Srpkinje na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Viza obezbeđena! Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se na Olimpijske igre u Tokiju, pošto je posle velike borbe pobedila Poljsku.  Čulo se do Tokija, kako igra Srbija, kako "bije" Tijana! U Vroclavu uka i buka posle prvog, a tajac posle četvrtog seta u kom je Srbija gubila 16:21 i 20:22, ali preko Tijane Bošković i Brankice Stanković pronašla put do Olimpijskih igara u Tokiju pre petog seta drame moja bi usledila.  Tijana stavila tačku: Srbija ide na Olimpijske igre! Odbojkašice bolje od Poljske – 3:1.

Ostali sportovi 04.08.2019 | 23:00
Srpkinje na Olimpijskim igrama u Tokiju!
Aktuelne svetske i evropske šampionke slavile su pred bučnom publikom u Vroclavu posle četir seta – 21:25, 25:23, 25:16, 25:23.

Srbija nije odigrala najbolji meč, međutim uspela je da dođe do trijumfa i plasmana u Japan.

Loše su otvorile naše odbojkašice meč, Tijana Bošković zaustavljena je u više navrata, ni Brankica Mihajlović nije briljirala i usledio je gubitak prvog seta (21:25).

Srbija nije briljirala ni u drugom periodu igre, igralo se poen za poen, ali se u završnici razigrala Bjanka Buša, kao i Boškovićeva i naše devojke dolaze do izjednačenja, 25:23.

U trećem setu Srpkinje su opustile ruku i rezultat se odmah video na semaforu. Od sredine seta naše devojke su preuzele potpunu kontrolu nad mečom. Poljska nije mogla da dođe do poena, a set je završen rezultatom 25:16.

U četvrtom setu izabranice Zorana Terzića imale su veliki zaostatak. Poljska je dominirala, činilo se da ćemo gledati peti set, ali pitale su se i aktuelne šampionke sveta i Evrope.

Srbija je gubila 18:12 i od tog trenutka usledila je velika serija. Do kraja seta gubimo samo pet poena, a dobijamo čak 13. Tijana Bošković bila je nezaustavljiva u završnici i četvrti period odbojkašice dobijaju sa 25:23.

Ženska odbojkaška reprezentacija četvrti put zaredom će igrati na Olimpijskim igrama. Posle Pekinga, Londona, srebra u Riju, izabranice Zorana Terzića gledaćemo i naredne godine u Tokiju.

Naše odbojakšice su u odlučujućem meču olimpijskog turnira savladali domaćina Poljsku sa 3:1, i overile vizu za glavni grad Japana. Treba li, uopšte, apostrofirati da je naše odbojkašice do velikog trijumfa predvodila jedna od najboljih igračica sveta, Tijana Bošković. Popularna Tića osvojila je 26 poena, posebno se razgoropadila u finišu četvrtog seta kada je Srbija pravila preokret. I na kraju Tijana Bošković je stavila tačku na veliki trijumf.

Srbija je loše počela meč u Vroclavu. Izabranice Zorana Terzića napravile su previše grešaka, posebno u napadu. Poljska je povela sa 17:13 i potom održavala prednost do kraja prvog seta.

Poljska je imala prednost i na početku drugog seta. Međutim, Mina Popović i Brankica Mihajlović asom su pokrenule srpsku mašinu. Na kraju drugog seta je zablistala Buša.

U nastavku su se za sve pitale Srpkinje. Bolje su rešavale naše dame situacije u napadu, a pomoglo im je i što su Poljakinje sve više grešile. Iako se do 11:11 vodila ravnopravna borba, sigurne su svetske i evropske šampionke bile do kraja trećeg seta. Pošto su povele u setovima, Srpkinje su pale u igri. Iskoristile su to Poljakinje, koje su se polako razigravale. Povele su domaće sa 17:12. Pokušavao je Terzić nešto da promeni uvođenjem Blagojevićeve i Milenkovićeve.

Sve je slutilo na taj-brejk posle vođstva Poljske od 20:15. Međutim, tada je počeo preokret. Nogu je povukla Mihajlovićeva, Maja Ognjenović je asom uznemirila Poljakinje. Na kraju je sjajna bila Tijana Bošković, pa je Srbija napravila preokret.  

Boškovićeva je bila najefikasnija sa 27 poena, Mihajlovićeva je dodala 18, Popovićeva je imala 12, dok Buša meč završila sa deset poena.

U poraženom sastavu Smaržek je postigla 27, Stišjak je imala 16, dok je Kakolevskak ostvarila 11.

Olimpijske igre u Tokiju na programu su od 24. jula do 9. avgusta, a Srbija brani srebro, odnosno napada zlato koje joj fali u trofejnoj sali.

Čulo se do Tokija, kako udara Tijana!

Najbolje odbojkašice Srbije izborile su plasman na Olimpijske igre pobedom nad Poljakinjama u Vroclavu, gradu koji je grmeo posle prvog i aplaudirao boljem posle četvrtog seta, shvativši da petog neće biti.

Poljska - Srbija 1:3 (25:21, 23:25, 16:25, 23:25)!

Posle dve pobede u prve dve utakmice kvalifikacionog turnira, dva odlična tima odlučivala su u međusobnom okršaju ko će direktno u Tokio 2020, a ko će morati u dodatne kvalifikacije i dodatne neizvenosti. 

U takvoj atmosferi našim devojkama bio je potreban uvodni set da se razigraju i pronađu ritam, od rezultata 21:21 u drugom setu evidentno bolju odbojku igrao je tim selektora Zorana Terzića, ali to nije značilo da će se Poljakine predati, naprotiv...

Odbojkašice su druga srpska reprezentativna selekcija, posle vaterpolista, koji su obezbedili vizu za Olimpijske igre u Tokiju sledeće godine. Ovo je našoj ženskoj reprezentaciji četvrto uzastopno učešće na Igrama.

Bilo je gusto kada su "plave" pale na 16:21 u četvrtom setu, međutim to je bio samo izazov za igračice poput Tijane Bošković i Brankice Stanković da podsete protivnice sa druge strane mreže ko je aktuelni evropski i svetski šampion.

I treće veče zaredom najefikasnija u selekciji Srbije bila je Tijana Bošković sa 25 poena, Brankica Mihajlović imala je 18, od kojih su neki bili presudni za ishod meča, Mina Popović pratila je sa 12, a Bjanka Buša sa 10 poena.

Pred velikanom srpskog sporta koji od 2002. vodi nacionalni tim Srbije, Terzićem, kao i neponovljivom i pažljivo sastavljanom generacijom odbojkašica sada je prilika da olimpijsko srebro iz Rija 2016. pokušaju da "pretope" u olimpijsko zlato iz Tokija 2020.

U međuvremenu Srbija je 2017. postala prvak Evrope, a 2018. i prvak sveta, što je ovu ekipu uveliko svrstalo u jednu od najboljih u istoriji našeg sporta.

Na seriji kvalifikacionih turnira širom planete ovog vikenda vizu za najveći turnir u sportu izborile su reprezentacije Kine, SAD, Brazila, Rusije, Italije i Srbije, pa je uz mesto zagarantovano za domaćina, Japan, ostalo još samo pet pozivnica.

One će biti "podeljene" u januaru, kada će biti održane dodatne azijske, afričke, evropske, južno i severo-američke kvalifikacije, sa kojih će takođe samo pobednici biti na gala otvaranju Letnjih olimpijskih igara 24. jula 2020. u Tokiju.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar