Да ли ће роботи замијенити људе

Роботи би могли да замене 20 милиона радних места у индустрији у свету до 2030. године, чиме би се погоршале друштвене и географске неједнакости, али би то позитивно утицало на економски раст.

Информационе технологије 26.06.2019 | 12:06
Да ли ће роботи замијенити људе
Највише ће бити погођена радна места са најмањим квалификацијама и то на неједнак начин по земљама или унутар самих земаља, наводи Оxфорд Ецономицс.

Роботи су већ заузели неколико милиона радних места од људи у индустрији а тај тренд напредује у другим областима захваљујући модерној технологији и вештачкој интелигенцији, навео је британски аналитички биро у извештају у коме се разматра и економски аспект употребе робота.

Многи аналитичари, међутим, сматрају да је аутоматизација у уопштеном смислу више допринела стварању него укидању радних места, али се створио већи јаз између радних места са вишим и нижим квалификацијама, тако да су бројни радници остали без посла.

Роботизација ће утицати на повећање продуктивности и на привредни раст, сматрају стручњаци процењујући да би светска еономија могла да има профит до 5.000 милијарди долара до 2030. године.

Стручњаци такође указују да ће највише бити погођена радна места са понављајућим радњама као и радна места у центрима за логистику.

Радна места која захтевају "саосећање, креативност и рационалну интелигенцију" остаће у рукама људи још деценијама, наводи се у извештају и додаје да ће роботи ипак бити присутнији у трговини, здравсту, угоститељству, саобраћају и пољопривреди.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

26.06.2019 10:10

Код нас су роботи вец дузе на сцени,у облику политицара.Немају осјецаја,немају стида,немају емоција,образа,савјест,све одлике робота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јул Бринер

26.06.2019 11:14

Роботи треба да плацају порезе.

ОДГОВОРИТЕ