Cink može da vam pomogne kod prehlade

Naše telo je fascinantno, pa tako kada se posečemo koža zaraste, kada se razbolimo naš imuni sistem se bori protiv virusa antitelima, ali mu je potrebna naša pomoć.

Zdravlje 24.08.2019 | 12:29
Cink može da vam pomogne kod prehlade
Kada se prehladimo, onda nas muči kašalj, kijanje, bol u grlu i curenje iz nosa. Na raspologanju su nam mnogi suplementi i lekovi koji bi trebalo da nam ublaže simptome, ali neki od njih uopšte ne mogu da nam pomognu.

Ako vam se čini nemogućim da cink može da bude super za vaše zdravlje kada ste prehlađeni, onda ste verovatno u pravu.

"Rezultati istraživanja su pomešani, ali odgovor je da cink verovatno ne može da spreči ili izleči vašu prehladu", rekla je doktorka Tina Ardon, sa Majo klinike na Floridi.

Dokazi da cink ne sprečava prehladu su očigledni, a što se tiče skraćenja trajanja prehlade ona je skraćuje za samo jedan dan u najboljem slučaju. Iako nam jedan dan prehlade manje zvuči odlično, vredi pokušati sa cinkom. Ali morate da budete oprezni i da znate ovo pre nego što odete do apoteke.

Nova istraživanja pokazuju da cink trebate da uzmete u roku od 24 sata od momenta kada primetite prve simptome prehlade, inače neće dati nikakve rezultate. Tableta cinka može da bude od koristi, ali lekari savetuju da je bolje da uzmete cink u sirupu. Ono što treba da izbegavate jeste sprej za nos sa cinkom, jer su neki pacijenti njegovom upotrebom izgubili čulo mirisa.

Za razliku od vitamina C, koji izbacimo putem urina ako ga uzmemo previše, predoziranje cinkom može da bude otrovno, piše Womanshealthmag. Tada može da dođe do anemije ili nedostatka bakra. Koja je prava doza cinka nije još jasno jer su istraživanja dala različite doze kao idealne. Zato pratite uputstvo za upotrebu i držite se strogo propisane doze.

Nacionalni institut za zdravlje predlaže da odrasli uzimaju oko 8mg cinka svakog dana, ali je opasno uzimati više od 40mg dnevno. Imajte na umu da i neki lekovi ili sirupi koje uzimate protiv prehlade može da sadrži cink.

Neželjena dejstva koja cink može da izazove su: mučnina, nervozni stomak, loš ukus u ustima i prestanak rada čula mirisa. Ukoliko preterate sa upotrebom cinka, javite se vašem lekaru.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar