"Биће корекција граница, ако САД преузме дијалог"

"САД морају бити свјесне да Србија има потенцијала да под притиском покрене питање Републике Српске и 'косовску драму' претвори у регионалну кризу", каже Тимоти Лес, бивши дипломата на Балкану.

Србија 24.08.2019 | 16:56
"Биће корекција граница, ако САД преузме дијалог"
"Ако САД преузме водећу улогу у преговарачком процесу око рјешења косовског проблема, њихова полазна тачка ће бити идеја Србије о корекцији граница, а на другим силама је терет да прихвате или одбију америчку позицију", кажеТимоти Лес, бивши британски дипломата на Балкану.

"Када Вучић и Тачи ставе идеју подјеле на сто, у замјену за узајамно признање, САД би биле спремне да раде на томе, сматра Лес, али оцјењује да рјешење косовског проблема не треба очекивати брзо.
 
Он у интервјуу за Тањуг наводи да је проблем што се та политичка идеја заглавила јер Тачи није у потпуности успио да добије подршку на домаћем плану, а Њемачка је такође искомпликовала ствари покренувши процес разговора на којима је идеја разграничења одбачена.
 
"Европа ће морати да одлучи да ли ће подржати америчку притисак за подјелу, или ће гурати своје алтернативно рјешење, забринута због ефеката таквог рјешења на БиХ и Сјеверну Македонију", каже Лес .
 
Он истиче да су САД, које сада имају неутралнији приступ према овом проблему од претходне администрације, нестрпљиве да „заврше посао“ у Србији и на КиМ, како би се посветили другим стварима, можда БиХ, али да није могуће очекивати рјешење у моменту када су ставови Београда и Приштине толико удаљени. 
 
"У међувремену је угрожена регионална стабилност, јер се због такси Србији Приштина приближава Албанији, убрзавајући тако процес уједињења. Предстојећи избори на Косово И у Србији сузили су простор за споразум током ове зиме. Вријеме истиче и САД желе брзо рјешење - отуда и писмо Квинте упућено објема странама да се деблокају преговори", оцјењује он.
 
Лес каже да није оптимиста и да не види шта је то што би могло да доведе Приштину и Београд за преговарачки сто. 
 
Мотив придруживања ЕУ више не постоји јер нема проширења, а то, сматра он,отвара могућност за бојазан од једностраног рјешења које би могла повући Приштина.
 
"Кладим се да ће њихов корак у случају да не дође до договора са Београдом, бити уједињења Косова са Албанијом,а то ће на крају довести косовску државу до правног лимба", наглашава Лес.
 
На питање очекује ли да ће Вашингтон извршити притисак на Приштину да одустане од максималистичких захтјева у коначном рјешењу за КиМ Лес каже да сумња и напомиње да САД морају да раде веома пажљиво.
 
"Овај пут САД не покушавају да приморају стране да потпишу споразум који су припремили амерички правници, већ да промовишу дијалог који ће и довести до рјешења које ће обје стране прихватити и који ће хе добити легитимеитет 'код куће' како би био одржив ", сматра он.
 
Лес напомиње да САД, уз то, не желе превише ни да се "удубе" у политику Балкана па морају да пажљиво поступају са локалним политичарима. 
 
"Ако примјене превише притиска на Приштину, влада ће се приближити Албанији, претварајући билатерални спор са Србијом у регионалну кризу", оцењује он. 
 
Он такође не очекује да ће бити додатног притиска на Србију да прихвати максималистичке захтјеве Приштине, јер САД имају на уму да Београд може да живи са замрзнутим конфликтом на Косову. 
 
"САД морају бити свјесни да Србија има потенцијала да под притиском покрене питање Републике Српске и 'косовску драму' претвори у регионалну кризу", каже бивши дипломата на Балкану.
 
Зато, уколико Вашингтон жели да постигне свој циљ и да ослаби везе Србије са Русијом, онда мора да се пронађе споразум довољно добар да би га Србија добровољно прихватила, каже он и додаје да не треба сметнути с ума да је приритет САД да неутралише руски утицај на Србију.
 
"А једини начин да то уради је да ријеши косовски проблем који даје Русији могучност уплива у српску политику. У суштини то значи да су САД мање забринуте за то какво ће бити рјешење косовског питања, већ је њихов крајњи циљ да се то ријеши.
 
Лес тврди да је Русија већ подржава идеју подјеле.
 
"Они знају да су превише слаби да би могли контролишу "статусни процес" па су у фокусирана испреговарају рјешење са америчким посредницима које би било у корист Русије, са ултимативним циљем- проширена српска држава која ће зависити од Русије, што је Русији стратешки битно јер жели да ограничи америчку моћ на Балкану, посебно због тога што Американци спозоришу велику албанску националну државу", закључује Лес.

(Тањуг)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Вук

24.08.2019 15:04

Амери се дословно играју и са Србијом а поготово са РС, ...за секунд је могу избрисати са мапе, јер није Дејтон у Русији него у САД-у. Тамо је озваничена као ентитет у БиХ, тамо је могу гумицом и избрисати.. А НАТО база је у Брчком, дакле... нема више ЈНА нема коридора за БЛ, Приједор итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

24.08.2019 16:50

Када се велики договаре граница се може промијенити за час.Уосталом,што су промијенили границе и распарчали Југославију?

Name

Министар

24.08.2019 17:18

Могу да избрису као сто су могли и за вријеме јна. Само када су они брисали Русија је била на кољенима. Сада је Русија доста агресивнија у застити својих интереса а временом це бити јос и јаци а и у будуцности це се све висе питати и Турска и Кина.

Name

Саша

24.08.2019 18:29

Узвишени Бог рече:"Ради ти мој робе шта год хоћеш,али нећеш докле хоћеш.".Нека мисле о томе они који би се играли судбином малих народа.

Name

За Министар

25.08.2019 09:25

А какве то Русија има интересе на Балкану за њих су Словенци и Хрвати интересантнији од Србије и Срба.

Name

србин

24.08.2019 15:12

Каква болан корекција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антибот

24.08.2019 15:44

Немозе намнико ниста јаци смоод судбине могусамо данас мрзе они сто нас неволе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

24.08.2019 15:57

Јасно ли вам је, прогледасте ли више? Значи, север Косова и Република Српска иду Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ја

24.08.2019 17:45

Хаха али ме насмија, па да сте могли урадили би то кад икад, али не можете Србију у читавом комаду да сачувате а хоћете дио Босне. Ја вица а прошао Април

Name

Вук

24.08.2019 18:36

хахахаахахахахахха... Мој пријатељу, прије ће југ Србије бити припојен Косову !!!

Name

Фикрет Абдић Кинг

25.08.2019 12:55

Хахахахахаха, полако "Само ја", све иде по плану. Бојим се да Бошњаци живе на око 25% садашње БиХ, док Срба у Федерацији БиХ нема ни 1%, а Хрвате прегласавате гдје стигнете. ИЗ БиХ сви одлазе у неке треће земље, највише одлазе Бошњаци, само што се то крије. БиХ је држава на силу. Хрвати и Срби никад је неће признати као своју, а бојим се да је БиХ окружена Хрватском и Србијом, тако да смири се, све ће доћи на своје, само полако. Русија је много јака, а тек ће да ојача. Косово је рента држава, док Амери могу и имају интереса они ће да подржавају лажну државу Косово. А НАТО пакт је изгубио сваки смисао свог постојања. Друга чланица по величини Турска, колико видим не сарађује баш са Нато пактом и Америком. БиХ је земља на силу и разједињена је, никад ништа на силу није опстало. То је чиста логика.

Name

трт мрт

24.08.2019 16:04

Најобичније лупетање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

24.08.2019 16:23

Косово је Тхе Енд, Србија трба да се посвети уласку у Нато и ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је граница?

24.08.2019 19:23

Косово је јос увијек само поцетак свега сто це се десавати на овим балканским просторима, али и у свијету....

Name

Тако је..

24.08.2019 16:35

Подијелити косово и Републику Српску формално припојити Србији..Република Српска је фактицки независна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2019 17:54

Како реце Додик боље бити ентитет у БиХ него провинција у Србији! Ста цемо сад!

Name

Милос

24.08.2019 16:49

Бог благосовио Америку

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

24.08.2019 19:02

Десиће се и пре него што мислите... север Косова се интегрише у Србију, а Република Српска постаје покрајина Србије, и зваће се само АП Српска. Србија ће тад први пут у новијој сторији да има вше од 100 000км2. Додик ће бити исто што и Мировић у АП Војводини, значи: премијер покрајинске владе АП Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тореадор

25.08.2019 02:14

,,,, баш тако...ал' у мјесецу водопаду....него, палит трактор па се хватат БГ ал'за увијек !