Шаровић оштро против Косова

Министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић и министар трговине Србије Расим Љајић јуче су имали јединствен наступ на Смиту у Пољског, гдје је расправа о косовским таксама вођена на рубу инцидента.

Босна и Херцеговина 05.07.2019 | 13:24
Шаровић оштро против Косова
Шаровић је у више наврата током расправе заложио се за јачи ангажман и укључивање Европске комсије у рјешавање овог проблема.

Како сазнајемо, Шаровић је упозорио европске званичнике да ће ЦЕФТА доживјети потпуни крах уколико се неукину косовске таксе на робе из БиХ и Србије.

Шаровић је тражио хитно успостављање механизма за рјешавање овог и сличних спорова унутар ЦЕФТА-е, наводећи да споразум о слободној трговини може доживјети фијаско.

У томе га је подржао и министар трговине Расим Љајић који је рекао да самит Западног Бакана нема смисла уколико се не могу ријешити ови и други проблеми.

На моменте, како сазнаје БН ТВ, била је узаврела ситуација због реакција и негодовања представника косовске делегације. 

Шаровић је и у јуче упозорио да је ЦЕФТА пољуљана и да је смисао постојања зоне слободне трговине апсолутно угрожен таксама приштинских власти на робе из БиХ и Србије.

Поред Шаровића на самиту у пољском граду Познан присуствује и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и Игор Црнадак.

У склопу тог самита данас је почела пленарна сесија премијера земаља Западног Балкана у чијем раду учествује и њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Иначе, ово је шести самит о Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Трла баба лан!

05.07.2019 11:50

Еу је немоцна да било ста уцини против Косова јер оперативне директиве долазе као налози из водецих земаља ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.07.2019 12:31

Свака Дрзава самостално одлуцује о себи тако да ЕУ са тим нема ниста...

Name

гуз

05.07.2019 12:53

Ако је Косово дио Србије онда је нама у БиХ санкције увела Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.07.2019 13:10

Буди тако остар према Звиздицу који говори да треба војску ставити према Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боте

05.07.2019 15:22

Па твој председник Миле је то исто говорио прошле године био би он исад за то само да Тегелтију устоличи.

Name

Лео

05.07.2019 15:59

Па је ли Србији у интересу да нам упорно организованом рутом у БиХ убацује исламске мигранте, мигуце дојуцерасње исиловце, а ваљда има је познато у каквом бурету барута зиви? Је ли треба сутра моја дјеца да не смију на улицу изаци зато сто ми немамо право ститити границу насе, такодје српске земље у БиХ?

Name

Миланко

05.07.2019 13:33

Прицајте ста хоцете али министар Саровиц је прави српски патриота. Такодјер вјеато балансира политиком у Федерацији, ма ОДЛИЦАН политицар, пуно тога доброга за извознике из Српске је урадио, скрацивао годисњи одмор сто вецина политицара и не помисља.... ГОСПОДИН у сваком смислу те ријеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ми смо мале зеке

06.07.2019 06:27

Таман толико оштро колико му исте, и његове и косовске, газде допусте

ОДГОВОРИТЕ