се турска одбојкашица упецала и све је било готово.

А није деловало да ће бити баш оваква драма...

Тијана Бошковић је смечом по блоку отворила утакмицу, Маја Огњеновић је скувала за 4:2 и смањивање децибела у Анкари, Бранкица је сервис бомбом подигла на 6:3, погодила је и Бјанка Буша… Разиграна је била цела екипа Србије од почетка, а када је још прорадио блок Мине Поповић изгледало је идеално.

Међутим, темп {ераментни лисац Ђовани Гуидети је скакао поред терена, није дозвољавао својој екипе да падне, мотисивисао је своје играчице и тражио је рупу у игри Србије. Нашао ју је на пријему и на крилима подршке са трибина је Турска серијом од 5:0 стигла од 19:14. Била је Србија у скоро безизлазној ситуацији када је Маја Огњеновић дошла на сервис и коначно пореметила пријем Турске. Имала је наша репрезентација три напада за прилазак на „минус један“ (20:22), али их није искористила и отишла је последња шанса за освајање сета.

Усијала се хала у Анкари и на сву срећу се појавила Тијана Бошковић да је охлади. Серијом њених сервиса (један ас) и сјаних напада је Србија дошла до 5:1 на почетку другог сета. Потом је палицу преузела Бранкица Михајловић и Србија спречила нови повратак Туркиња у сет. Коначно се разиграла и Стефана Вељковић и Србија је стекла велику предност (14:8). Новом серијом на сервисе Тијане Бошковић (опет ас), Србија је дошла до 21:14 и преломила сет иако су Туркиње запретиле у финишу.

Одлилно је Србија отворила и трећи сет. Тијана Бошковић је испоручивала своје порције поена, почеле су и Туркиње да греше и било је спокојних 9:4. Заразни осемх Стефане Вељковић је све говорио. Србија се ослободила притиска и играла своју игру. А кад је тако, онда ни фанатична одбрана Турске не помаже. Иако су Туркиње стигле до изједначења (15:15), све је зависило искључиво и само од српске игре и атомског напада. А када он ради како треба, ту никаква одбрана не помаже. У финишу је фантастичну ролу одиграла Мина Поповић и блоком и смечом донела Србију вођство у сетовима.

Пробао је све Гуидети, бацио све карте у ватру и пробао са суперталентованом Каракурт као последњим адутом. Феноменални блокови наших девојака су су правили разлику на почетку четвртог сета (8:5). Турска је од 9:12, дошла до 13:12. Тијана Бошковић је погодила неке много битне поена вођство 18:15. Турска није одустајала, и преокренула је 19:18. Играло се поен за поен, а онда је Турска направила серију 5:1 и изједначила у сетовима.

Изгледало је у петом сету да је Гуидети успео да над надмудри, да је зауставио Тијану и Бранкицу, али је појавила се тихи херој Бјанка Буша. Србија је још једном показала да је тим који своје златне године пише тимском игром и заједништвом какво нема нико други на свету.

Са 23 освојена поена, Тијана Бошковић је била најефикаснија у тиму Србије иако је била на 35 одсто у нападу што су проценти испод њених стандарда. Бранкица Михајлловић је освојила 22, Мина Поповић 11, Бјанка Буша седам...

Српкиње су повеле на почетку меча и играли боље, али се њихова предност брзо истопила.

Турска је право ниоткуда дошла до 20:15, а Србији до краја сета нису помогли феноменални сервиси Маје Огњеновић, па је домаћин изненађујуће повео са 1-0.

Наше одбојкашице су добро почеле други сет, а одлично је играла Бранкица Михајловић. Примачица сервиса репрезентације Србије је играла одлично и у одбрани и у нападу и практично сама правила предност на терену.

Србјиа је лако дошла до предности од 20:14, али се предност веома брзо истопила. Бошковићева је у пар наврата била заустављена, па су се Туркиње приближиле на 23:21.

Ипак, на велико разочарање публике у Анкари, Србија је везала два поена и изједначила на 1-1.

Селектор Турске Ђовани Гвидети сјајно је поставио одбрану за Тијану Бошковић, најбољу одбојкашицу света, али је то отворило простора за њене саиграчице.

Добро је у одбрани играла Бианка Буша, Србјиа је повела у 3. сету, али је Турска поново надокнадила резултатски минус и изједначила на 15:15.

Ушло се у нову драму, Србија је имала 20:18, али су Туркиње направиле прелаз, а онда је то казнила Стефана Вељковић првим асом после којег је олакшала Србију да поведе са 2-1.

И четврти сет није донео ништа другачије од претходна три - Србија је повела и играла боље, али Туркиње је носила феноменална публика у Анкари.

После секвенце током које је Маја Огњеновић капитенски одрадила посао и донела предност Србији, Туркиње су преокренуле одличном ролом Ебрар Каракурт.

Млада Каракурт је била поприлично тиха до тог тренутка, али је преузела ствар у своје руке и у Мирјам Боз успела да донесе велики преокрет и пети сет својој екипи.

Бианка Буша била је фантастична и одсервирала два аса којима је Србјиа повела са 21:19, али је до краја сета освојила само један поен - кључ је био феноменално затварање Тијане Бошковић од стране домаћина.

Одличну игру из претходно сета Туркиње су пренеле у пети. Пријем Србије је био катастрофалан на почетку одлучујућег дела игре и веома брзо је било 5:2 за Турску.

Уз неколико сумњивих одлука Србије, подршку публике и своју добру игру Турска је дошла до великих 9:6. Али, онда...

Онда улази Бианка Буша, девојка која је дефинисала фразу "хладан као шприцер". Буша је одсервирала неколико феноменалних лопти и малтене сама донела серију од 5:0 за преокрет и вођство од 11:9.

Ипак, ту није било краја драми - Туркиње су искористиле грешку Буше и повеле са 12:11.

Терзић је затражио тајм-аут, објаснио својим изабраницама "шта и како", што се могло одмах видети. Блок је донео нову предност Србији, а онда је Бранкица искусно пласирала лопту и донела две меч лопте.

Прву Српкиње нису искористиле, али су се код друге одбојкашице Турске упецале - и то је био крај.

Одбојкашице Србије су првакиње Европе. Опет.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар