Ово је истина о 5Г зрачењу

Пуштањем у комерцијалну употребу, 5Г услуге ће постати део наше свакодневице. Међутим, у неким земљама, као што су Швајцарска и Кина, јавност је изразила забринутост због зрачења базних станица.

Информационе технологије 09.07.2019 | 12:00
Ово је истина о 5Г зрачењу
Сви природни објекти емитују електромагнетско зрачење, укључујући и сунчеву светлост. Међутим, индекс зрачења је кључан када је утицај на здравље људи у питању.

Примера ради, у Кини је безбедносни стандард зрачења 0,47 W/м2, што је 10 пута ригорозније него у САД-у и 20 пута више него у неким европским државама.

Хуаwеијев 5Г тим је недавно употребио професионални инструмент за мерење зрачења различитих предмета, укључујући кућне апарате, како би их упоредили са зрачењем на 5Г базним станицама.

Већину људи, свакако, највише занима зрачење паметних телефона, будући да је реч о уређајима које милијарде људи свакодневно користе. Тим је дошао до следећих резултата:

вредност зрачења паметног телефона у стању мировања износи 0.002 W/м2. Приликом успоставе позива, вредност зрачења расте на 0.03 W/м2, што је ниже од стандарда ЕМФ безбедности у Кини - од 0.47 W/м2.

Тестирано је и зрачење кућних бежичних рутера које је износило - око 0.03 W/м2, што је такође врло безбедно.

Даље је тестирано и зрачење микроталасне пећнице. Наиме, приликом укључивања микроталасне пећнице, вредност зрачења може досећи 2 W/м2, што премашује безбедносну вредност. Међутим, метар даље, вредност зрачења се брзо смањује, што је око 0.02 W/м2. То значи да би требао да стојимо најмање метар даље од микрталасне током њеног коришћења.

У наставку је табела која показује измерене у односу на допуштене стандарде зрачења ЕМФ-а (Елецтромотиве форце), у одређеним деловима света.

Јасно је видиљиво да су људи безбедни од зрачења 5Г базних станица, чак и кад су врло близу њима, будући да је измерено зрачење, на удаљености од једног метра од станице - 0.23 W/м2 што је безначајно, док је у подручију испод измерено још ниже зрачење од 0.006 W/м2.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар