Истрагу о „Амазону“

Европска комисија објавила је да отвара детаљну истрагу о америчком гиганту у онлајн трговини „Амазону“ због сумње да крши европске мере за заштиту конкуренције, користећи податке независних продаваца који продају преко његовог сајта.

Информационе технологије 18.07.2019 | 11:26
Истрагу о „Амазону“
Истрага ће се фокусирати на две ствари - прво на „Амазонове“ стандардне уговоре са трећим трговцима, а затим на начин на који „Амазон“ бира производе за своју функцију „буy боx", односно за дугме „додај у корпу“, које купцима омогућава да директно додају неки артикал у своју корпу за куповину.

 Европска комисија је од септембра прошле године тражила повратне информације од трговаца и произвођача, у настојању да се дубље позабави пословном праксом „Амазона“ и истражи дуалну улогу те компаније, која је истовремено продавац и домаћин ривалским трговцима.

„Одлучила сам врло пажљиво да размотрим трговинску праксу 'Амазона' и његову дуплу улогу као место трговања и продавца, да проверим да ли та компанија поштује прописе ЕУ за заштиту конкуренције“, рекла је европска комесарка за та питања Маргарет Вестагер.

Данкиња, чија служба је већ истраживала рад „Епла“, „Фејсбука“, „Гугла“ и „Амазона“, на мети је критике америчког председника Доналда Трампа који је оптужује да мрзи САД, зато што је више пута изрекла казне америчким фирмама.

„Амазон“ је у имејлу прослеђеном Франс пресу навео да ће у потпуности сарађивати са Европском комисијом.

Амазон продаје директно производе преко свог интернет сајта, али такође ставља на располагање независним продавцима место на тржишту названом „Маркетплејс“, преко кога они могу да продају потрошачима.

„Пружајући тржишни простор независним продавцима „Амазон“ стално сакупља информације о активностима које се спроводе на његовој платформи“, наводи се у саопштењу Европске комисије.

Отварање ове детаљне истраге уследило је после прелиминарне истраге почете пре неколико месеци, где се показало да је амерички гигант користио осетљиве податке о продавцима, њиховим производима и трансакцијама конкуренције.

„Отварање званичне истраге не претпоставља њен исход“, навела је Европска комисија мада казне у случају да се утврди да се крше антимонополски прописи Уније могу да иду и до десет одсто од обрта фирме. 

Амазон је већ био под истрагом Комисије која је од те компаније тражила 2017. године да врати Луксембургу 250 милиона евра за надокнаду пореских олакшица које је користио.

РТС
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар