Српкиње на Олимпијским играма у Токију!

Виза обезбеђена! Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирала се на Олимпијске игре у Токију, пошто је после велике борбе победила Пољску.  Чуло се до Токија, како игра Србија, како "бије" Тијана! У Вроцлаву ука и бука после првог, а тајац после четвртог сета у ком је Србија губила 16:21 и 20:22, али преко Тијане Бошковић и Бранкице Станковић пронашла пут до Олимпијских игара у Токију пре петог сета драме моја би уследила.  Тијана ставила тачку: Србија иде на Олимпијске игре! Одбојкашице боље од Пољске – 3:1.

Остали спортови 04.08.2019 | 23:00
Српкиње на Олимпијским играма у Токију!
Актуелне светске и европске шампионке славиле су пред бучном публиком у Вроцлаву после четир сета – 21:25, 25:23, 25:16, 25:23.

Србија није одиграла најбољи меч, међутим успела је да дође до тријумфа и пласмана у Јапан.

Лоше су отвориле наше одбојкашице меч, Тијана Бошковић заустављена је у више наврата, ни Бранкица Михајловић није бриљирала и уследио је губитак првог сета (21:25).

Србија није бриљирала ни у другом периоду игре, играло се поен за поен, али се у завршници разиграла Бјанка Буша, као и Бошковићева и наше девојке долазе до изједначења, 25:23.

У трећем сету Српкиње су опустиле руку и резултат се одмах видео на семафору. Од средине сета наше девојке су преузеле потпуну контролу над мечом. Пољска није могла да дође до поена, а сет је завршен резултатом 25:16.

У четвртом сету изабранице Зорана Терзића имале су велики заостатак. Пољска је доминирала, чинило се да ћемо гледати пети сет, али питале су се и актуелне шампионке света и Европе.

Србија је губила 18:12 и од тог тренутка уследила је велика серија. До краја сета губимо само пет поена, а добијамо чак 13. Тијана Бошковић била је незаустављива у завршници и четврти период одбојкашице добијају са 25:23.

Женска одбојкашка репрезентација четврти пут заредом ће играти на Олимпијским играма. После Пекинга, Лондона, сребра у Рију, изабранице Зорана Терзића гледаћемо и наредне године у Токију.

Наше одбојакшице су у одлучујућем мечу олимпијског турнира савладали домаћина Пољску са 3:1, и овериле визу за главни град Јапана. Треба ли, уопште, апострофирати да је наше одбојкашице до великог тријумфа предводила једна од најбољих играчица света, Тијана Бошковић. Популарна Тића освојила је 26 поена, посебно се разгоропадила у финишу четвртог сета када је Србија правила преокрет. И на крају Тијана Бошковић је ставила тачку на велики тријумф.

Србија је лоше почела меч у Вроцлаву. Изабранице Зорана Терзића направиле су превише грешака, посебно у нападу. Пољска је повела са 17:13 и потом одржавала предност до краја првог сета.

Пољска је имала предност и на почетку другог сета. Међутим, Мина Поповић и Бранкица Михајловић асом су покренуле српску машину. На крају другог сета је заблистала Буша.

У наставку су се за све питале Српкиње. Боље су решавале наше даме ситуације у нападу, а помогло им је и што су Пољакиње све више грешиле. Иако се до 11:11 водила равноправна борба, сигурне су светске и европске шампионке биле до краја трећег сета. Пошто су повеле у сетовима, Српкиње су пале у игри. Искористиле су то Пољакиње, које су се полако разигравале. Повеле су домаће са 17:12. Покушавао је Терзић нешто да промени увођењем Благојевићеве и Миленковићеве.

Све је слутило на тај-брејк после вођства Пољске од 20:15. Међутим, тада је почео преокрет. Ногу је повукла Михајловићева, Маја Огњеновић је асом узнемирила Пољакиње. На крају је сјајна била Тијана Бошковић, па је Србија направила преокрет.  

Бошковићева је била најефикаснија са 27 поена, Михајловићева је додала 18, Поповићева је имала 12, док Буша меч завршила са десет поена.

У пораженом саставу Смаржек је постигла 27, Стишјак је имала 16, док је Каколевскак остварила 11.

Олимпијске игре у Токију на програму су од 24. јула до 9. августа, а Србија брани сребро, односно напада злато које јој фали у трофејној сали.

Чуло се до Токија, како удара Тијана!

Најбоље одбојкашице Србије избориле су пласман на Олимпијске игре победом над Пољакињама у Вроцлаву, граду који је грмео после првог и аплаудирао бољем после четвртог сета, схвативши да петог неће бити.

Пољска - Србија 1:3 (25:21, 23:25, 16:25, 23:25)!

После две победе у прве две утакмице квалификационог турнира, два одлична тима одлучивала су у међусобном окршају ко ће директно у Токио 2020, а ко ће морати у додатне квалификације и додатне неизвености. 

У таквој атмосфери нашим девојкама био је потребан уводни сет да се разиграју и пронађу ритам, од резултата 21:21 у другом сету евидентно бољу одбојку играо је тим селектора Зорана Терзића, али то није значило да ће се Пољакине предати, напротив...

Одбојкашице су друга српска репрезентативна селекција, после ватерполиста, који су обезбедили визу за Олимпијске игре у Токију следеће године. Ово је нашој женској репрезентацији четврто узастопно учешће на Играма.

Било је густо када су "плаве" пале на 16:21 у четвртом сету, међутим то је био само изазов за играчице попут Тијане Бошковић и Бранкице Станковић да подсете противнице са друге стране мреже ко је актуелни европски и светски шампион.

И треће вече заредом најефикаснија у селекцији Србије била је Тијана Бошковић са 25 поена, Бранкица Михајловић имала је 18, од којих су неки били пресудни за исход меча, Мина Поповић пратила је са 12, а Бјанка Буша са 10 поена.

Пред великаном српског спорта који од 2002. води национални тим Србије, Терзићем, као и непоновљивом и пажљиво састављаном генерацијом одбојкашица сада је прилика да олимпијско сребро из Рија 2016. покушају да "претопе" у олимпијско злато из Токија 2020.

У међувремену Србија је 2017. постала првак Европе, а 2018. и првак света, што је ову екипу увелико сврстало у једну од најбољих у историји нашег спорта.

На серији квалификационих турнира широм планете овог викенда визу за највећи турнир у спорту избориле су репрезентације Кине, САД, Бразила, Русије, Италије и Србије, па је уз место загарантовано за домаћина, Јапан, остало још само пет позивница.

Оне ће бити "подељене" у јануару, када ће бити одржане додатне азијске, афричке, европске, јужно и северо-америчке квалификације, са којих ће такође само победници бити на гала отварању Летњих олимпијских игара 24. јула 2020. у Токију.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар