Đokoviću se ljulja tron!

Nadal favorit da prezimi na vrhu! Španac do kraja sezone ne brani ni bod!

Tenis 08.09.2019 | 17:49
Đokoviću se ljulja tron!
Jako težak, paklen zadatak čeka Novaka Đokovića u nastavku sezone, da sačuva prvo mesto na ATP listi i poveća broj nedelja na tronu. Ispadanje sa US opena u osmini finala odnelo je najboljem teniseru sveta čak 1.820 bodova, od 2.000 koliko je branio sa prošlogodišnjom titulom, tako da mu se prednost u odnosnu na konkurenciju osetno smanjila. 

Rafael Nadal ima veliku šansu da smeni Đokovića sa prvog mesta do kraja godine i sedne na tron. Prvi zadatak koji Španac ima je da osvoji US open, a deli ga korak od toga. Rafa je u polufinalu pobedio u subotu ujutru Matea Beretinija (3:0) i do trofeja ga deli još duel sa Danilom Medvedevim.

Ukoliko Bik sa Majorke osvoji svoj 19. grend slem trofej, prići će Đokoviću na samo 640 bodova zaostatka. A, pred njim je „autoput“, brisani prostor do kraja godine. Naime, Nadal prošle sezone nije ni igrao posle US opena, tako da neće braniti posle Njujorka ni jedan jedini bod. Sve što osvoji biće čist ćar.

Jedina „distrakcija“ koju će Rafa imati je – svadba. Španac će se venčati sa dugogodišnjom devojkom Ćiskom 19. oktobra, nedelju dana posle mastersa u Šangaju, a u periodu kada ionako nema velikih turnira. Prvi sledeći, masters u Parizu, počinje 28. oktobra, pa se možda može očekivati da ga Rafa preskoči, zbog medenog meseca. 

A, kakva je situacija sa Novakom Đokovićem? Prvo da vidimo da li će Novak zalečiti povredu ramena u narednih mesec dana, do početka Azijske turneje. Zlokobno zvuče reči Džona Mekinroa da se srpski as neće ove godine više ni vraćati na teren...

Novak ima do kraja sezone da brani titulu na mastersu u Šangaju, koja nosi 1.000 bodova, kao i dva finala: sa mastersa u Parizu, gde je lani izgubio u finalu od Karena Hačanova i tom prilikom osvojio 600 bodova, kao i finale završnog mastersa, u kojem je poražen od Aleksandra Zvereva. 

Dakle, ogroman gabarit bodova je na Đokovićevim leđima, a jedino mesto gde bi mogao da osvoji bodove je turnir u Tokiju, za koji se dobija 500 bodova, a počinje 30. septembra. Tada ćemo, uostalom, saznati i da li će Novak biti spreman za ostatak sezone.

Na današnji dan Novak je peti teniser u istoriji po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, a od ponedeljka će već biti četvrti, jer će se izjednačiti sa Džimijem Konorsom – po 268 nedelja. Izvesno je da će Đoković do kraja oktobra preskočiti i Ivana Lendla, koji je na 270 sedmica.

A, kada će otići iznad Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (310), to je sada već neizvesno.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar