Има ли лијека за синдром сувог ока

Суво око или синдром сувог ока представља хронични недостатак суза које влаже и подмазују површину ока. То доводи до дуготрајне иритације ока и значајних симптома који утичу на свакодневни живот. Пацијенти то описују као да им је нешто упало у око, трепавица или песак, а заправо нема ничега. Због чега настаје овај проблем, да ли постоји превенција и како се лечи, објашњава др Тања Калезић са Клинике за очне болести Клиничког центра Србије.

Здравље 11.06.2019 | 11:07
Има ли лијека за синдром сувог ока
Процењује се да више од 60 милиона људи у свету има синдром сувог ока, а сматра се да још 30 милиона случајева још није откривено. У питању је мултифакторијална болест код које су присутне сталне тегобе у виду гребања, сузења, песка у оку.

„Тегобе које не делују тако опасно у самом старту могу да представе касније озбиљан проблем и да доведу до нежељених последица по функцију вида, а онда и по очување предњег сегмента ока и може да дође и до перфорације рожњаче, што је свакако најтежа компликација“, упозорила је, гостујући у Јутарњем програму др Тања Калезић.

Синдром сувог ока јавља се у старијем животном добу, после 45. године због пада адрогена и код мушкараца и код жена. Болест је заступљенија код жена, па се њима препоручује да у том периоду оду на преглед како би се клиничким тестовима утврдило да ли имају тегобе.

„Огромна група пацијената су сви они који раде на рачунару, који читају, возе дуже релације. Они имају мањи број трептаја“, објашњава др Калезић.

Рад на рачунару данас се подразумева, а очи додатно замарамо пребирајући по садржају на мобилним телефонима
Према њеним речима, вештачке сузе без конзерванса доносе олакшање у случају црвенила ока и осећаја сувоће. У случају додатних проблема лекар ће осим тих капи проширити терапију.

Да не би дошло до овог проблема, када год радимо нешто што ће смањити број трептаја, требало би да се праве паузе.

„После два сата треба да се обави било каква друга радња због визуелне концентрације и смањеног броја трептаја“, поручила је др Калезић и истакла да би током сваког минута број трептаја требало да буде 15, али када радимо нешто интензивно тај број се смањује.

Свака тегоба која не прође за неколико дана и поред употребе вештачких суза разлог је да се упутимо код офталмолога, закључила је др Калезић.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар