Advokati protiv fiskalizacije

Advokatska komora Republike Srpske održala je danas u 12 časova, proteste sa obustavom rada u trajanju od pola sata. Advokati su se okupili ispred sudova širom Republike Srpske s ciljem da ukažu na negativne posljedice fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu BiH.

Republika Srpska 27.06.2019 | 14:04
Advokati protiv fiskalizacije
„Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH uvedene su fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti i ovom polučasovnom obustavom rada želimo da javnosti ukažemo na negativne posljedice fiskalizacije.



Advokatska djelatnost je opravdano bila izuzeta iz fiskalizacije u Brčko Disktriktu BiH, jer advokati imaju pravo i dužnost da čuvaju profesionalnu tajnu i povjerljive informacije koje saznaju od klijenta, da čuvaju dokumenta koja su dobili od klijenta i obavezni su da ovo pravilo poštuju uvijek i u svim okolnostima.

Ujedinjene nacije u osnovnim načelima predviđaju „da će Vlade priznati i poštovati da će biti povjerljivi svi kontakti i savjetovanje između advokata i njihovih klijenata, vezano za njihov profesionalni odnos “, izjavio je Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.



Naime, Skupština Brčko Distrikta BiH je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17.10.2018. godine, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je u članu 3, stav 1 brisala tačku c) iz člana 6 stav 1 Zakona o fikalnim sistemima i na taj način propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti.



“Advokati sa sjedištem kancelarije u Brčkom smatraju da je njihov zahtjev za izuzimanje iz fiskalizacije osnovan, da je taj zahtjev zasnovan na evropskim i međunarodnim standardima, Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Preporuci Savjeta Evrope, kao i osnovnim principima o ulozi advokata, usvojenim na osmom kongresu Ujedinjenih nacija o prevenciji kriminala i postupanju prema učiniocima krivičnih djela. U ovom zahtjevu ih podržavaju CCBE (Evropska unija/udruženje advokata), Advokatska komora Republike Srpske i Advokatska komora Federacije BiH, kao i da su iz fiskalizacije izuzeti advokati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, kao i Evropskoj Uniji", izjavio je član protestnog odbora AKRS, advokat Mirko Simić.



BN TV

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Denny

27.06.2019 12:17

A da vi ipak počnete da plaćate porez?

ODGOVORITE
Name

Prst na čelo

27.06.2019 12:33

Lako je tebi budžetskom korisniku pametovati. Hajde na tržište, pa budi budžetski obveznik!

Name

denis

27.06.2019 12:45

Derete klijente do koze a ne bi da placate porez.po cemu ste iznad ostalih da bi bili izuzeti

Name

Potkovani

27.06.2019 12:50

Naravno, fiskalne kase! Svaki dan inspekciju u kontrole! Čuj zalopojke, čuvaju tajne. Čast advokatima izuzecima, koji se iskreno bore za pravdu, a oni koje uzmu od klijenta punomoć i ne dodju na ročište, klijent izgubi spor, zbog neodazivanja na ročište i sa tim izgubi po nekoliko hiljada maraka ( radni odnosi), a sve sto ga poslodavac vise nagradio, od postotka klijenta, jel i ta tajna ulazi u nabrojane tajne i identitete klijenata.

Name

Ilija Zečević

27.06.2019 12:53

Vi advokati nemate ni obraza ni fiskalne kase.

Name

Ma Da

27.06.2019 13:45

A doktori nisu u obavezi da čuvaju tajne o pacijentima o čemu vi

Name

Jooojjjj

27.06.2019 13:55

Lopovi jedni, sram vas bilo. I vi trebate biti dio ispitivanja porijekla imovine. Nista vi ne placate porez.

Name

Re Denny

27.06.2019 14:07

a sto bi oni bili budale? Ta uloga je prepustena narodu jer narod tako voli. Kad su uvodili akcize na gorivo, narod je aplaudirao. Nek placa onaj ko je glup.

Name

Narkoman Krema

27.06.2019 14:28

Kako Kremenovic da izda fiskalni racun za presudu dogovorenu sa Tegeltijom?

Name

Istok

27.06.2019 14:38

Evo nesto i ja pricam sa vlasnicima piljara. Kazu da je evropski standard da ni oni ne podlijezu fisklizaciji. Ni konobari kazu ne moze baksis kroz fiskalnu . Deeee , mojne tisra. Trebali ste ustati u zastitu prava kada su nacisti pokupili komuniste. Sada je doslo i do vasih vrata.

Name

Ре

27.06.2019 14:52

Што ће плаћати кад и онако имају слаб пазар.

Name

NOTAR

27.06.2019 18:55

Svi notari u BiH imaju fiskalnu kasa i svi radimo po tarifi, za sve usluge izdajemo fiskalne racune, svojom imovinom garantujemo za ispravnost notarski obradjenih isprava i stojimo iza toga, advokati klijente ogulise, ne placaju drzavi porez, rade sta hoce, tako da podrzavam fiskalizaciju i da rade po tarifi , da im se predmeti numerisu i uvedu knjige kao kod nas , dosta je bezobrazluka. Ovo na slikama nije ni za obdanista a ne advokature , bio sam davno advokat, nekad su postojali kriteriji i kodeks, danas ga nema, svako moze postati advokat, pravo s fakulteta u advokaturu, a neznanje njihovo ispastaju klijenti. U cijeloj BiH treba uvesti advokatima fiskalne kase pod hitno.

Name

Василије

27.06.2019 12:20

Проблем је у томе што адвокати за своје услуге не истављају рачуне, поготово физичким лицима и то је пракса. За услуге правног савјетовања уопште не истављају рачуне и не плаћају држави ПДВ.

ODGOVORITE
Name

Kimi

27.06.2019 13:32

Idite u Park sa Draškom pa štrajkujte..

Name

Re

27.06.2019 13:35

Pravo i pravda nisu isto!

Name

Ranko Trebinje

27.06.2019 12:26

Ako moraju "mali" onda mora da važi i za vas . A što se tiče te obaveze čuvanja tajne na fiskalnom računu piše samo koju vrstu usluge ste vi naplatili od vašeg klijenta . Ovdje je problem što bi gospoda advokati rađe taj PDV strpali sebi u njedra, nego dali državi, jer su cifre astronomske. A i nije moralno, jer ti isti advokati bi da brane i tuže druge za krivično delo "utaja poreza" a da ga oni sami ne plaćaju.

ODGOVORITE
Name

RE

27.06.2019 12:54

Ne vidim razlog zasto su do sada bili postedjeni. Kad mora sitna sirotinja, koja od crkavice izdrzava cijelu porodicu, da imafiskalnu zasto su ovi tajkuni advokati postedjeni. Sto me posebno iznenadjuje to je njihova drskost i bezobrazluk, da protestvuju. Znamo da su advokati tajkuni u odnosu na ostale profesije, doktore specijaliste, inzinjere itd... U ovoj drzavi je sve usmjereno ka jednom cilju a to je kriminal.!!! Neka mi neko objasni zasto je gospoda do sada bila oslobodjena????

Name

NISTE INFORMISANI

27.06.2019 13:02

Prvo advokati plaćaju porez, drugo nije problem u fiskalizaciji nego što poreska nastoji kroz uvide u predmete (čitaj odavanje tajne suprotno advokatskoj zakletvi) doći do podataka pa kaznom zapečatiti kancelariju kao da je advokat kafić ili butik kad klijenti opet ispaštaju jer ne može ući u svoju kancelariju niti pružati nekome trećem od klijenata odbranu,zastupanje itd.. Treće niko u evropi nije fiskalizovan od advokata pa ni u RS ni u F.BiH. Četvrto ko vjeruje poreskim službenicima da neće zloupotrebiti podatke iz uvida u predmet. Konačno, nije fiskalizacija jedini način kontrole tokova gotovog novca. Svako ko misli da advokati "mlate" neka pošalje svoje dijete na fakultet, pa volonterski u sudu 2 godine pa pravosudni položi pa još dvije godine da radi i neka otvori svom djetetu kancelariju i u nju uloži minimalno 20.000KM pa da vidimo da li "mlati" kad telefon zvoni i kreće se u 2-3 ujutru za Sarajevo kad svi spavaju voziš po 8h i radiš u sudnici po 3-4 sata bez prekida.

Name

Re Ranko

27.06.2019 14:10

nastavi ti Ranko da budes ovca kao i do sad sto si bio. Jer da nisi, znao bi da ces taj PDV platiti ti kao kupac a ne advokat. Radovali ste se povecanju akciza na gorivo, radujte se i sad.

Name

Ranko Trebinje re re Ranko

27.06.2019 19:40

Možda sam bio ovca, ali nisam bravina kao ti. Shvati da će morati izdavati račune za svoje usluge sa iznosom koji naplaćuju. Do sada se sve radilo od okativno. Sada će se tačno znati cijene pojedinačne usluge, i oni pohlepni će izgubiti mušterije. A što se tiče da će mušterija plaćati PDV pa zar to nije u svakoj branši. Neka oni fino plate porez kao i ostali, dosta privilegovanih a ti što ih braniš mora da si iz te branše pa ti krivo što ne strpaš sve u svoj takulin. Koga je gladan k.. c napravio toga će i gladna lopata zakopati. Hoćete da štitite zakon a da isti ne važi za vas. More marš stoko. A ti bleji zajedno sa njima

Name

BL

27.06.2019 12:46

Advokati i notari su sebi napravili zakon da su oslobođeni fiskalnih kasa. Rade samo za gotovinu i zaštićeni su kao međedi. Formiraju cijene proizvoljno i niko im ništa ne može. Zapošljavaju samo svoje najbliže srodnike , i ponašaju se kao sekta Miloradovih svjedoka. Najbolje bi bilo da poučeni iskustvom nekih ovo proglase kao napad na RS.

ODGOVORITE
Name

Igor

27.06.2019 13:03

Bio sam kod vise notara nekoliko puta i svaki put sam dobio fiskalni racun za njihove usluge. Mislim da je to sasvim ok. Sad sto su im usluge preskupe druga je prica.

Name

Notar re Bl

27.06.2019 19:02

Ja sam notar u Sarajevu i nije tacno da notari nemaju fiskalne kase, u cijeloj BiH notari imaju fiskalnu kasu, ako tebi nije notar izdao racun imas pravo da ga prijavis not.komori. Notari imaju numerisan broj predmeta , notarski obradjene isprave su pod OPU-IP, a ovjere OPU-OV, a u RS sve pod OPU, tako da nema malverzacija. Podrzavam fiskalizaciju i svi advokati treba da je imaju jer zakidaju drzavu za porez a uzimaju lopatom. Svima fiskalna obavezno

Name

Pd

27.06.2019 12:59

Vi cuvate profeslonalnu tajnu, ok. A sta je sa ljekarima, bolnice i domovi zdravlja su odavno fiskalizovani?! Bojite se vi svom dzepu!

ODGOVORITE
Name

RE

27.06.2019 13:10

Ne mogu da vjerujem kako nas ovi tajkuni advokati prave budalama. To vase objasnjenje sa profesionalnom tajnom mi vrijedja inteligenciju. Pa valda svaka usluga ima svoju sifru, koja se pise BROJEM!!!! Koja drskost i bahatost, zna se ko ih je postedio to je kriminalna vlast, jer za njih i rade.!!! Sitne i male trgovce koljete tupim nozem sa basnosnovnim kaznama, da bi napunili budzet koji vlast pokrade.

Name

RE

27.06.2019 13:24

Jao ovo objasnjenje o profesionalnoj tajni me vrijedja kao covjeka. Pa zar vi stvarno mislite da je narod toliko glup i nepismen?. Fiskalizacija je uvedena u zdravsvu kako oni sa fiskalnim racunom ne odaju medicinsku tajnu?. Male, sitne i bjedne zanatlije i trgovci imaju fiskalne, pa to kriminalcima na vlasti nije dosta, vec salju svoje inspektore da im uzimaju DANAK kaznu i zatvaraju im radnjice po 15dana plus kazna. Sve smisljeno vlast radi da bi sirotinju ugusili, zatvorili radnjice kako bi njihovi tajkuni za svojim trznim centrima se prosirili.!!!!! PAMETNOM DOSTA!!!!!

Name

Razvaljena drzava i drustvo u cjelini

27.06.2019 13:23

Traziti odgovornost sto nisu do sada placali!

ODGOVORITE
Name

Milko

27.06.2019 14:14

samo glyp covjek moze podrzati uvodjenje PDV advokatima jer PDV placa kupac, odnosno klijent. Sutra kad ti advokat napravi racun sa PDV, bunices se zasto moras da placas. I sto je najbolje, taj PDV ce otici politicarima u dzep.

Name

Re Milko

27.06.2019 14:55

Zasto se onda advokati bune, ako oni nece placati PDV? Zato sto ce morati na taj nacin da prikazu ukupan prihod a onda i da plate porez na to. Prica o tajnosti je smijesna. Onaj ko kontrolise nekoga podlijeze obavezi cuvanja tajnosti i ne moze pricati okolo. Po tome niko ne bi trebao da ima fiskalnu kasu jer u svakom poslu ima zastite podataka. Npr. Moze li bankarski sluzbenik da prica o finansijama bilo kog klijenta? Doktori, notari...

Name

Ре Милко

27.06.2019 15:03

Џаба ти то људима објашњаваш они само виде зло и да комшији цркне крава , што наш народ каже, неписменост.

Name

Re Re Milko

27.06.2019 18:12

zar ti vherujes da fiskalne kase stvarno salju podatke negdje? Otidji u prvi kafic kad dodje inspekcija pa ces vidjeti kako prebiraju po trakama koje cuva vlasnik kafica jer svojih podataka nemaju. I naravno da PDV placa kupac.

Name

JEBEM TI TITA

27.06.2019 13:24

Sta bi oni da uzimaju lopatom vjecno.svima uvesti fiskalizaciju i popovima

ODGOVORITE
Name

Necemi da placamo porez

27.06.2019 13:25

I mi smo proriv fiskalizacije gradjana!

ODGOVORITE
Name

Kratko

27.06.2019 13:28

i jasno Sto vise imas vise si proklet.

ODGOVORITE
Name

Aco

27.06.2019 13:32

A na racunu pise kao ime I prezime klijenta, ili vrsta usluge? Pa nije ni cudo sto je pravosudje dotaklo dno dna kao polupismeni advokati daju objasnjenje o yastiti podataka I farbaju narod i drzavu.

ODGOVORITE
Name

VANJA BOZIC

27.06.2019 13:38

Naravno da treba kase, jadnici, ko notari, nemaju za hljeba. Nema veće bande od njih i notara, nek prikazu prihode, svi voze nova kola i imaju stanove mimo kuće i vikendica. Nadam se da će kad tad doći zakon o porijeklu imovine.

ODGOVORITE
Name

Re Aco

27.06.2019 13:47

Lopatom na prevarw uzimaju advokati od klijenata poznati drveni advokat Miljkan Pucar medijski advokat trci kupiti novi sako sa maramicom kad daje intervju za tv.Covjek nema pojma o pravu sami pricom dobiva klijente i visikom cijeno. kao on je mocan da dogivoru sa sudijama sporove.Problem ima samo sto brzo zamuca pa se izgubi postaje senilan zaboravlja sta komw prica a davi se od hvale ko mu od sudija iz ruke pije vodu.

ODGOVORITE
Name

Laki

27.06.2019 13:55

Najviše me nasmije kad čujem za nekoga da je dobar advokat poput onog Kremenovića a u stvari narod ne zna da su advokati u dogovoru sa tužiocima i sudijama i da dijele plijen. Znači ko ima para i dobro plati advokata dobiće manju ili nikakvu kaznu a advokat kasnije isplati ostale i još naplati troškove za sebe. Najveća bagra uz tužioce i sudije u ovoj državi su oni....

ODGOVORITE
Name

Re laki

27.06.2019 14:31

Ma Krema se najviše bavi sa cuvanjem zene, voli ga mala pošarka

Name

RE

27.06.2019 14:51

Prvo ovde nema drzave, nema zakona, nema prava ni pravde. Nisu advokati slucajno izuzeti od fiskalizacije. Svi smo dobro upoznati da su advokati i sudije produzena ruka, vlasti, kriminalaca i tajkuna. To je umrezena paukova mreza, koju je tesko probusiti!!!. Sto me posebno vrijedja kao obicnog covjeka, to je danasnji njihov protest koji pokazuje da ti ljudi prvo su bez morala, obraza, postenja, bez i malo ljudskog dostojanstva i svjesti gdje i u kakvoj bjedi zive ljudi oko njih. Moram reci da nam kao narodu nema spasa, jel je nasim mozgovima preovladal kleptomanija.!!!!

Name

Nenad

27.06.2019 14:19

Obavezno ih treba fiskalizovati.Kako za ostale ljude u ovoj zemlji ne važe pravila,kakva važe za sve ljude u normalnim zemljama,neka ne važe ni za njih. U ovoj zemlji ništa nije kao u ostalim evropskim zemljama,pa neka malo ide i one osjete ,,čari'' takvog života. Kada ih fiskalizuju,možda i oni stanu uz svoj narod a ne uz režim koji sistematski uništava svakog normalnog i časnog građanina.

ODGOVORITE
Name

Nako

27.06.2019 14:21

Kako ih nije sramota, sta ima fiskalni racun sa profesionalnom tajnom?

ODGOVORITE
Name

Apsolutno

27.06.2019 14:42

Pod hitno ih prisiliti da promijene zakon o VSTS i da izbace advokate iz VSTS

ODGOVORITE
Name

Ako

27.06.2019 16:17

oni mogu mogu svi zakon je isti za sve!

ODGOVORITE
Name

Pieta

27.06.2019 17:02

ekstra...zamisli oni prave zakone ,pa jos i poreze da placaju ,..pa stvarno nema.smisla

Name

Advokat

27.06.2019 21:19

Advokat sam i kada pogledam komentare mogu samo reci da mi je zao koliko ljudi nisu upuceni u osnovne stvari a jedva cekaju da daju neki negativan komentar. Radujte se iako ne znate cemu, najbitniji je subjektivni osjecaj srece...

ODGOVORITE