Необична боја ријеке Укрине

Грађани Дервенте и околних мјеста алармирали су градске власти, али и јавност, због необичне окер боје ријеке Укрине, која их је уплашила, и због које страхују од могуће еколошке катастрофе, те сматрају да је у питању нешто озбиљније од муља који у ријеку доспијева из рудника.

Република Српска 01.07.2019 | 07:21
Необична боја ријеке Укрине
Фотографија на којој је ријека окер боје брзо се проширила друштвеним мрежама, а о Укрини се расправљало и у клупама локалне скупштине.

Сања Димитрић, одборник у Скупштини општине Дервенте, каже за "Независне" да је на актуелном часу Скупштине општине Дервента, одржаном прије неколико дана, поставила питање да ли се обавља микробиолошка анализа воде ријеке Укрине на купалиштима те каквог је квалитета вода Укрине.

"Ријеч је о јавним купалиштима и сматрам да би грађани требало да знају да ли су они и њихова дјеца безбједни. Добила сам одговор да таква контрола постоји само на базенима те да је практично немогуће вршити контролу ријечних вода", казала је Димитрићева.

Додала је да је питање поставила по узору на друге општине и град Бањалуку, који тестира воду на ријекама Врбас и Врбања.

"Неколико дана касније су ми јавили из Одјељење за инспекцијске послове да су ангажовали инспекторе, еколошке и водне, као и Јавно предузеће 'Воде РС', те да су изашли на терен, а чак су екипу послали и рудник Станари", навела је Димитрићева.

Истакла је да су јој из овог одјељења кратко јавили да су узорци воде узети и да ће сви на вријеме бити информисани када резултати стигну.

Није проблем ако је у питању муљ из рудника, али ја не вјерујем да је само то у питању. Ово не представља проблем само за наше грађане који се купају на овој ријеци, проблем је што ова ријека пролази кроз насељена подручја, те ако има неких хемијских састојака у води, то утиче на сав живи свијет, биљке и животиње", казала је Димитрићева.

Милорад Симић, начелник Дервенте, рекао је јуче за "Независне" да су проблем необичне боје ријеке Укрине досад пријавили углавном родитељи са дјецом те да је о томе информисано Одјељење за инспекцијске послове.

"На питање одборнице Димитрић, да ли се ради анализа воде у Укрини, ја сам објаснио да се не ради у континуитету, али када грађани пријаве да се нешто на ријеци мијења, тада радимо анализу, као што смо урадили и сада", истакао је Симић.

Истакао је да су у Одјељењу за инспекцијске послове након изласка на терен рекли да ситуација није алармантна те да је необична боја посљедица испирања рудаче у руднику Станари.

"Одреаговано је на начин како треба, инспектори су узели узорак и сада чекамо резултате које ћемо вјероватно брзо добити", закључио је Симић, док јуче нисмо успјели добити коментар надлежних из рудника, јер је био нерадни дан, преносе Независне.

(БН) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

сељак

01.07.2019 06:33

Овај је одреаговао - срам га било , сви знају да је то муљ из рудника Станари али нико неће да каже јер је то све под контролом ВЕЛИКОГ баје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

01.07.2019 12:03

чим падне јача киша они користе гужву и пуштају муљ у ријеку. Треба стати испред ТЕ па ћеш видјети фрке,

Name

еом

01.07.2019 13:41

Без панике,... у питању су АЛГЕ,...потпуно безопасне,...иста ствар је и са Врбасом и другдје,..тако нам рекосе "струцњаци". Пропаст наса.

Name

Ре

01.07.2019 18:01

За оне који не знају ово спада у загађење. Ова боја није само боја ,муља“ јер и то је шири појам., него и супстанце која га боји, а то зависи од примјеса, као и третмана. Друго по пропису, ма коју врсту обраде произвођач радио дужан је испустити воду тек након прераде и анализе, а анализа не дозвољава овакву мутноћу. Док стручњак Ђокић зарађује. милионе, запошљава подобне, они који би радили нису подобни. Оно што знам је да се на овакве ствари зажмуре подобни,док они који не желе да причају док ствар не задовољава прописе бивају отпуштени. За нуске плате, нестручно вођење, пропусте које пуштају неки крива је наша бранша из хемије која се зна и не смије супроставити оваквим радњама.

Name

лол

01.07.2019 06:36

само минират ТЕ, ионако само вук хамовиц и додо имају корист од ње, а нас, обицан народ потровасе...исто као и раф. наф у броду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал, неструцност, неодговорност, само похлепа и пустос иза себе

01.07.2019 08:39

Свега има у изобиљу, само нема правне дрзаве и зивота на овим просторима од криминалне секте! Није то у питању само неки цисти криминал, него је то много дубљи проблем који ланцано вуце све у пропаст.

Name

ана

01.07.2019 09:07

КО ЋЕ ЗНАТИ ШТА НАМ РАДЕ И ЧИМ НАС ТРУЈУ. ОВА ВЛАСТ ЈЕ НАЈ ПОДМУКЛИЈА ДО САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

01.07.2019 09:09

Како каже Голићка, да видите како су прљаве европске ријеке... ријешила би она овај проблем, али се бори против нуклеарног отпада, па нема времена. То што јој у РС све загађено нема везе. Можемо чекати Јадна ли нам мајка, ко нама управља, ко нам прича о екологији и свјетским стандардима!!?? То министарство и инспекције само служе да запошљавају раднике и да имају плату коју им болесни народ даје. Страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уобичајено

01.07.2019 09:18

Они којима смо (про) дали рудник у Станарима, од првога дана испуштају опасне материје у Укрину, и загађују исту. Они који су (про)дали рудник у Станарима (министар Ђокиић) уживају у понашању власника термо-електране. Докле???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2019 11:31

Још је битно да ће распоп из Добоја сад добро уновчити своју земљу.

Name

провјерите

01.07.2019 11:27

има ли отпадне сљаке од изгорјелог угља из термоелектране јер је то заиста опасно јер се ради о радио активном материјалу. ово није нимало безазлено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

01.07.2019 13:28

Екоцид!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервенћан

01.07.2019 14:07

Некад у Укрини било је ракова колико је чиста вода била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У-238

01.07.2019 21:14

Дервенћанину: Мој Соколе,!!Тачно било је РАКОВА док је Укрина била чиста,али ракови су нестали доласком СОМОВА, а Сомове су поставили,Папци Медвједи,Да би могли Ловит у Мутном,