F1: Hamilton letio, Fetelova početnička greška!

Mercedesova dominacija u senci borbe Ferarija i Red Bula! Britanski vozač Luis Hamilton ponovo je slavio na Silverstonu ispred Valterija Botasa i Šarla Leklera, a trku je obeležila velika borba Ferarija i Red Bula.  Britanac je vozio maestralno, čisto da se zna da je to njegova kuća. . .

Ostali sportovi 14.07.2019 | 18:20
F1: Hamilton letio, Fetelova početnička greška!
Botas brani prvu poziciju na startu, nema većih promena posle prve dve krivine, osim što je Pjer Gasli izgubio poziciju od Sebastijana Fetela. Došlo je i do kontakta pri pokušaju napada Luisa Hamiltona, ali nije bilo incidenata.

Karlos Sajnc je uspeo da napreduje sa 13. pozicije na 11.mesto, a svu pažnju publike pobrali su Mercedesi nakon fenomenalne borbe u nekoliko krivina, kada su se smenjivali u vođstvu.

U osmom krugu smo imali i prvo odustajanje, kada je Kevin Magnusen bio primoran da povuče svoj bolid sa piste. Njegov timski kolega, Roman Grožan nalazio se na 19. poziciji u tim momentima sa zaostatkom od punog kruga za Robertom Kubicom.

Ferstapen i Lekler pružaju pravi spektakl. Najbolja trka koju smo imali priliku da gledamo ove sezone. Maks konstantno napada, veoma je agresivan, spolja, unutra, nevažno je, šta god mu se otvori. Pun gas plus zavetrina i DRS sve koristi samo da ugrozi Šarla Leklera, ali se ovaj sjajno brani.

Vozi maestralno, manevri su mu veoma precizni i zaista možemo biti vrlo zadovoljni pruženim na VN Velike Britanije. Đovinaci izleće u trećoj krivini, imamo žutu zastavu i vozilo bezbednosti u 21. krugu.

Albon odmah napada Landa Norisa, prethodno Ferstapen greši i blokira prednje točkove što je dodatno oštetilo pneumatike. Serhio Peres učestvuje u incidentu, oštetio je krilo i sebi i Hulkenbergu. Lekler i Ferstapen ne odustaju od svojih borbi. Lekler je zapao na šesto mesto posle odlaska u boks i momentalno je želeo da tu poziciju povrati, ali mu Maks to nije dozvolio uprkos izlasku sa staze.

Hamilton i Botas su uredno postavljali najbrže krugove na stazi ikada, za to vreme je Fertapen "na poklon" dobio poziciju od Gaslija, koji nije imao defanzivni manevar kod Maksovog napada.

Ko bi rekao da nas čeka još veći spektakl?

Maks Ferstapen je obišao Sebastijana Fetela sjajnim manevrom sa spoljne strane, pokušao je Fetel da uzvrati to u narednoj krivini, ali je kasno kočio dok je Ferstapen rano počeo da koči, pa je Fetel prednjim krajem udario Ferstapenov zadnji, izbacivši obojicu van staze.

Fetel je morao u boks, pa je tada postao poslednjeplasirani vozač na stazi, dok je njegov timski kolega Šarl Lekler uspeo da se domogne treće pozicije, sa koje je i počeo trku. U međuvremenu je Fetel dobio kaznu od 10 sekundi zbog pomenutog incidenta.

Do kraja nismo imali prevelikih uzbuđenja, ali smo svakako gledali najbolju trku u dosadašnjem delu sezone i dueli Maksa Ferstapena i Šarla Leklera nagoveštavaju nam blisavu budućnots Formule 1.

Luis Hamilton je "zahvaljujući vozilu bezbednosti" došao do prve pozicije, a zahvaljujući sjajnoj vožnji u poslednjem krugu i do najbržeg kruga ikada na Silverstonu. Iza sebe je ostavio timskog kolegu Valterija Botasa, kao i mladog Šarla Leklera koji je takođe bio na pobedničkom postolju.

Pjer Gasli, Maks Ferstapen, Karlos Sajnc, Danijel Rikardo, Kimi Raikonen, Danil Kvjat i Niko Hulkenberg dopunjuju najbržih deset vozača na ovogodišnjem izdanju Silverstona.

Maks Ferstapen je pre dve nedelje u Austriji napravio čudo, ali ovoga puta ono je izostalo pošto je Luis Hamilton uspostavio dominaciju na "svojoj" stazi u Silverstonu!

Britanac nije osvojio "pol" poziciju, učinio je to njegov kolega Valteri Botas, međutim Hamilton je vešto prešao u vođstvo i prvi prošao kroz cilj na Velikoj nagradi Velike Britanije, za već sedmu pobedu ove sezone u šampionatu Formule 1!

Ujedno, ovo je bila njegova ŠESTA pobeda na Silverstonu, gde je slavio još 2008, 2014, 2015, 2016. i 2017. godine, pa je tako pretekao dosadašnje lidere - Klarka i Prosta.  

Drugi kroz cilj, sa gotovo 25 sekundi zaostatka, prošao je Valteri Botas (Mercedes), dok je na postolju bio i talentovani Šarl Lekler (Ferari), a njegov klupski kolega Sebastijan Fetel će želeti što pre da zaboravi ovu trku.

Četvorostruki svetski šampion Fetel napravio je kobnu grešku negde pred kraj trke. U borbi za treću poziciju (a Botas u, tom trenutku još nije išao na zamenu guma), Ferstapen (Red Bul) je pretekao Nemca, a onda se crveni bolid zakucao u Holanđanina na opšti šok na stazi.

Obojica su izletela sa staze, ali su se i vratili. Fetel je ipak morao na popravku, samim tim i na začelje (dobio je potom kaznu od 10 sekundi).

Ferstapen je završio kao peti, a ispred njega je bio klupski kolega i Pjer Gasli. Bodove su još osvojili: Karlos Sainc (Meklaren), Danijel Rikardo (Reno), Kimi Raikonen (Alfa Romeo), Danil Kvajat (Toro Roso) i Niko Hilkenberg (Reno).

Naredna trka u šampionatu vozi se 28. jula za Veliku nagradu Nemačke.

Rezultati VN Britanije:

1. Luis Hamilton (Mercedes) sat, 21 minut, 08,452 
2. Valteri Botas (Mercedes) + 24,928 
3. Šarl Lekler (Ferari) + 30,117 
4. Pjer Gasli (Red Bul) + 34,692 
5. Maks Verstapen (Red Bul) + 39,458 
6. Karlos Sainc (Meklaren) + 53,639 
7. Danijel Rikardo (Reno) + 54,401 
8. Kimi Raikonen (Alfa Romeo)+ 1:05,540 
9. Danil Kvjat (Toro Roso) + 1:06,720 
10. Niko Hulkenberg (Reno) + 1:12,733 
11. Lando Noris (Meklaren) + 1:14,281 
12. Aleksandar Albon (Toro Roso) +1:15,617 
13. Lens Strol (Rejsing Point) + 1:21,086 
14. Džordž Rasel (Vilijams) jedan krug 
15. Robert Kubica (Vilijams) jedan krug 
16. Sebastijan Fetel (Ferari) jedan krug 
17. Serhio Peres (Rejsing Point) jedan krug

Trku nisu završili:

Kevin Magnusen (Has) 
Roman Grožan (Has) 
Antonio Đovinaci (Alfa Romeo)

Poredak vozača:

1. Luis Hamilton (Velika Britanija) 223
2. Valteri Botas (Finska) 184
3. Maks Verstapen (Holandija) 136
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) 123
5. Šarl Lekler (Monako) 120
6. Pjer Gasli (Francuska) 55
7. Karlos Sainc (Španija) 38
8. Kimi Raikonen (Finska) 25
9. Lando Noris (Velika Britanija) 22
10. Danijel Rikardo (Australija) 22
11. Niko Hulkenberg (Nemačka) 17
12. Kevin Magnusen (Danska) 14
13. Serhio Peres (Meksiko) 13
14. Danil Kvjat (Rusija) 12 
15. Aleksandar Albon (Tajland) 7 
16. Lens Strol (Kanada) 6 
17. Roman Grožan (Francuska) 2 
18. Antonio Đovinaci (Italija) 1 

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 407
2. Ferari 243 
3. Red Bul 191 
4. Meklaren 60 
5. Reno 39 
6. Alfa Romeo 26 
7. Rejsing Point 19 
8. Toro Roso 19 
9. Has 16

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar