Jokić dominirao, moćna Srbija na +32 protiv Italije!

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Italiju 96:64, u drugom meču na Akropolis kupu u Atini.  Ovo izgleda odlično: Srbija s pola gasa razbila Italiju! Neravnopravan duel "orlova" i "azura" u Atini. Đorđevićev tim demonstrirao snagu.  Srbija nema razloga da se plaši ovakve Italije! S pola gasa na +32! Triling Jokić - Bogdanović - Bjelica sve bolje funkcioniše. . .

Košarka 17.08.2019 | 22:00
Jokić dominirao, moćna Srbija na +32 protiv Italije!
Izabranici Aleksandra Đorđevića ostvarili su i drugu pobedu na pripremnom turniru i u nedelju ih očekuje meč s domaćinom Grčkom.

Vicešampioni Evrope, sveta i Olimpijskih igara meč su igrali bez Dragana Milosavljevića, koji zbog povrede neće ići u Kinu, i Miloša Teodosića, koji će se, takođe zbog povrede, teško naći na spisku putnika.

Naši košarkaši odigrali su veoma dobar meč, nakon što su u prvoj četvrtini postigli samo 14 poena. U drugoj je sve kliknulo, a u trećoj je prednost još više porasla.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Nikola Jokić sa 20 poena, četiri skoka i četiri asistencije, Gudurić je imao 13, kao i Bjelica i Marjanović, dok je Bogdanović ubacio 15, uz 3/11 šut za tri poena.

Italijane je predvodio Marko Belineli sa 16 poena, dok je Alesandro Đentile ubacio 11.

"Orlovi" su dosta stegnuto ušli u meč, a isto se može reći i za "azure". Gledali smo lošu košarku u prvih deset minuta, a Italija je imala minimalnu prednost (14:15).

Tokom druge četvrtine napravljena je lepa prednost pred nastavak meča. Jokić je preuzeo stvari u svoje ruke, dobro je igrao i Gudurić i "dlanom o dlan" prednost naše selekcije bila je +13 na poluvremenu, 45:32.

U trećoj deonici rešeno je pitanje pobednika. Srbija je sjajnu igru s kraja druge deonice prenela na treću, i prednost je samo rasla. Jokić je bio nerešiva enigma, a konačno je i Bogdanović pronašao ritam.

Poslednja četvrtina bila je samo odrađivanje posla, Bjelica je pogodio tri trojke u ovom periodu, Gudurić je igrao dobru odbranu i napad, a i Marjanović je stigao do dvocifrenog broja poena.

Izabranike Aleksandra Đorđevića u nedelju od 19.30 očekuje meč protiv Grčke, koji će biti najozbiljnija provera u dosadašnjem delu priprema. Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, a Srbija će igrati u grupi sa Italijom, Angolom i Filipinima.

Pre početka takmičenja, našu reprezentaciju očekuje turnir u Kini gde će igrati protiv Novog Zelanda, Italije i Francuske.

Iako rezultat u pripremnom periodu nije najvažniji, lepo zvuči podatak da je Srbija u Atini ostvarila petu pobedu u isto toliko međunarodnih provera.

I to više nego ubedljivo!

Italija - Srbija 64:96 (15:14, 17:31, 17:24, 15:27)

Izabranici Aleksandra Saše Đorđevića "pregazili" su "azure" u drugom kolu "Akropolis kupa" i napravili odličan uvod u nedeljni meč protiv objektivno najjačeg rivala u dvorani "OAKA" - reprezentacije Grčke.

Nikola Jokić bio je oružje u "unutrašnjoj" igri Srbije za koje Italijani ni izbliza nisu imali odgovor.

NBA superstar postigao je 20 poena i dao veliki doprinos rutinskoj pobedi protiv ekipe sa kojom će se Đorđevićev tim sresti i na Svetskom prvenstvu u Kini, ali i na azijskom pripremnom turniru, uoči Mundobasketa.

U ovom sastavu, bez Luiđija Datomea, Danila Galinarija i Danijela Heketa, izabranici selektora Romea Saketija nemaju previše razloga za optimizam ni u duelima protiv slabijih timova iz Srbije.

U današnjem meču, uz ponovo veoma loš šut za tri "azura" (6/25), Srbija nije imala problem da rutinski "prelomi" meč krajem druge i početkom treće deonice, predvođena Jokićem, Bogdanom Bogdanovićem (15 poena), Nemanjom Bjelicom, Markom Gudurićem (po 13) i Vasilijem Micićem (11 poena).

Milutinov opet u timu, Raduljica odmarao

Đorđević je u ovoj utakmici vratio u rotaciju Nikolu Milutinova, uvrstio ga u startu postavu i koristio ga četiri i po minuta. Raduljica je danas dobio šansu za odmor i nije ulazio u igru.

Za pohvalu je i pristup Đorđevićevog tima, dan nakon šokantne, teške povrede Dragana Milosavljevića, koji neće igrati na Svetskom prvenstvu, a verovatno i u većem delu predstojeće sezone.

Srpski košarkaši ozbiljno su shvatili proveru protiv Italijana, pa intenzitet nije previše opadao ni dok je razlika uveliko doticala maksimalnih "plus 32", dva minuta pre kraja (92:60).

Naredni, najjači test na "Akropolis kupu" zakazan je za nedelju u 19.30 časova, uz direktan prenos na TV Arena sport.

Posle tog meča "orlovi" će se vratiti u Beograd, pa otputovati na nastavak priprema u Aziju u utorak.

Dobro je, niko se nije povredio. To je, reklo bi se, najvažnija vest koja je mogla da stigne iz OAKA Arene u Atini, mada je razlika na kraju pripremne utakmice protiv Italije bila 32 poena - 96:64 (14:15, 31:17, 24:17, 27:15).

Istini za volju, selektor Azura Romeo Saketi za ovaj susret nije mogao da računa na kapitena Điđija Datomea, kao ni na prvog plejmejkera Danijela Heketa, te NBA asa Danila Galinarija i na kraju Pjetra Aradorija, ali ne treba zaboraviti da je i Srbija od juče ostala bez Dragana Milosavljevića, ali i da od ranije nema Miloša Teodosića i Vladimira Lučića, te da je Miroslav Raduljica danas bio na poštedi kako bi mogao da napuni baterije za veliki izazov u nedelju protiv Grčke. 

Možda će za šest dana, kada će se Srbija i Italija ponovo naći na megdanu, ovog puta u drugom kontrolnom meču u Kini, situacija biti dijametralno suprotna, a možda ćemo ipak samo dobiti potvrdu da Italija u trenutnom sastavu, bez četiri važna igrača u rotaciji, zaista nije ništa posebno. Imala je prva violina Azura Marko Belineli zanimljivu izjavu nedavno u kojoj je poručio da mu se dopada što svi potcenjuju šanse italijanske reprezentacije na predstojećem Mundobasketu. Ali, ako se nešto bitno ne promeni do susreta istih timova na kraju grupne faze u Fošanu, Srbija bi realno trebalo samo rutinski da potvrdi kvalitet i overi prvo mesto. Ali, da ne trčimo pred rudu...

Posle dve utakmice na Akropolis kupu utisak ne može da bude jasniji - Srbija diše punim plućima jer Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović kao dve srčane komore pumpaju krv u arterije i kasnije sve delove ovog velikog kolektiva. Zajedno su iskombinovali 35 poena, devet skokova i šest asistencija. Jokić je do 20 poena stigao uz samo jednu trojku – iz isto toliko pokušaja –, dok je Bogdanović posle slabog ulaska u meč i četiri uzastopna promašaja sa distance na kraju ipak upisao 15 poena, uz slabih 3/11 sa distance.

Srbija je u potpunosti razbila desetkovanu Italiju. U svim segmentima ekipa Aleksandra Đorđevićabila je dominantnija, jača, konkretnija, moćnija. Čak 14 skokova više (34/13 – 26/7), deset asistencija preko (21-11), više pogođenih trojki (13-6)... Doduše, verovatno će i selektor zajedno sa svojim stručnim štabom pokušati da nivelišu broj ispaljenih trojki, jer zaista deluje bespotrebno da Srbija ispali čak 37 hitaca s distance, u situaciji kada tuče rivale s napadački vrlo potentnom ekipom. Jedan od tih pokušaja bio je egzibicionog karaktera kada je Boban Marjanović, inače poznat po tome da ima jako meku ruku i dobar osećaj za šut izvan crte, u poslednjim trenucima utakmice pokušao da ubaci šut na asistenciju Vasilija Micića, ali ga lopta ovog puta nije poslušala.

Biće Đorđević sigurno zadovoljan činjenicom da je njegov tim bio ponovo na gotovo trocifrenom broju poena, ali i mnogo više od toga da je osakažena Italija bila praktično bezopasna danas. Tačnije, u tri četvrtine susreta, sve posle uvodnih deset minuta utakmice. Srbija je ovaj duel prelomila lako i bez mnogo stresa. Drugi period završila je s rezultatom 31:17 u svoju korist, kada je razlika prvi put bila dvocifrena i uz osam brzih poena u poslednjem minutu pred odlazak na odmor, a kada se otišlo na pristojnu udaljenost, ista je postajala sve veća kako su minuti prolazili. Nešto kao u Istanbulu 2017, samo još ubedljivije! Italijani su upali u ambis, ponajviše jer je Belineliju ponovo ruka bila puna olova. Nekadašnji šampion NBA lige s Sparsima jeste imao 16 poena uz 6/13 iz igre, ali je loše počeo i s nekoliko vezanih promašaj pokazao da je još daleko od željene forme... Uz sebe imao je jedino „raspoloženog“ Alesandra Đentilea sa 11 poena.

Važno je, opet, samo da naši momci shvate da će se na kraju jedino računati učinak u susretu iz prve runde Svetskog kupa... Dvocifreni učinak imalo je ukupno šestorica igrača u plavim dresovima. Nemanja Bjelica, Marko Gudurić i Boban Marjanović imali su po 13 poena, dok je Vasilije Micić upisao 11 poena, uz pet asistencija i četiri skoka. 

Srbiju u poslednjoj proveri u Atini čeka okršaj protiv Grčke, a ista je na programu u nedelju od 19.30 po srednjoevropskom vremenu. 

ITALIJA – SRBIJA 64:96
/15:14, 17:31, 17:24, 15:27/

Dvorana: OAKA Arena, Atina;

ITALIJA: Dela Vale 9, Belineli 16, Đentile 11, Biliga 6, Vitali 6, Filoj -, Bruks 3, Tesitori 2, Riči -, Abas 9, Saketi 2, Datome -.

SRBIJA: Simonović 8, Bogdanović 15, Bjelica 13, Raduljica -, Birčević -, Jokić 20, Milutinov 3, Micić 11, Gudurić 13, Jović -, Marjanović 13.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar