Šarović oštro protiv Kosova

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić juče su imali jedinstven nastup na Smitu u Poljskog, gdje je rasprava o kosovskim taksama vođena na rubu incidenta.

Bosna i Hercegovina 05.07.2019 | 13:24
Šarović oštro protiv Kosova
Šarović je u više navrata tokom rasprave založio se za jači angažman i uključivanje Evropske komsije u rješavanje ovog problema.

Kako saznajemo, Šarović je upozorio evropske zvaničnike da će CEFTA doživjeti potpuni krah ukoliko se neukinu kosovske takse na robe iz BiH i Srbije.

Šarović je tražio hitno uspostavljanje mehanizma za rješavanje ovog i sličnih sporova unutar CEFTA-e, navodeći da sporazum o slobodnoj trgovini može doživjeti fijasko.

U tome ga je podržao i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je rekao da samit Zapadnog Bakana nema smisla ukoliko se ne mogu riješiti ovi i drugi problemi.

Na momente, kako saznaje BN TV, bila je uzavrela situacija zbog reakcija i negodovanja predstavnika kosovske delegacije. 

Šarović je i u juče upozorio da je CEFTA poljuljana i da je smisao postojanja zone slobodne trgovine apsolutno ugrožen taksama prištinskih vlasti na robe iz BiH i Srbije.

Pored Šarovića na samitu u poljskom gradu Poznan prisustvuje i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i Igor Crnadak.

U sklopu tog samita danas je počela plenarna sesija premijera zemalja Zapadnog Balkana u čijem radu učestvuje i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Inače, ovo je šesti samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Trla baba lan!

05.07.2019 11:50

Eu je nemocna da bilo sta ucini protiv Kosova jer operativne direktive dolaze kao nalozi iz vodecih zemalja EU!

ODGOVORITE
Name

re

05.07.2019 12:31

Svaka Drzava samostalno odlucuje o sebi tako da EU sa tim nema nista...

Name

guz

05.07.2019 12:53

Ako je Kosovo dio Srbije onda je nama u BiH sankcije uvela Srbija.

ODGOVORITE
Name

Milan

05.07.2019 13:10

Budi tako ostar prema Zvizdicu koji govori da treba vojsku staviti prema Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Bote

05.07.2019 15:22

Pa tvoj predsednik Mile je to isto govorio prošle godine bio bi on isad za to samo da Tegeltiju ustoliči.

Name

Leo

05.07.2019 15:59

Pa je li Srbiji u interesu da nam uporno organizovanom rutom u BiH ubacuje islamske migrante, miguce dojucerasnje isilovce, a valjda ima je poznato u kakvom buretu baruta zivi? Je li treba sutra moja djeca da ne smiju na ulicu izaci zato sto mi nemamo pravo stititi granicu nase, takodje srpske zemlje u BiH?

Name

Milanko

05.07.2019 13:33

Pricajte sta hocete ali ministar Sarovic je pravi srpski patriota. Takodjer vjeato balansira politikom u Federaciji, ma ODLICAN politicar, puno toga dobroga za izvoznike iz Srpske je uradio, skracivao godisnji odmor sto vecina politicara i ne pomislja.... GOSPODIN u svakom smislu te rijeci

ODGOVORITE
Name

A mi smo male zeke

06.07.2019 06:27

Taman toliko oštro koliko mu iste, i njegove i kosovske, gazde dopuste

ODGOVORITE