Neobična boja rijeke Ukrine

Građani Dervente i okolnih mjesta alarmirali su gradske vlasti, ali i javnost, zbog neobične oker boje rijeke Ukrine, koja ih je uplašila, i zbog koje strahuju od moguće ekološke katastrofe, te smatraju da je u pitanju nešto ozbiljnije od mulja koji u rijeku dospijeva iz rudnika.

Republika Srpska 01.07.2019 | 07:21
Neobična boja rijeke Ukrine
Fotografija na kojoj je rijeka oker boje brzo se proširila društvenim mrežama, a o Ukrini se raspravljalo i u klupama lokalne skupštine.

Sanja Dimitrić, odbornik u Skupštini opštine Dervente, kaže za "Nezavisne" da je na aktuelnom času Skupštine opštine Derventa, održanom prije nekoliko dana, postavila pitanje da li se obavlja mikrobiološka analiza vode rijeke Ukrine na kupalištima te kakvog je kvaliteta voda Ukrine.

"Riječ je o javnim kupalištima i smatram da bi građani trebalo da znaju da li su oni i njihova djeca bezbjedni. Dobila sam odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima te da je praktično nemoguće vršiti kontrolu riječnih voda", kazala je Dimitrićeva.

Dodala je da je pitanje postavila po uzoru na druge opštine i grad Banjaluku, koji testira vodu na rijekama Vrbas i Vrbanja.

"Nekoliko dana kasnije su mi javili iz Odjeljenje za inspekcijske poslove da su angažovali inspektore, ekološke i vodne, kao i Javno preduzeće 'Vode RS', te da su izašli na teren, a čak su ekipu poslali i rudnik Stanari", navela je Dimitrićeva.

Istakla je da su joj iz ovog odjeljenja kratko javili da su uzorci vode uzeti i da će svi na vrijeme biti informisani kada rezultati stignu.

Nije problem ako je u pitanju mulj iz rudnika, ali ja ne vjerujem da je samo to u pitanju. Ovo ne predstavlja problem samo za naše građane koji se kupaju na ovoj rijeci, problem je što ova rijeka prolazi kroz naseljena područja, te ako ima nekih hemijskih sastojaka u vodi, to utiče na sav živi svijet, biljke i životinje", kazala je Dimitrićeva.

Milorad Simić, načelnik Dervente, rekao je juče za "Nezavisne" da su problem neobične boje rijeke Ukrine dosad prijavili uglavnom roditelji sa djecom te da je o tome informisano Odjeljenje za inspekcijske poslove.

"Na pitanje odbornice Dimitrić, da li se radi analiza vode u Ukrini, ja sam objasnio da se ne radi u kontinuitetu, ali kada građani prijave da se nešto na rijeci mijenja, tada radimo analizu, kao što smo uradili i sada", istakao je Simić.

Istakao je da su u Odjeljenju za inspekcijske poslove nakon izlaska na teren rekli da situacija nije alarmantna te da je neobična boja posljedica ispiranja rudače u rudniku Stanari.

"Odreagovano je na način kako treba, inspektori su uzeli uzorak i sada čekamo rezultate koje ćemo vjerovatno brzo dobiti", zaključio je Simić, dok juče nismo uspjeli dobiti komentar nadležnih iz rudnika, jer je bio neradni dan, prenose Nezavisne.

(BN) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

seljak

01.07.2019 06:33

Ovaj je odreagovao - sram ga bilo , svi znaju da je to mulj iz rudnika Stanari ali niko neće da kaže jer je to sve pod kontrolom VELIKOG baje !

ODGOVORITE
Name

Naravno

01.07.2019 12:03

čim padne jača kiša oni koriste gužvu i puštaju mulj u rijeku. Treba stati ispred TE pa ćeš vidjeti frke,

Name

eom

01.07.2019 13:41

Bez panike,... u pitanju su ALGE,...potpuno bezopasne,...ista stvar je i sa Vrbasom i drugdje,..tako nam rekose "strucnjaci". Propast nasa.

Name

Re

01.07.2019 18:01

Za one koji ne znaju ovo spada u zagađenje. Ova boja nije samo boja ,mulja“ jer i to je širi pojam., nego i supstance koja ga boji, a to zavisi od primjesa, kao i tretmana. Drugo po propisu, ma koju vrstu obrade proizvođač radio dužan je ispustiti vodu tek nakon prerade i analize, a analiza ne dozvoljava ovakvu mutnoću. Dok stručnjak Đokić zarađuje. milione, zapošljava podobne, oni koji bi radili nisu podobni. Ono što znam je da se na ovakve stvari zažmure podobni,dok oni koji ne žele da pričaju dok stvar ne zadovoljava propise bivaju otpušteni. Za nuske plate, nestručno vođenje, propuste koje puštaju neki kriva je naša branša iz hemije koja se zna i ne smije suprostaviti ovakvim radnjama.

Name

lol

01.07.2019 06:36

samo minirat TE, ionako samo vuk hamovic i dodo imaju korist od nje, a nas, obican narod potrovase...isto kao i raf. naf u brodu

ODGOVORITE
Name

Kriminal, nestrucnost, neodgovornost, samo pohlepa i pustos iza sebe

01.07.2019 08:39

Svega ima u izobilju, samo nema pravne drzave i zivota na ovim prostorima od kriminalne sekte! Nije to u pitanju samo neki cisti kriminal, nego je to mnogo dublji problem koji lancano vuce sve u propast.

Name

ana

01.07.2019 09:07

KO ĆE ZNATI ŠTA NAM RADE I ČIM NAS TRUJU. OVA VLAST JE NAJ PODMUKLIJA DO SAD.

ODGOVORITE
Name

Svjedok

01.07.2019 09:09

Kako kaže Golićka, da vidite kako su prljave evropske rijeke... riješila bi ona ovaj problem, ali se bori protiv nuklearnog otpada, pa nema vremena. To što joj u RS sve zagađeno nema veze. Možemo čekati Jadna li nam majka, ko nama upravlja, ko nam priča o ekologiji i svjetskim standardima!!?? To ministarstvo i inspekcije samo služe da zapošljavaju radnike i da imaju platu koju im bolesni narod daje. Strašno!

ODGOVORITE
Name

Уобичајено

01.07.2019 09:18

Они којима смо (про) дали рудник у Станарима, од првога дана испуштају опасне материје у Укрину, и загађују исту. Они који су (про)дали рудник у Станарима (министар Ђокиић) уживају у понашању власника термо-електране. Докле???

ODGOVORITE
Name

Ре

01.07.2019 11:31

Још је битно да ће распоп из Добоја сад добро уновчити своју земљу.

Name

provjerite

01.07.2019 11:27

ima li otpadne sljake od izgorjelog uglja iz termoelektrane jer je to zaista opasno jer se radi o radio aktivnom materijalu. ovo nije nimalo bezazleno.

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

01.07.2019 13:28

Ekocid!!!

ODGOVORITE
Name

Dervenćan

01.07.2019 14:07

Nekad u Ukrini bilo je rakova koliko je čista voda bila.

ODGOVORITE
Name

U-238

01.07.2019 21:14

Dervenćaninu: Moj Sokole,!!Tačno bilo je RAKOVA dok je Ukrina bila čista,ali rakovi su nestali dolaskom SOMOVA, a Somove su postavili,Papci Medvjedi,Da bi mogli Lovit u Mutnom,