Ко Бањалучане држи будним?

Са звучника постављеног на аутобуском стајалишту испред Поште у центру Бањалуке, пушта се бучна музика током цијелог дана, у поноћ, али и у раним јутарњим часовима.

Република Српска 01.07.2019 | 10:43
Ко Бањалучане држи будним?
Центром Бањалуке се већ данима разлијеже гласна музика која би, ваљда, требало да скрене пажњу на рекламу која се налази на ситилајту на аутобуском стајалишту испред улаза у зграду Поште у Улици Краља Петра И Карађорђевића. Рекламни пано је осмишљен да заинтригира пролазнике најавом “Ускоро!”, али је проблем што нико није водио рачуна о томе да ће бучна музика  сметати станарима у оближњим стамбеним зградама.

Наиме, гласна музика се у неправилним размацима пушта у секвенцама од 15-20 секунди током цијелог дана, без обзира на одредбе Закона о јавном реду и миру, радним данима, али и викендом. Највећи проблем је што се музика пушта и касно ноћу, у поноћ, али и раним јутарњим часовима. 

Када је у питању узнемиравање грађана буком, Закон о јавном реду и миру је више него јасан. У Члану 15. овог закона се изричито наводи да ће свако “ко нарушава мир других на јавном мјесту у времену од 15.00 до 17.00 часова и 22.00 до 6.00 часова извођењем музичких и других садржаја…” бити кажњен новчаном казном од 400 до 1.200 КМ, а да ће се казнити “предузеће и друго правно лице новчаном казном од 3.000 до 9.000 КМ”. За одговорно лице у предузећу предвиђена је новчана казна од 500 до 1.300 КМ.

Од Градске управе затражили смо информацију да ли је дата сагласност за постављање озвучења на аутобуском стајалишту пред Поштом и да ли је Комунална полиција уочила овај проблем и поднијела прекршајне пријаве против власника ситилајтова у центру града због пуштања гласне музике на јавном мјесту.



Подсјећамо, ово није први пут да се приликом рекламирања злоупотребљавају аутобуска стајалишта у строгом центру Бањалуке. Прије двије године, на истом мјесту и на истом аутобуском стајалишту, једна маркетиншка агенција поставила је ознаке компаније ДМ дрогерие маркт. Осим рекламе за њихову љетњу колекцију, на кров стајалишта постављена је трска, како би се дочарао љетњи угођај, али и двије љуљашке које су се њихале изнад коловоза.

Након што је Истинито објавио текст о томе, љуљашке су експресно уклоњене.

(Истинито)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Бањалучанка

01.07.2019 08:51

Како рече наш градоначелник, који брине о својим грађанима, то вам је цијена.великог града. Да није жалосно било би смијешно. То што народ обољева то нема везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суза

01.07.2019 09:50

Бања Лука велики град? Радојчић је баш паметан човјек

Name

БЛ

01.07.2019 13:27

Бањалука је град у покусају, али теско то иде. Поготово кад погледамо структуру становниства. апсолутну вецину "грађана" цине Мркоњицани, Дрварцани, Петровцани, цобани са Мањаце, Грмеца, итдитдитд...дакле дојуцерасњи строги опанак.

Name

Гррр

01.07.2019 23:08

Зиво ме занима,гдје су прави Бањалуцани...?Сви знамо!Знамо засто у овом граду зиве људи родјени у градовима које сте набројали!СРАМ ВАС БИЛО!!!Нико у Бл није досао зато сто је зелио!Срам Вас било Васих коментара,као и Васих болесних размисљања!Оно сто прозивљавају у Бањалуци,Гламоцаци,Дрварцани,Петровцани....и комплетна Висока Крајина је брука и срамота!Не дај Бозе да је ико осјети и презиви сто су ти људи прозивјели и дозивјели!Бањалуцани самозвани су насе приколице са јадом који смо од куце понијели преко ноци крали и узимали!!Срам да Вас буде,ја сам тај примјер дозивјела!И срецна сам сто никад нецу бити дио Бањалуке и размисљања којих поједини имају!У Центру Бањалуке своју дјецу васпитавам и уцим да Високу Крајину воле као зненицу ока свог и никад не забораве ко су ста су и одакле су,да су овдје да зараде новац за презивљавање,као сто га Ливњаци,Книњани ... зарадјују у насим градовима!!!Јос једном СРАМ ВАС БИЛО КОМЕНТАРА!!!

Name

српски соко

01.07.2019 08:54

Замољавам градјане којима смета бука нек се бар преко лета преселе у крајиска села,,мир тисина ,,цак ни птица нема све је опустело,,ЗАНЕМЕЛО БЕМЛИГА мозда се у тисини ОМЛАДИНА КОЈА МОЗЕ ДА ИМА ДЕЦУ СКОНЦЕНТРИСЕ ПА НАМ ПОБОЉСА НАТАЛИТЕТ,, у ТАКВОМ*граду* ни пас неби требао да зиви а цовек поготово.. ГРАД...убиства дрога криминал ,, САВЕТ..СЕЛО УМИРЕ..МОЛИМ ВАС ИСЕЛИТЕ СЕ НА СЕЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2019 13:29

Е то неце пријатељу. Сељак се не враца на село, то заборави.

Name

тртмрт

01.07.2019 09:04

дивљи запад пардон Балкан....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

01.07.2019 09:07

Шпијунажа на све стране прислушкивање грађана на свакакав начин опрез народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.07.2019 09:31

Бањалуцани трпе свакодневно насиље музике из кафица. То је кривицно дјело, а полиција и комунална полиција не раде ниста да то санкционису. Кафици у стамбеним зградама уопсте не смију да пустају музику, тако казе закон. Када це конацно тај закон бити испостован?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеко

01.07.2019 09:51

И са Кастела

Name

БЛ

01.07.2019 10:09

Није проблем истрпити концерт два сата једном мјесецно. Али не мозе се трпити 365 дана музика из кафица који се налазе у насељима, уз куце или у зградама, јер кафици пустају музику од ујутру па током цитавог дана!!! То се не мозе трпити!!! То је удар на здравље и зивот оних који то не зеле да слусају и нису дузни то да слусају!!!

Name

Децибели

01.07.2019 09:37

Бањалуцане дрзе будним разне ствари, бука која допире са улица, бука са концерата која се мјери дицибелима који дефинитивно остецују слух у ситним ноцним сатима, бука из ноцних клубова и испред њих, бука несавјесних возаца мотоцикала, бука са локалних градилиста од раних јутарних сати, бука из станова у којима се обављају градјевински радови без обавјестења станара итд итд.... Нико не постује закон о дневном реду , а поготово нико не контролисе спроводјење истог. Поред све веце гузве на улицама, паркинзима, пораста криминала, све веце финансијске кризе, споменута бука је постала дио свакодневнице у граду, yа који многи погресно мисле да је "главни" град Републике Српске. Засто? Зато сто тим градом управљају нецивилизовани људи, који тај град не воле, него га само користе за своје лицне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збиља,

02.07.2019 06:14

а зашто шофери стално онако нервозно притишћу сирене када возе по граду..??!! Зашто и чему, шта им то значи, шта тиме постижу..??!! И још са обе руке ударају по волану..??!! Глупо и примитивно јесте, али и необјашњиво.

Name

БЛ

01.07.2019 09:37

у закону о комуналној полицији јасно стоји - Није дозвољено изводјење музике уколико има цујност изван затвореног дијела објекта! А кад позовете комуналну полицију због кафица који по цитав дан пуста музику под васим балконом комунална полиција казе како имају право да пустају музику до 22х А ТО НИЈЕ ТАЦНО! По закону кафици који се налазе у стамбеним зградама уопсте не смију да пустају музику да се цује изван објекта, без обзира да ли је дан или ноц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.07.2019 09:52

Музика не смије да се цује изван угоститељских објеката - казе закон о застити зивотне средине. Засто надлезни не постују и не спроводе закон? Да ли треба да оболимо сви ми који зивимо у зградама у којима су отворени кафици који нам од јутра пустају музику. На примјер малим бебама је потребан мир и тисина, оболице због насиља музиком по цитав дан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инвицтус

01.07.2019 09:58

Музика се користи за муцење, то је познато, јер незељен звук изазива ефекат велике менталне нелагоде и физицког бола. Уколико надлезни под хитно не забране пустање музике по кафицима који се налазе у стамбеним зградама, онда надлезне треба кривицно гонити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.07.2019 10:39

Тако је

Name

с.о.с.

03.07.2019 03:50

То вец јесте забрањено по закону али проблем је сто се закон не постује, не постују власници кафица, не постује комунална полиција, не постује обицна полиција. Против тога сви морамо да се ангазујемо и боримо.

Name

БЛ

01.07.2019 10:17

По дефиницији, по закону, музика која допире из кафица није само музика вец је заправо бука. Закон о застити од буке... Бука је сваки непозељан звук који омета цовјеков рад и одмор. Како моје дијете да уци кад му музика из кафица удара по мозгу? Како моја сестомјесецна беба да спава кад јој по мозгу по цитав дан од ујутру удара музика из кафица који се налази у згради

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

01.07.2019 10:40

Апропо малтретирања музиком, градјани треба да тразе судску заститу својих људских и градјанских права. Поднијети тузбу/кривицну пријаву против града, комуналне полиције и угоститељских објеката због загадјења зивотне средине (онецисцење буком), несавјесног рада у слузби, и злостављања и муцења буком/музиком из кафица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

01.07.2019 10:43

Такодје поднијети тузбу за накнаду стете због излозености буци као посљедицу рада угоститељских објеката. Људи, снимајте све и сацувајте као доказни материјал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

01.07.2019 11:05

Ако надлезни не забране пустање музике у кафицима који се налазе у стамбеним зградама онда једино тузба против свих одговорних за одрзавање реда и мира мозе помјерити овај град из рупе безнадја. или референдум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгце

01.07.2019 11:16

А јесте скоцили на Бања Луку па сто вам код толико градова бас она толико смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нагарац

01.07.2019 11:43

и ја се питам ,људи имају све од локомотиве до дроге и опет им неваља, бице да их је власт и закон превисе размазио .

Name

Реплy

01.07.2019 11:46

Није само у Бањалуци такав узас, и у другим мјестима је таква ситуација. Људи треба да се боре за себе и да знају да нису дузни да трпе малтретирање музиком и да тразе од полиције и града да раде оно за ста их градјани плацају!

Name

правник

01.07.2019 11:37

Тузба се мозе поднијети и суду у Стразбуру. Европска конвенција за заститу људских права казе да свако има право на постовање свог приватног и породицног зивота, а ту спада и право на мир и неузнемиравање буком. Европски суд за људска права ту додаје дакле право на заститу од тога да вам неко буком ремети нормалан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

01.07.2019 11:42

Бар није теско исцупати кабел из тог звуцника па нек онда рекламира цаци своме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

01.07.2019 11:58

Ко мислите да вам мјери буку? Најаве се оном коме требају мјерити буку, овај смањи, а инспекција каже да је све уреду. Само ако сте неко битан, све ће средити и птица се неће чути. Невиђен криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

078051

01.07.2019 19:32

Свако мозе купити фонометар и сам измјерити буку, а осим тога постоје апликације за мјерење буке за мобилне телефоне. Новосадјани су тузили град и добили судски спор... А тацно је да је комунална полиција коримпирана а и обицна, не раде оно сто су дузни да раде, зато градјани треба да престану да плацају комуналије јер засто они из насег дзепа да добијају плату а крсе закон и не стите нас.

Name

078051

01.07.2019 19:44

Закон казе да уопсте није дозвољена цујност музике изван угоститељског објекта. Ја цу тузити комуналну полицију и град јер је мени и мојим укуцанима нарусено здравље јер смо сваки дан излозени насиљу музике која допире из кафица у приземљу зграде. Не могу ни да продам стан јер потенцијални купац стана кад види кафиц са бастом од 20 столова бјези ко дјаво од крста, ем сто кафиц који се налази у приземљу зграде смањује вриједност стана за 50%

Name

@@@

01.07.2019 19:48

Да, Ево на примјер људи који зиве у близини ресторана "Агапе" у Бањалуци излозени су свакодневној тортури због музике која допире из тог локала. Залили су се комуналној полицији али наравно комунална не реагује зато сто Агапе дрзи Додикова кцерка.

Name

Сопхие

01.07.2019 12:16

Незељен звук угрозава људско здравље: кардиоваскуларни проблеми, висок притисак, нервоза, умор, несаница, пад концентрације, главобоља, поремецај злијезда са унутрасњим луцењем, итд. Константна бука јаца од 40 децибела изазива психицке реакције, растројство вегетативног нервног система, једноставно угрозава здравље и ремети нормалан зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

01.07.2019 13:39

Супер кад вецина људи на овим вруцинама преко ноци дрзи прозоре отвореним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.07.2019 05:31

Сад бар знамо гдје стављају прислусне уредјаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комент

02.07.2019 07:12

Ако кафиц који се налази у стамбеној згради пуста музику која се цује изван кафица то је противно закону а ако комунална полиција не реагује онда тузити и тај кафиц и комуналну полицију. Стоп насиљу музиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ницкнаме

02.07.2019 09:33

Кафиц "Ангело" у Бањалуци, у улици Степе Степановица 126 тај кафиц се налази у приземљу зграде у којој станујем, по цитав дан немам мир у свом стану због музике из тог кафица, хоце ли конацно реаговати комунална полиција по својој слузбеној дузности?! Колико ја знам за цујност музике изван локала иде новцана казна а уколико се прекрсај понови онда затварање објекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ5

10.07.2019 19:51

И ова најпосјеценија "кафетерија 5" бас унистава мир гласном музиком у басти,плус столови испред урбан намјестаја.Не дај бозе ником становати поред њих!