Ima li lijeka za sindrom suvog oka

Suvo oko ili sindrom suvog oka predstavlja hronični nedostatak suza koje vlaže i podmazuju površinu oka. To dovodi do dugotrajne iritacije oka i značajnih simptoma koji utiču na svakodnevni život. Pacijenti to opisuju kao da im je nešto upalo u oko, trepavica ili pesak, a zapravo nema ničega. Zbog čega nastaje ovaj problem, da li postoji prevencija i kako se leči, objašnjava dr Tanja Kalezić sa Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Zdravlje 11.06.2019 | 11:07
Ima li lijeka za sindrom suvog oka
Procenjuje se da više od 60 miliona ljudi u svetu ima sindrom suvog oka, a smatra se da još 30 miliona slučajeva još nije otkriveno. U pitanju je multifaktorijalna bolest kod koje su prisutne stalne tegobe u vidu grebanja, suzenja, peska u oku.

„Tegobe koje ne deluju tako opasno u samom startu mogu da predstave kasnije ozbiljan problem i da dovedu do neželjenih posledica po funkciju vida, a onda i po očuvanje prednjeg segmenta oka i može da dođe i do perforacije rožnjače, što je svakako najteža komplikacija“, upozorila je, gostujući u Jutarnjem programu dr Tanja Kalezić.

Sindrom suvog oka javlja se u starijem životnom dobu, posle 45. godine zbog pada adrogena i kod muškaraca i kod žena. Bolest je zastupljenija kod žena, pa se njima preporučuje da u tom periodu odu na pregled kako bi se kliničkim testovima utvrdilo da li imaju tegobe.

„Ogromna grupa pacijenata su svi oni koji rade na računaru, koji čitaju, voze duže relacije. Oni imaju manji broj treptaja“, objašnjava dr Kalezić.

Rad na računaru danas se podrazumeva, a oči dodatno zamaramo prebirajući po sadržaju na mobilnim telefonima
Prema njenim rečima, veštačke suze bez konzervansa donose olakšanje u slučaju crvenila oka i osećaja suvoće. U slučaju dodatnih problema lekar će osim tih kapi proširiti terapiju.

Da ne bi došlo do ovog problema, kada god radimo nešto što će smanjiti broj treptaja, trebalo bi da se prave pauze.

„Posle dva sata treba da se obavi bilo kakva druga radnja zbog vizuelne koncentracije i smanjenog broja treptaja“, poručila je dr Kalezić i istakla da bi tokom svakog minuta broj treptaja trebalo da bude 15, ali kada radimo nešto intenzivno taj broj se smanjuje.

Svaka tegoba koja ne prođe za nekoliko dana i pored upotrebe veštačkih suza razlog je da se uputimo kod oftalmologa, zaključila je dr Kalezić.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar