Овом исхраном чувате срце

Кардиоваскуларне болести у сталном су порасту и на највишем су мјесту по смртности у свијету.
 

Здравље 17.06.2019 | 07:26
Овом исхраном чувате срце
Стога требамо хитно почети више бринути о здрављу срца. Како би сачували здраво срце потребна нам је храна с много нутријената, која одржава здраве нивое колестерола.

Обавезно треба избацити, или барем драстично смањити, унос хране која подиже нивое ''лошег'' колестерола (ЛДЛ-а). Најбоље је клонити се свих уља и производа попут маргарина, те користити само хладно прешана уља. Истина је да су таква уља скупља, но прехрана која неће наштетити срцу свакако укључује мање количине уља и припрему хране на врло мало масноће. 

Ово је храна коју кардиолози не престају истицати, а може спасити и очувати здравље срца и крвних жила.

Зоб и јечам

Ове намирнице садрже посебне врсте разградивих влакана, то јест бета глукан, који има многе добробити за здравље срца. Бета глукан спрјечава апсорпцију колестерола у тијело, па ако имате проблема с колестеролом обавезно укључите зоб у доручак или вечеру.

Зелено лиснато поврће

Салате, шпинат, кељ, блитва, купус и остало слично поврће богато је витаминима А, Ц, Е и К, те садржи много антиоксиданса који тјерају токсине из тијела. Но ово поврће најврједније је за здравље срца због обиља важних минерала попут калција, магнезија и калија. Ово поврће требало би  се налазити на менију сваки дан.

Сјеменке и орашасти плодови

Ове намирнице богате су вриједним минералима а могу се јести на много начина. Од сјеменка су изврсне цхиа, конопљине, сунцокретове и бундевине, које су изврстан додатак салатама.

Авокадо

Ријеч је о богатом извору моно-засићених масних киселина који одржавају ''лош'' колестерол под контролом и подиже разине доброг колестерола.

Маслиново уље

Замјена рафинираних уља за екстрадјевичанско маслиново уље може драстично смањити ризике од болести срца и мозга, рака дојке и неких других облика рака, те доказано продужава живот.

Легуми

Легуми, који укључују све врсте грахорица, сланутак и лећу, одлични су за здравље срца. Они такође балансирају нивое доброг и лошег колестерола због високог удјела разградивих влакана. Препуни су жељеза, мангана, Б витамина, магнезија, цинка и фосфора, а имају врло низак гликемијски индекс што значи да имају мањи утјецај на разине шећера у крви.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марко

17.06.2019 05:41

Све је то ОК али људи сам малим примањима а има их 70% и пензионери са јадним пензијама мемогу ни помисљати на ово.Могу само да процитају и да се насекирају.

ОДГОВОРИТЕ