Јокић доминирао, моћна Србија на +32 против Италије!

Кошаркашка репрезентација Србије победила је Италију 96:64, у другом мечу на Акрополис купу у Атини.  Ово изгледа одлично: Србија с пола гаса разбила Италију! Неравноправан дуел "орлова" и "азура" у Атини. Ђорђевићев тим демонстрирао снагу.  Србија нема разлога да се плаши овакве Италије! С пола гаса на +32! Трилинг Јокић - Богдановић - Бјелица све боље функционише. . .

Кошарка 17.08.2019 | 22:00
Јокић доминирао, моћна Србија на +32 против Италије!
Изабраници Александра Ђорђевића остварили су и другу победу на припремном турниру и у недељу их очекује меч с домаћином Грчком.

Вицешампиони Европе, света и Олимпијских игара меч су играли без Драгана Милосављевића, који због повреде неће ићи у Кину, и Милоша Теодосића, који ће се, такође због повреде, тешко наћи на списку путника.

Наши кошаркаши одиграли су веома добар меч, након што су у првој четвртини постигли само 14 поена. У другој је све кликнуло, а у трећој је предност још више порасла.

Најефикаснији у победничком саставу био је Никола Јокић са 20 поена, четири скока и четири асистенције, Гудурић је имао 13, као и Бјелица и Марјановић, док је Богдановић убацио 15, уз 3/11 шут за три поена.

Италијане је предводио Марко Белинели са 16 поена, док је Алесандро Ђентиле убацио 11.

"Орлови" су доста стегнуто ушли у меч, а исто се може рећи и за "азуре". Гледали смо лошу кошарку у првих десет минута, а Италија је имала минималну предност (14:15).

Током друге четвртине направљена је лепа предност пред наставак меча. Јокић је преузео ствари у своје руке, добро је играо и Гудурић и "дланом о длан" предност наше селекције била је +13 на полувремену, 45:32.

У трећој деоници решено је питање победника. Србија је сјајну игру с краја друге деонице пренела на трећу, и предност је само расла. Јокић је био нерешива енигма, а коначно је и Богдановић пронашао ритам.

Последња четвртина била је само одрађивање посла, Бјелица је погодио три тројке у овом периоду, Гудурић је играо добру одбрану и напад, а и Марјановић је стигао до двоцифреног броја поена.

Изабранике Александра Ђорђевића у недељу од 19.30 очекује меч против Грчке, који ће бити најозбиљнија провера у досадашњем делу припрема. Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра, а Србија ће играти у групи са Италијом, Анголом и Филипинима.

Пре почетка такмичења, нашу репрезентацију очекује турнир у Кини где ће играти против Новог Зеланда, Италије и Француске.

Иако резултат у припремном периоду није најважнији, лепо звучи податак да је Србија у Атини остварила пету победу у исто толико међународних провера.

И то више него убедљиво!

Италија - Србија 64:96 (15:14, 17:31, 17:24, 15:27)

Изабраници Александра Саше Ђорђевића "прегазили" су "азуре" у другом колу "Акрополис купа" и направили одличан увод у недељни меч против објективно најјачег ривала у дворани "ОАКА" - репрезентације Грчке.

Никола Јокић био је оружје у "унутрашњој" игри Србије за које Италијани ни изблиза нису имали одговор.

НБА суперстар постигао је 20 поена и дао велики допринос рутинској победи против екипе са којом ће се Ђорђевићев тим срести и на Светском првенству у Кини, али и на азијском припремном турниру, уочи Мундобаскета.

У овом саставу, без Луиђија Датомеа, Данила Галинарија и Данијела Хекета, изабраници селектора Ромеа Сакетија немају превише разлога за оптимизам ни у дуелима против слабијих тимова из Србије.

У данашњем мечу, уз поново веома лош шут за три "азура" (6/25), Србија није имала проблем да рутински "преломи" меч крајем друге и почетком треће деонице, предвођена Јокићем, Богданом Богдановићем (15 поена), Немањом Бјелицом, Марком Гудурићем (по 13) и Василијем Мицићем (11 поена).

Милутинов опет у тиму, Радуљица одмарао

Ђорђевић је у овој утакмици вратио у ротацију Николу Милутинова, уврстио га у старту поставу и користио га четири и по минута. Радуљица је данас добио шансу за одмор и није улазио у игру.

За похвалу је и приступ Ђорђевићевог тима, дан након шокантне, тешке повреде Драгана Милосављевића, који неће играти на Светском првенству, а вероватно и у већем делу предстојеће сезоне.

Српски кошаркаши озбиљно су схватили проверу против Италијана, па интензитет није превише опадао ни док је разлика увелико дотицала максималних "плус 32", два минута пре краја (92:60).

Наредни, најјачи тест на "Акрополис купу" заказан је за недељу у 19.30 часова, уз директан пренос на ТВ Арена спорт.

После тог меча "орлови" ће се вратити у Београд, па отпутовати на наставак припрема у Азију у уторак.

Добро је, нико се није повредио. То је, рекло би се, најважнија вест која је могла да стигне из ОАКА Арене у Атини, мада је разлика на крају припремне утакмице против Италије била 32 поена - 96:64 (14:15, 31:17, 24:17, 27:15).

Истини за вољу, селектор Азура Ромео Сакети за овај сусрет није могао да рачуна на капитена Ђиђија Датомеа, као ни на првог плејмејкера Данијела Хекета, те НБА аса Данила Галинарија и на крају Пјетра Арадорија, али не треба заборавити да је и Србија од јуче остала без Драгана Милосављевића, али и да од раније нема Милоша Теодосића и Владимира Лучића, те да је Мирослав Радуљица данас био на поштеди како би могао да напуни батерије за велики изазов у недељу против Грчке. 

Можда ће за шест дана, када ће се Србија и Италија поново наћи на мегдану, овог пута у другом контролном мечу у Кини, ситуација бити дијаметрално супротна, а можда ћемо ипак само добити потврду да Италија у тренутном саставу, без четири важна играча у ротацији, заиста није ништа посебно. Имала је прва виолина Азура Марко Белинели занимљиву изјаву недавно у којој је поручио да му се допада што сви потцењују шансе италијанске репрезентације на предстојећем Мундобаскету. Али, ако се нешто битно не промени до сусрета истих тимова на крају групне фазе у Фошану, Србија би реално требало само рутински да потврди квалитет и овери прво место. Али, да не трчимо пред руду...

После две утакмице на Акрополис купу утисак не може да буде јаснији - Србија дише пуним плућима јер Никола Јокић и Богдан Богдановић као две срчане коморе пумпају крв у артерије и касније све делове овог великог колектива. Заједно су искомбиновали 35 поена, девет скокова и шест асистенција. Јокић је до 20 поена стигао уз само једну тројку – из исто толико покушаја –, док је Богдановић после слабог уласка у меч и четири узастопна промашаја са дистанце на крају ипак уписао 15 поена, уз слабих 3/11 са дистанце.

Србија је у потпуности разбила десетковану Италију. У свим сегментима екипа Александра Ђорђевићабила је доминантнија, јача, конкретнија, моћнија. Чак 14 скокова више (34/13 – 26/7), десет асистенција преко (21-11), више погођених тројки (13-6)... Додуше, вероватно ће и селектор заједно са својим стручним штабом покушати да нивелишу број испаљених тројки, јер заиста делује беспотребно да Србија испали чак 37 хитаца с дистанце, у ситуацији када туче ривале с нападачки врло потентном екипом. Један од тих покушаја био је егзибиционог карактера када је Бобан Марјановић, иначе познат по томе да има јако меку руку и добар осећај за шут изван црте, у последњим тренуцима утакмице покушао да убаци шут на асистенцију Василија Мицића, али га лопта овог пута није послушала.

Биће Ђорђевић сигурно задовољан чињеницом да је његов тим био поново на готово троцифреном броју поена, али и много више од тога да је осакажена Италија била практично безопасна данас. Тачније, у три четвртине сусрета, све после уводних десет минута утакмице. Србија је овај дуел преломила лако и без много стреса. Други период завршила је с резултатом 31:17 у своју корист, када је разлика први пут била двоцифрена и уз осам брзих поена у последњем минуту пред одлазак на одмор, а када се отишло на пристојну удаљеност, иста је постајала све већа како су минути пролазили. Нешто као у Истанбулу 2017, само још убедљивије! Италијани су упали у амбис, понајвише јер је Белинелију поново рука била пуна олова. Некадашњи шампион НБА лиге с Спарсима јесте имао 16 поена уз 6/13 из игре, али је лоше почео и с неколико везаних промашај показао да је још далеко од жељене форме... Уз себе имао је једино „расположеног“ Алесандра Ђентилеа са 11 поена.

Важно је, опет, само да наши момци схвате да ће се на крају једино рачунати учинак у сусрету из прве рунде Светског купа... Двоцифрени учинак имало је укупно шесторица играча у плавим дресовима. Немања Бјелица, Марко Гудурић и Бобан Марјановић имали су по 13 поена, док је Василије Мицић уписао 11 поена, уз пет асистенција и четири скока. 

Србију у последњој провери у Атини чека окршај против Грчке, а иста је на програму у недељу од 19.30 по средњоевропском времену. 

ИТАЛИЈА – СРБИЈА 64:96
/15:14, 17:31, 17:24, 15:27/

Дворана: ОАКА Арена, Атина;

ИТАЛИЈА: Дела Вале 9, Белинели 16, Ђентиле 11, Билига 6, Витали 6, Филој -, Брукс 3, Теситори 2, Ричи -, Абас 9, Сакети 2, Датоме -.

СРБИЈА: Симоновић 8, Богдановић 15, Бјелица 13, Радуљица -, Бирчевић -, Јокић 20, Милутинов 3, Мицић 11, Гудурић 13, Јовић -, Марјановић 13.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар