Ф1: Хамилтон летио, Фетелова почетничка грешка!

Мерцедесова доминација у сенци борбе Ферарија и Ред Була! Британски возач Луис Хамилтон поново је славио на Силверстону испред Валтерија Ботаса и Шарла Леклера, а трку је обележила велика борба Ферарија и Ред Була.  Британац је возио маестрално, чисто да се зна да је то његова кућа. . .

Остали спортови 14.07.2019 | 18:20
Ф1: Хамилтон летио, Фетелова почетничка грешка!
Ботас брани прву позицију на старту, нема већих промена после прве две кривине, осим што је Пјер Гасли изгубио позицију од Себастијана Фетела. Дошло је и до контакта при покушају напада Луиса Хамилтона, али није било инцидената.

Карлос Сајнц је успео да напредује са 13. позиције на 11.место, а сву пажњу публике побрали су Мерцедеси након феноменалне борбе у неколико кривина, када су се смењивали у вођству.

У осмом кругу смо имали и прво одустајање, када је Кевин Магнусен био приморан да повуче свој болид са писте. Његов тимски колега, Роман Грожан налазио се на 19. позицији у тим моментима са заостатком од пуног круга за Робертом Кубицом.

Ферстапен и Леклер пружају прави спектакл. Најбоља трка коју смо имали прилику да гледамо ове сезоне. Макс константно напада, веома је агресиван, споља, унутра, неважно је, шта год му се отвори. Пун гас плус заветрина и ДРС све користи само да угрози Шарла Леклера, али се овај сјајно брани.

Вози маестрално, маневри су му веома прецизни и заиста можемо бити врло задовољни пруженим на ВН Велике Британије. Ђовинаци излеће у трећој кривини, имамо жуту заставу и возило безбедности у 21. кругу.

Албон одмах напада Ланда Нориса, претходно Ферстапен греши и блокира предње точкове што је додатно оштетило пнеуматике. Серхио Перес учествује у инциденту, оштетио је крило и себи и Хулкенбергу. Леклер и Ферстапен не одустају од својих борби. Леклер је запао на шесто место после одласка у бокс и моментално је желео да ту позицију поврати, али му Макс то није дозволио упркос изласку са стазе.

Хамилтон и Ботас су уредно постављали најбрже кругове на стази икада, за то време је Фертапен "на поклон" добио позицију од Гаслија, који није имао дефанзивни маневар код Максовог напада.

Ко би рекао да нас чека још већи спектакл?

Макс Ферстапен је обишао Себастијана Фетела сјајним маневром са спољне стране, покушао је Фетел да узврати то у наредној кривини, али је касно кочио док је Ферстапен рано почео да кочи, па је Фетел предњим крајем ударио Ферстапенов задњи, избацивши обојицу ван стазе.

Фетел је морао у бокс, па је тада постао последњепласирани возач на стази, док је његов тимски колега Шарл Леклер успео да се домогне треће позиције, са које је и почео трку. У међувремену је Фетел добио казну од 10 секунди због поменутог инцидента.

До краја нисмо имали превеликих узбуђења, али смо свакако гледали најбољу трку у досадашњем делу сезоне и дуели Макса Ферстапена и Шарла Леклера наговештавају нам блисаву будућнотс Формуле 1.

Луис Хамилтон је "захваљујући возилу безбедности" дошао до прве позиције, а захваљујући сјајној вожњи у последњем кругу и до најбржег круга икада на Силверстону. Иза себе је оставио тимског колегу Валтерија Ботаса, као и младог Шарла Леклера који је такође био на победничком постољу.

Пјер Гасли, Макс Ферстапен, Карлос Сајнц, Данијел Рикардо, Кими Раиконен, Данил Квјат и Нико Хулкенберг допуњују најбржих десет возача на овогодишњем издању Силверстона.

Макс Ферстапен је пре две недеље у Аустрији направио чудо, али овога пута оно је изостало пошто је Луис Хамилтон успоставио доминацију на "својој" стази у Силверстону!

Британац није освојио "пол" позицију, учинио је то његов колега Валтери Ботас, међутим Хамилтон је вешто прешао у вођство и први прошао кроз циљ на Великој награди Велике Британије, за већ седму победу ове сезоне у шампионату Формуле 1!

Уједно, ово је била његова ШЕСТА победа на Силверстону, где је славио још 2008, 2014, 2015, 2016. и 2017. године, па је тако претекао досадашње лидере - Кларка и Проста.  

Други кроз циљ, са готово 25 секунди заостатка, прошао је Валтери Ботас (Мерцедес), док је на постољу био и талентовани Шарл Леклер (Ферари), а његов клупски колега Себастијан Фетел ће желети што пре да заборави ову трку.

Четвороструки светски шампион Фетел направио је кобну грешку негде пред крај трке. У борби за трећу позицију (а Ботас у, том тренутку још није ишао на замену гума), Ферстапен (Ред Бул) је претекао Немца, а онда се црвени болид закуцао у Холанђанина на општи шок на стази.

Обојица су излетела са стазе, али су се и вратили. Фетел је ипак морао на поправку, самим тим и на зачеље (добио је потом казну од 10 секунди).

Ферстапен је завршио као пети, а испред њега је био клупски колега и Пјер Гасли. Бодове су још освојили: Карлос Саинц (Мекларен), Данијел Рикардо (Рено), Кими Раиконен (Алфа Ромео), Данил Квајат (Торо Росо) и Нико Хилкенберг (Рено).

Наредна трка у шампионату вози се 28. јула за Велику награду Немачке.

Резултати ВН Британије:

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) сат, 21 минут, 08,452 
2. Валтери Ботас (Мерцедес) + 24,928 
3. Шарл Леклер (Ферари) + 30,117 
4. Пјер Гасли (Ред Бул) + 34,692 
5. Макс Верстапен (Ред Бул) + 39,458 
6. Карлос Саинц (Мекларен) + 53,639 
7. Данијел Рикардо (Рено) + 54,401 
8. Кими Раиконен (Алфа Ромео)+ 1:05,540 
9. Данил Квјат (Торо Росо) + 1:06,720 
10. Нико Хулкенберг (Рено) + 1:12,733 
11. Ландо Норис (Мекларен) + 1:14,281 
12. Александар Албон (Торо Росо) +1:15,617 
13. Ленс Строл (Рејсинг Поинт) + 1:21,086 
14. Џорџ Расел (Вилијамс) један круг 
15. Роберт Кубица (Вилијамс) један круг 
16. Себастијан Фетел (Ферари) један круг 
17. Серхио Перес (Рејсинг Поинт) један круг

Трку нису завршили:

Кевин Магнусен (Хас) 
Роман Грожан (Хас) 
Антонио Ђовинаци (Алфа Ромео)

Поредак возача:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 223
2. Валтери Ботас (Финска) 184
3. Макс Верстапен (Холандија) 136
4. Себастијан Фетел (Немачка) 123
5. Шарл Леклер (Монако) 120
6. Пјер Гасли (Француска) 55
7. Карлос Саинц (Шпанија) 38
8. Кими Раиконен (Финска) 25
9. Ландо Норис (Велика Британија) 22
10. Данијел Рикардо (Аустралија) 22
11. Нико Хулкенберг (Немачка) 17
12. Кевин Магнусен (Данска) 14
13. Серхио Перес (Мексико) 13
14. Данил Квјат (Русија) 12 
15. Александар Албон (Тајланд) 7 
16. Ленс Строл (Канада) 6 
17. Роман Грожан (Француска) 2 
18. Антонио Ђовинаци (Италија) 1 

Поредак конструктора:

1. Мерцедес 407
2. Ферари 243 
3. Ред Бул 191 
4. Мекларен 60 
5. Рено 39 
6. Алфа Ромео 26 
7. Рејсинг Поинт 19 
8. Торо Росо 19 
9. Хас 16

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар