СНСД блокира формирање власти

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА и члан Предсједништва Босне и Херцеговине након сједнице Колегија СДА реаговао је на оптужбе из СНСД-а које наводе да је СДА странка која блокира успоставу власти на нивоу БиХ.

Босна и Херцеговина 10.06.2019 | 18:21
СНСД блокира формирање власти
"Иако све вријеме избјегавамо преприке у јавном простору морамо реаговати на понављање тезе да је СДА крива за блокаду формирања власти. Из СНСД-а пласирају ову тезу, а одбијањем да поштују Устав, законе - најодговорнији су што Савјет министара није формиран. СДА не блокира, формирање Савјета министара треба кренути одмах - потребно је да се поштују Устав и закони", поручио је Џаферовић.

Он је рекао да се не могу проводити закони који се неком свиђају, а опструисати они који нису по вољи.

"То је нарушавање владавине права и води у анархију. СНСД одбија проводити одлуке о сарадњи са НАТО-ом, а неки доводе у питање и европски пут Босне и Херцеговине", изјавио је Џаферовић.

"СНСД најављује да ће одустати од европског пута, оптужују СДА да блокира формирање власти. За седам мјесеци су одржане двије редовне сједнице Предсједништва, јер предсједавајући не заказује сједнице. СДА упућује позиве да прекине са блокадама", казао је Џаферовић.

"За СДА није проблем да предсједавајући Савјета министара БиХ буде из СНСД-а, оно што тражимо је да се кандидат обавеже на поштовање Устава и закона. Нека то потврде и чланови Предсједништва ће му дати мандат. Нека престави план рада Савјета министара и какав му је план за убрзавање европског пута", додао је Џаферовић.

Што се тиче формирање Владе ФБиХ - Џаферовић је рекао да СДА тражи да се поштује воља бирача и да се одмах крене у процес формирања власти на нивоу ФБиХ.

"ХДЗ позива да се формирање на државном нивоу не условљава ни на који начин, а онда на федералном условљавају усвајањем Изборног закона. Траже од СДА да предложи тај закон. Били смо на корак до рјешења за изборни процес, а онда је Божо Љубић одбио Априлски пакет, Човић је одбио Филеов пакет. СДА је спремна била, али ХДЗ је одбијао. То је проблем који траје више од деценије. Није га лако ријешити због одлука Уставног суда, пресуде Сејдић-Финци и других", рекао је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

"Позивамо ХДЗ да приступимо формирању власти, да нам понуде модел за Изборни закон који ће узети у обзир одлуке Уставног суда, суда у Стразбуру. Ако не може одмах - прихватамо обавезу да радимо заједно", навео је члан Предсједништва БиХ.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Голијад.

10.06.2019 16:27

Сви сте ви исти лопови са додиком бакиром И цовицем ви сте сло овог напаценог И опљацканог народа БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

10.06.2019 16:54

Не постоји народ бих, само српски народ и остали, како год хтели да се зову.

Name

Wиена

10.06.2019 17:12

Тако је Горане а Аустријанци су Свабе. Додусе исто вази и за пола Свајцараца или како они казу за себе ?

Name

Ре горан

10.06.2019 17:22

Тако је царе.и не постоји никаква држава беиха.постоји само пропали пројекат који ни за 100 год неће озивјет

Name

не рисе

10.06.2019 20:54

Господине Дзаферовицу ајде да СНСД блокира власт како ви казете на нивоу БиХ али објасните нам ко блокира на федералном кантонално и осталим нивоима. Па није нико цорав и толика будала да не види да ви и вас сеф пеавите ову творевину немогуцом. У федерацији нема Срба знаци да сте ви криви ви и вас однос са Хрватима. Диста висе и вас и васе демагогије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.06.2019 04:08

Све ти човјек лијепо објаснио на нивоу БиХ крив је СНСД а у федерацији ХДЗ, ваљда је само ту СДА мед и млијеко. Пишам вам се на вашу власт и не треба нам кад је таква.

Name

јадна СДА

11.06.2019 05:00

А сто Хрватима блокирате ТВ канал на њиховом језику?И јос казу да им то погада национални интерес.СДА зиви у средњем вијеку.А само су физицки ту.Духовно никако,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провокатор

11.06.2019 13:49

Чуј сад' овог' јел' ти то није ни по баби па ти сада криво

ОДГОВОРИТЕ