Цинк може да вам помогне код прехладе

Наше тело је фасцинантно, па тако када се посечемо кожа зарасте, када се разболимо наш имуни систем се бори против вируса антителима, али му је потребна наша помоћ.

Здравље 24.08.2019 | 12:29
Цинк може да вам помогне код прехладе
Када се прехладимо, онда нас мучи кашаљ, кијање, бол у грлу и цурење из носа. На распологању су нам многи суплементи и лекови који би требало да нам ублаже симптоме, али неки од њих уопште не могу да нам помогну.

Ако вам се чини немогућим да цинк може да буде супер за ваше здравље када сте прехлађени, онда сте вероватно у праву.

"Резултати истраживања су помешани, али одговор је да цинк вероватно не може да спречи или излечи вашу прехладу", рекла је докторка Тина Ардон, са Мајо клинике на Флориди.

Докази да цинк не спречава прехладу су очигледни, а што се тиче скраћења трајања прехладе она је скраћује за само један дан у најбољем случају. Иако нам један дан прехладе мање звучи одлично, вреди покушати са цинком. Али морате да будете опрезни и да знате ово пре него што одете до апотеке.

Нова истраживања показују да цинк требате да узмете у року од 24 сата од момента када приметите прве симптоме прехладе, иначе неће дати никакве резултате. Таблета цинка може да буде од користи, али лекари саветују да је боље да узмете цинк у сирупу. Оно што треба да избегавате јесте спреј за нос са цинком, јер су неки пацијенти његовом употребом изгубили чуло мириса.

За разлику од витамина Ц, који избацимо путем урина ако га узмемо превише, предозирање цинком може да буде отровно, пише Wомансхеалтхмаг. Тада може да дође до анемије или недостатка бакра. Која је права доза цинка није још јасно јер су истраживања дала различите дозе као идеалне. Зато пратите упутство за употребу и држите се строго прописане дозе.

Национални институт за здравље предлаже да одрасли узимају око 8мг цинка сваког дана, али је опасно узимати више од 40мг дневно. Имајте на уму да и неки лекови или сирупи које узимате против прехладе може да садржи цинк.

Нежељена дејства која цинк може да изазове су: мучнина, нервозни стомак, лош укус у устима и престанак рада чула мириса. Уколико претерате са употребом цинка, јавите се вашем лекару.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар