Адвокати против фискализације

Адвокатска комора Републике Српске одржала је данас у 12 часова, протесте са обуставом рада у трајању од пола сата. Адвокати су се окупили испред судова широм Републике Српске с циљем да укажу на негативне посљедице фискализације адвокатске дјелатности у Брчко Дистрикту БиХ.

Република Српска 27.06.2019 | 14:04
Адвокати против фискализације
„Усвајањем измјена и допуна Закона о фискалним системима Брчко дистрикта БиХ уведене су фискалне касе у адвокатској дјелатности и овом получасовном обуставом рада желимо да јавности укажемо на негативне посљедице фискализације.



Адвокатска дјелатност је оправдано била изузета из фискализације у Брчко Дисктрикту БиХ, јер адвокати имају право и дужност да чувају професионалну тајну и повјерљиве информације које сазнају од клијента, да чувају документа која су добили од клијента и обавезни су да ово правило поштују увијек и у свим околностима.

Уједињене нације у основним начелима предвиђају „да ће Владе признати и поштовати да ће бити повјерљиви сви контакти и савјетовање између адвоката и њихових клијената, везано за њихов професионални однос “, изјавио је Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске.



Наиме, Скупштина Брчко Дистрикта БиХ је без најаве, односно нацрта или приједлога Измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17.10.2018. године, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којима је у члану 3, став 1 брисала тачку ц) из члана 6 став 1 Закона о фикалним системима и на тај начин прописала обавезу регистровања промета преко фискалног уређаја, односно фискалне касе у адвокатској дјелатности.



“Адвокати са сједиштем канцеларије у Брчком сматрају да је њихов захтјев за изузимање из фискализације основан, да је тај захтјев заснован на европским и међународним стандардима, Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода, Препоруци Савјета Европе, као и основним принципима о улози адвоката, усвојеним на осмом конгресу Уједињених нација о превенцији криминала и поступању према учиниоцима кривичних дјела. У овом захтјеву их подржавају ЦЦБЕ (Европска унија/удружење адвоката), Адвокатска комора Републике Српске и Адвокатска комора Федерације БиХ, као и да су из фискализације изузети адвокати у Републици Српској, Федерацији БиХ, Републици Србији и Републици Хрватској, као и Европској Унији", изјавио је члан протестног одбора АКРС, адвокат Мирко Симић.



БН ТВ

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Деннy

27.06.2019 12:17

А да ви ипак почнете да плаћате порез?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прст на чело

27.06.2019 12:33

Лако је теби буџетском кориснику паметовати. Хајде на тржиште, па буди буџетски обвезник!

Name

денис

27.06.2019 12:45

Дерете клијенте до козе а не би да плацате порез.по цему сте изнад осталих да би били изузети

Name

Потковани

27.06.2019 12:50

Наравно, фискалне касе! Сваки дан инспекцију у контроле! Чуј залопојке, чувају тајне. Част адвокатима изузецима, који се искрено боре за правду, а они које узму од клијента пуномоћ и не додју на рочиште, клијент изгуби спор, због неодазивања на рочиште и са тим изгуби по неколико хиљада марака ( радни односи), а све сто га послодавац висе наградио, од постотка клијента, јел и та тајна улази у набројане тајне и идентитете клијената.

Name

Илија Зечевић

27.06.2019 12:53

Ви адвокати немате ни образа ни фискалне касе.

Name

Ма Да

27.06.2019 13:45

А доктори нису у обавези да чувају тајне о пацијентима о чему ви

Name

Јооојјјј

27.06.2019 13:55

Лопови једни, срам вас било. И ви требате бити дио испитивања поријекла имовине. Ниста ви не плацате порез.

Name

Ре Деннy

27.06.2019 14:07

а сто би они били будале? Та улога је препустена народу јер народ тако воли. Кад су уводили акцизе на гориво, народ је аплаудирао. Нек плаца онај ко је глуп.

Name

Наркоман Крема

27.06.2019 14:28

Како Кременовиц да изда фискални рацун за пресуду договорену са Тегелтијом?

Name

Исток

27.06.2019 14:38

Ево несто и ја прицам са власницима пиљара. Казу да је европски стандард да ни они не подлијезу фисклизацији. Ни конобари казу не мозе баксис кроз фискалну . Дееее , мојне тисра. Требали сте устати у заститу права када су нацисти покупили комунисте. Сада је досло и до васих врата.

Name

Ре

27.06.2019 14:52

Што ће плаћати кад и онако имају слаб пазар.

Name

НОТАР

27.06.2019 18:55

Сви нотари у БиХ имају фискалну каса и сви радимо по тарифи, за све услуге издајемо фискалне рацуне, својом имовином гарантујемо за исправност нотарски обрадјених исправа и стојимо иза тога, адвокати клијенте огулисе, не плацају дрзави порез, раде ста хоце, тако да подрзавам фискализацију и да раде по тарифи , да им се предмети нумерису и уведу књиге као код нас , доста је безобразлука. Ово на сликама није ни за обданиста а не адвокатуре , био сам давно адвокат, некад су постојали критерији и кодекс, данас га нема, свако мозе постати адвокат, право с факултета у адвокатуру, а незнање њихово испастају клијенти. У цијелој БиХ треба увести адвокатима фискалне касе под хитно.

Name

Василије

27.06.2019 12:20

Проблем је у томе што адвокати за своје услуге не истављају рачуне, поготово физичким лицима и то је пракса. За услуге правног савјетовања уопште не истављају рачуне и не плаћају држави ПДВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

27.06.2019 13:32

Идите у Парк са Драшком па штрајкујте..

Name

Ре

27.06.2019 13:35

Право и правда нису исто!

Name

Ранко Требиње

27.06.2019 12:26

Ако морају "мали" онда мора да важи и за вас . А што се тиче те обавезе чувања тајне на фискалном рачуну пише само коју врсту услуге сте ви наплатили од вашег клијента . Овдје је проблем што би господа адвокати рађе тај ПДВ стрпали себи у њедра, него дали држави, јер су цифре астрономске. А и није морално, јер ти исти адвокати би да бране и туже друге за кривично дело "утаја пореза" а да га они сами не плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.06.2019 12:54

Не видим разлог засто су до сада били постедјени. Кад мора ситна сиротиња, која од цркавице издрзава цијелу породицу, да имафискалну засто су ови тајкуни адвокати постедјени. Сто ме посебно изненадјује то је њихова дрскост и безобразлук, да протествују. Знамо да су адвокати тајкуни у односу на остале професије, докторе специјалисте, инзињере итд... У овој дрзави је све усмјерено ка једном циљу а то је криминал.!!! Нека ми неко објасни засто је господа до сада била ослободјена????

Name

НИСТЕ ИНФОРМИСАНИ

27.06.2019 13:02

Прво адвокати плаћају порез, друго није проблем у фискализацији него што пореска настоји кроз увиде у предмете (читај одавање тајне супротно адвокатској заклетви) доћи до података па казном запечатити канцеларију као да је адвокат кафић или бутик кад клијенти опет испаштају јер не може ући у своју канцеларију нити пружати некоме трећем од клијената одбрану,заступање итд.. Треће нико у европи није фискализован од адвоката па ни у РС ни у Ф.БиХ. Четврто ко вјерује пореским службеницима да неће злоупотребити податке из увида у предмет. Коначно, није фискализација једини начин контроле токова готовог новца. Свако ко мисли да адвокати "млате" нека пошаље своје дијете на факултет, па волонтерски у суду 2 године па правосудни положи па још двије године да ради и нека отвори свом дјетету канцеларију и у њу уложи минимално 20.000КМ па да видимо да ли "млати" кад телефон звони и креће се у 2-3 ујутру за Сарајево кад сви спавају возиш по 8х и радиш у судници по 3-4 сата без прекида.

Name

Ре Ранко

27.06.2019 14:10

настави ти Ранко да будес овца као и до сад сто си био. Јер да ниси, знао би да цес тај ПДВ платити ти као купац а не адвокат. Радовали сте се повецању акциза на гориво, радујте се и сад.

Name

Ранко Требиње ре ре Ранко

27.06.2019 19:40

Можда сам био овца, али нисам бравина као ти. Схвати да ће морати издавати рачуне за своје услуге са износом који наплаћују. До сада се све радило од окативно. Сада ће се тачно знати цијене појединачне услуге, и они похлепни ће изгубити муштерије. А што се тиче да ће муштерија плаћати ПДВ па зар то није у свакој бранши. Нека они фино плате порез као и остали, доста привилегованих а ти што их браниш мора да си из те бранше па ти криво што не стрпаш све у свој такулин. Кога је гладан к.. ц направио тога ће и гладна лопата закопати. Хоћете да штитите закон а да исти не важи за вас. Море марш стоко. А ти блеји заједно са њима

Name

БЛ

27.06.2019 12:46

Адвокати и нотари су себи направили закон да су ослобођени фискалних каса. Раде само за готовину и заштићени су као међеди. Формирају цијене произвољно и нико им ништа не може. Запошљавају само своје најближе сроднике , и понашају се као секта Милорадових свједока. Најбоље би било да поучени искуством неких ово прогласе као напад на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.06.2019 13:03

Био сам код висе нотара неколико пута и сваки пут сам добио фискални рацун за њихове услуге. Мислим да је то сасвим ок. Сад сто су им услуге прескупе друга је прица.

Name

Нотар ре Бл

27.06.2019 19:02

Ја сам нотар у Сарајеву и није тацно да нотари немају фискалне касе, у цијелој БиХ нотари имају фискалну касу, ако теби није нотар издао рацун имас право да га пријавис нот.комори. Нотари имају нумерисан број предмета , нотарски обрадјене исправе су под ОПУ-ИП, а овјере ОПУ-ОВ, а у РС све под ОПУ, тако да нема малверзација. Подрзавам фискализацију и сви адвокати треба да је имају јер закидају дрзаву за порез а узимају лопатом. Свима фискална обавезно

Name

Пд

27.06.2019 12:59

Ви цувате професлоналну тајну, ок. А ста је са љекарима, болнице и домови здравља су одавно фискализовани?! Бојите се ви свом дзепу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.06.2019 13:10

Не могу да вјерујем како нас ови тајкуни адвокати праве будалама. То васе објасњење са професионалном тајном ми вриједја интелигенцију. Па валда свака услуга има своју сифру, која се писе БРОЈЕМ!!!! Која дрскост и бахатост, зна се ко их је постедио то је криминална власт, јер за њих и раде.!!! Ситне и мале трговце кољете тупим нозем са басносновним казнама, да би напунили будзет који власт покраде.

Name

РЕ

27.06.2019 13:24

Јао ово објасњење о професионалној тајни ме вриједја као цовјека. Па зар ви стварно мислите да је народ толико глуп и неписмен?. Фискализација је уведена у здравсву како они са фискалним рацуном не одају медицинску тајну?. Мале, ситне и бједне занатлије и трговци имају фискалне, па то криминалцима на власти није доста, вец саљу своје инспекторе да им узимају ДАНАК казну и затварају им радњице по 15дана плус казна. Све смисљено власт ради да би сиротињу угусили, затворили радњице како би њихови тајкуни за својим трзним центрима се просирили.!!!!! ПАМЕТНОМ ДОСТА!!!!!

Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

27.06.2019 13:23

Тразити одговорност сто нису до сада плацали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

27.06.2019 14:14

само глyп цовјек мозе подрзати уводјење ПДВ адвокатима јер ПДВ плаца купац, односно клијент. Сутра кад ти адвокат направи рацун са ПДВ, буницес се засто морас да плацас. И сто је најбоље, тај ПДВ це отици политицарима у дзеп.

Name

Ре Милко

27.06.2019 14:55

Засто се онда адвокати буне, ако они неце плацати ПДВ? Зато сто це морати на тај нацин да приказу укупан приход а онда и да плате порез на то. Прица о тајности је смијесна. Онај ко контролисе некога подлијезе обавези цувања тајности и не мозе прицати около. По томе нико не би требао да има фискалну касу јер у сваком послу има застите података. Нпр. Мозе ли банкарски слузбеник да прица о финансијама било ког клијента? Доктори, нотари...

Name

Ре Милко

27.06.2019 15:03

Џаба ти то људима објашњаваш они само виде зло и да комшији цркне крава , што наш народ каже, неписменост.

Name

Ре Ре Милко

27.06.2019 18:12

зар ти вхерујес да фискалне касе стварно саљу податке негдје? Отидји у први кафиц кад додје инспекција па цес видјети како пребирају по тракама које цува власник кафица јер својих података немају. И наравно да ПДВ плаца купац.

Name

ЈЕБЕМ ТИ ТИТА

27.06.2019 13:24

Ста би они да узимају лопатом вјецно.свима увести фискализацију и поповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецеми да плацамо порез

27.06.2019 13:25

И ми смо прорив фискализације градјана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко

27.06.2019 13:28

и јасно Сто висе имас висе си проклет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

27.06.2019 13:32

А на рацуну писе као име И презиме клијента, или врста услуге? Па није ни цудо сто је правосудје дотакло дно дна као полуписмени адвокати дају објасњење о yастити података И фарбају народ и дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЊА БОЗИЦ

27.06.2019 13:38

Наравно да треба касе, јадници, ко нотари, немају за хљеба. Нема веће банде од њих и нотара, нек приказу приходе, сви возе нова кола и имају станове мимо куће и викендица. Надам се да ће кад тад доћи закон о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ацо

27.06.2019 13:47

Лопатом на преварw узимају адвокати од клијената познати дрвени адвокат Миљкан Пуцар медијски адвокат трци купити нови сако са марамицом кад даје интервју за тв.Цовјек нема појма о праву сами прицом добива клијенте и висиком цијено. као он је моцан да догивору са судијама спорове.Проблем има само сто брзо замуца па се изгуби постаје сенилан заборавља ста комw прица а дави се од хвале ко му од судија из руке пије воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

27.06.2019 13:55

Највише ме насмије кад чујем за некога да је добар адвокат попут оног Кременовића а у ствари народ не зна да су адвокати у договору са тужиоцима и судијама и да дијеле плијен. Значи ко има пара и добро плати адвоката добиће мању или никакву казну а адвокат касније исплати остале и још наплати трошкове за себе. Највећа багра уз тужиоце и судије у овој држави су они....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лаки

27.06.2019 14:31

Ма Крема се највише бави са цувањем зене, воли га мала пошарка

Name

РЕ

27.06.2019 14:51

Прво овде нема дрзаве, нема закона, нема права ни правде. Нису адвокати слуцајно изузети од фискализације. Сви смо добро упознати да су адвокати и судије продузена рука, власти, криминалаца и тајкуна. То је умрезена паукова мреза, коју је теско пробусити!!!. Сто ме посебно вриједја као обицног цовјека, то је данасњи њихов протест који показује да ти људи прво су без морала, образа, постења, без и мало људског достојанства и свјести гдје и у каквој бједи зиве људи око њих. Морам реци да нам као народу нема спаса, јел је насим мозговима преовладал клептоманија.!!!!

Name

Ненад

27.06.2019 14:19

Обавезно их треба фискализовати.Како за остале људе у овој земљи не важе правила,каква важе за све људе у нормалним земљама,нека не важе ни за њих. У овој земљи ништа није као у осталим европским земљама,па нека мало иде и оне осјете ,,чари'' таквог живота. Када их фискализују,можда и они стану уз свој народ а не уз режим који систематски уништава сваког нормалног и часног грађанина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

27.06.2019 14:21

Како их није срамота, ста има фискални рацун са професионалном тајном?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутно

27.06.2019 14:42

Под хитно их присилити да промијене закон о ВСТС и да избаце адвокате из ВСТС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

27.06.2019 16:17

они могу могу сви закон је исти за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиета

27.06.2019 17:02

екстра...замисли они праве законе ,па јос и порезе да плацају ,..па стварно нема.смисла

Name

Адвокат

27.06.2019 21:19

Адвокат сам и када погледам коментаре могу само реци да ми је зао колико људи нису упуцени у основне ствари а једва цекају да дају неки негативан коментар. Радујте се иако не знате цему, најбитнији је субјективни осјецај среце...

ОДГОВОРИТЕ