Рецепт за успјех

Деца, којој родитељи у раном детињству читају књиге и са којом решавају математичке задатке, успешна су у школи и постижу значајније успехе у животу него њихови вршњаци, утврдили су научници са Универзитета у Бамбергу, пише лист "Известија".

Информационе технологије 10.07.2019 | 12:06
Рецепт за успјех
Како се наводи, научници су скоро 10 година пратили животе 200 деце у Немачкој, а резултате истраживања су објавили у магазину "Скул ефективнес енд скул импрувмент".

Резултати су показали и да се приликом читања књига стичу језичке вештине које побољшавају и математичке способности детета, преноси Спутник.

Научници су спровели низ тестова међу децом узраста од три до пет година, процењујуц́и какве су њихове говорне способности и како решавају различите логичке задатке.

Осим тога, стручњаци су прикупили и податке од родитеља - питали су их на који начин се баве децом, да ли им читају књиге и на које теме.

Када су сва деца навршила 12 или 13 година, научници су поново извршили тестирања и сумирали резултате експеримента.

Испоставило се да је моц́ књиге приближно иста без обзира на имовно стање, социјални статус, пол детета, тип породице и друге факторе.

Стручњаци Америчке психолошке асоцијације раније су изјавили да су деца која више воле музику од егзактних наука - успешнија у школи.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар