"Кошарка се игра на терену, а не у канцеларијама!"

Селектор Србије Александар Ђорђевић поновио је да су неопходне промене у систему ФИБА јер густ распоред доводи до бројних повреда играча.  Отворена Пандорина кутија: Кошарка се не игра у канцеларијама, ми смо ништа без играча! “Већ је генерални секретрар упутио мејл ФИБА где је ставио у 'ЦЦ' и све друге Савезе. Мислим да тако морамо да реагујемо. То није подизање гласа, већ спортско размишљање. Окренуто ка бољитку кошарке глобално. То је наш задатак, то је добро што смо урадили“, истиче селектор Ђорђевић.

Кошарка 20.08.2019 | 16:14
"Кошарка се игра на терену, а не у канцеларијама!"
"Орлови" ће због тога бити значајно ослабљени на Мундобаскету, колено је повредио Драган Милосављевић, а 99% неће играти ни капитен Милош Теодосић.

"Много је повреда у свим репрезентацијама. Морамо да ставимо знак питања ту, календар је такав и напори су огромни. После Гагијеве повреде дошло ми је... Много се тражи од играча, јесте част да се игра за репрезентацију, али када се деси овако нешто, онда се појави и доза страха код других. То морамо да решимо заједно. Ми из федерација, људи који воле и који брину о кошарци, да се ускладе календари. Кошарка не може да се игра у канцеларијама, институцијама. Само на терену. Мислим ту на кошарку која напуни халу попут Арене, или Каунаса, или Атине. А то је могуће само ако су ту најбољи, Теодосић, Валанцијунас, Адетокумбо. Они су битни, ми остали не", рекао је Ђорђевић.

Селектор је додао да је више пута ишао у Женеву где је челницима ФИБА износио личне ставове за такмичења. 

"Једна од ствари на којима ми инсистирамо, а то је да ФИБА реши да допусти свим екипама да иду са 14 играча на такмичење, 12 + 2, што не из тактичких разлога, а камоли за овакве ситуације".

Дужи брифинг, кратак одмор и правац - Кина! Преко Франкфурта, до Шењанга, где ће Србија имати последње тестове уочи почетка Светског купа и утакмице против Анголе последњег дана августа. 

Нажалост, без капитена Милоша Теодосића и миљеника целог тима Драгана Милосављевића, коме су страдали предњи укрштени лигаменти, док је Владимир Лучић још у фази опоравка, али се његов повратак на паркет очекује за пет до седам дана. 

Први на менију су - Италијани и то 23. августа. Репрезентација коју је Србија у Атини пре само неколико дана победила са 32 поена разлике, али селектор Александар Ђорђевић опомиње да такав исход није уопште био реалан. 

"Чекају нас три утакмице, а најтежа ће бити против Италије. Зато што је победа била нереална и да нам замаже очи, да нас пољуља, да поремети нашу стабилност на земљи. Тај противник није имао тројицу најбољих играча – Хекета, Галинарија и Датомеа. Само је питање да ли ће играти на СП, али су обојица отпутовали из Атине тамо. Биће то другачија утакмица са Италијом, што би и добро дошло, да нас мало дохвате и пробуде нас", рекао је Ђорђевић на последњој конференцији за новинаре пред одлазак у Кину.

А онда и о Новом Зеланду, традиционално неугодном противнику, с којим ће се Орлови сударити. два дана касније. 

"Нови Зеланд је стари противни којег много пошђтујемо, њихову приврженост земљи како играју. Сећате се у Вршцу су нас намучили а победили нас у Пиониру пред одлазак на СП 2014. Дешавало се да и губимо на великим такмичењима од њих, то је добар знак. Они играју брзу кошарку, одлична припрема за другу утакмицу у групи, против Филипина који имају сличну физиономију, играју са много транзицију са много ниских играча, јер имају висински хендикеп".

Последња припремна утакмица је против Француске 27. августа. Међутим, само помињање Галских петлова код селектора је пробудило жељу да каже оно што му лежи на души. 

"Против Француске је трећа утакмица. Они су изгубили двојицу играча из петорке, Ертела и Моермана који су задобили тешке повреде", застао је Ђорђевић на тренутак и онда отворио Пандорину кутију:

"Видео сам 12 играча, врхунских да су у припремама повредили. Морамо да ставимо велики знак питања испред календара, физичких напора и свега што играчи раде током лига и потом играјући за репрезентацију. Верујте ми, када се Гаги повредио, дошло нам је да једноставно утичемо на све то, да утичемо на њихове каријере. Стално помињемо излизане речи и вредности у њима, зато су ови шампиони, част је играти за земљу. Али, када се ово деси, сигурно има и доза страха у другима. То морамо да решимо сви заједно, ми из федерација и људи који воде кошарку. Да утичемо да се ускладе календари. Кошарка се не игра у канцеларијама, савезима или институацијама, већ само на терену. Она која се свиђа и због које су пуне дворане у Арени, Каунасу и Атини. Само због Теодосића, Милосављевића и свих који на терену плене и они су ти у кога се навијачи заљубљују. Ми без њих не вредимо ништа".

Апел из КСС је већ отишао на праву адресу. 

"Већ је генерални секретрар упутио мејл ФИБА где је ставио у 'ЦЦ' и све друге Савезе. Мислим да тако морамо да реагујемо. То није подизање гласа, већ спортско размишљање. Окренуто ка бољитку кошарке глобално. То је наш задатак, то је добро што смо урадили. Када крене Мундобаскет нема места да се губи концентрација на друге ствари. Са личне ствари сам одлазио у Берн и директно на састанцима са Бауманом (преминуо 13. октобра 2018.), Радовићем и Заглисом који воде ФИБА везано за сва такмичења. Не само за ово. Ми инсистирамо на томе да апсолутно ФИБА мора да реши да допусти 14 играча на такмичењима. Не видим разлог зашто би то био проблем. Чак и тактички, а посебно за овакве ствари. Сетимо се 2011. када су се двојица спољних играча повредила и остали смо са дисбалансом који нисмо могли да решимо. Зашто ако имамо сјајне кошаркаше, велику селекцију, рад који постоји. Постоји нешто дубље овде, то је слика српске кошарке", сматра Ђорђевић.

У авиону за Шењанг налазе се: Стефан Јовић, Василије Мицић, Богдан Богдановић, Марко Гудурић, Марко Симоновић, Владимир Лучић, Стефан Бирчевић, Немања Бјелица, Никола Јокић, Мирослав Радуљица, Никола Милутинов и Бобан Марјановић. 

Србија ће на СП играти у групи Д у Фошану, против Анголе, Италије и Филипина.

Извор: Б92/моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар