Ђоковићу се љуља трон!

Надал фаворит да презими на врху! Шпанац до краја сезоне не брани ни бод!

Тенис 08.09.2019 | 17:49
Ђоковићу се љуља трон!
Јако тежак, паклен задатак чека Новака Ђоковића у наставку сезоне, да сачува прво место на АТП листи и повећа број недеља на трону. Испадање са УС опена у осмини финала однело је најбољем тенисеру света чак 1.820 бодова, од 2.000 колико је бранио са прошлогодишњом титулом, тако да му се предност у односну на конкуренцију осетно смањила. 

Рафаел Надал има велику шансу да смени Ђоковића са првог места до краја године и седне на трон. Први задатак који Шпанац има је да освоји УС опен, а дели га корак од тога. Рафа је у полуфиналу победио у суботу ујутру Матеа Беретинија (3:0) и до трофеја га дели још дуел са Данилом Медведевим.

Уколико Бик са Мајорке освоји свој 19. гренд слем трофеј, прићи ће Ђоковићу на само 640 бодова заостатка. А, пред њим је „аутопут“, брисани простор до краја године. Наиме, Надал прошле сезоне није ни играо после УС опена, тако да неће бранити после Њујорка ни један једини бод. Све што освоји биће чист ћар.

Једина „дистракција“ коју ће Рафа имати је – свадба. Шпанац ће се венчати са дугогодишњом девојком Ћиском 19. октобра, недељу дана после мастерса у Шангају, а у периоду када ионако нема великих турнира. Први следећи, мастерс у Паризу, почиње 28. октобра, па се можда може очекивати да га Рафа прескочи, због меденог месеца. 

А, каква је ситуација са Новаком Ђоковићем? Прво да видимо да ли ће Новак залечити повреду рамена у наредних месец дана, до почетка Азијске турнеје. Злокобно звуче речи Џона Мекинроа да се српски ас неће ове године више ни враћати на терен...

Новак има до краја сезоне да брани титулу на мастерсу у Шангају, која носи 1.000 бодова, као и два финала: са мастерса у Паризу, где је лани изгубио у финалу од Карена Хачанова и том приликом освојио 600 бодова, као и финале завршног мастерса, у којем је поражен од Александра Зверева. 

Дакле, огроман габарит бодова је на Ђоковићевим леђима, а једино место где би могао да освоји бодове је турнир у Токију, за који се добија 500 бодова, а почиње 30. септембра. Тада ћемо, уосталом, сазнати и да ли ће Новак бити спреман за остатак сезоне.

На данашњи дан Новак је пети тенисер у историји по броју недеља на првом месту АТП листе, а од понедељка ће већ бити четврти, јер ће се изједначити са Џимијем Конорсом – по 268 недеља. Извесно је да ће Ђоковић до краја октобра прескочити и Ивана Лендла, који је на 270 седмица.

А, када ће отићи изнад Пита Сампраса (286) и Роџера Федерера (310), то је сада већ неизвесно.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар