Апликација за бебе

Родитељи једино на основу бебиног плача могу знати шта јој треба, али забринути и неискусни често тешко разумеју у чему је проблем. Група америчких и кинеских научника ради на развоју система вештачке интелигенције који може да разликује када беба плаче зато што је гладна, болесна или жели да је узмемо у наручје.

Информационе технологије 13.07.2019 | 15:12
Апликација за бебе
Свака врста бебиног плача има одређена заједничка обележја која родитељи успевају да препознају свесно или несвесно. Родитељима полази за руком да протумаче плач својих беба, мада се често дешава да се не слажу, али и да погреше.

Научницима је било тешко да открију обрасце који се појављују у разним врстама дечјег плача, али су успели да развију алгоритме и апликацију вештачке интелигенције која ће решити овај проблем.

Резултате истраживања су заједно објавили Институт електротехничких наука и кинеско Удружење за аутоматизацију.

Њихова апликација користи алгоритме за аутоматско препознавање говора, које већ користе компаније попут „Гугла“ и „Амазона“, како би препознали и протумачили различите карактеристике бебиног плача.

„Као и у одређеном језику и људском говору, у звуку плача постоји много података који су повезани са стањем здравља“, истиче професорка Личуан Лиу, са универзитета у Северном Илиноису и једна од чланица истраживачког тима.

Научници су користили метод компресивног очитавања, процес који реконструише сигнал на основу оскудних података, или када је звук снимљен у бучном окружењу. Они су развили алгоритам који може да препозна када је плач нормалан, а када указује на бол.

Истраживачи се надају да ће овај алгоритам помоћи не само родитељима, већ и здравственим радницима
Како су нагласили у Удружењу за аутоматизацију, алгоритам се може користити широм света јер није вазан за конкретну бебу. Истраживачи се надају да ће овај алгоритам помоћи пре свега у здравственим установама у којима се особље ослања искључиво на искуство.

„Крајњи циљ овог пројекта су здравије бебе и мањи притисак на родитеље и старатеље. Сарађујемо са болницама и медицинским истраживачким центрима, како бисмо добили што више података који ће олакшати рад у клиничкој пракси“, наглашава професорка Лиу. 

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар