SNSD blokira formiranje vlasti

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sjednice Kolegija SDA reagovao je na optužbe iz SNSD-a koje navode da je SDA stranka koja blokira uspostavu vlasti na nivou BiH.

Bosna i Hercegovina 10.06.2019 | 18:21
SNSD blokira formiranje vlasti
"Iako sve vrijeme izbjegavamo preprike u javnom prostoru moramo reagovati na ponavljanje teze da je SDA kriva za blokadu formiranja vlasti. Iz SNSD-a plasiraju ovu tezu, a odbijanjem da poštuju Ustav, zakone - najodgovorniji su što Savjet ministara nije formiran. SDA ne blokira, formiranje Savjeta ministara treba krenuti odmah - potrebno je da se poštuju Ustav i zakoni", poručio je Džaferović.

On je rekao da se ne mogu provoditi zakoni koji se nekom sviđaju, a opstruisati oni koji nisu po volji.

"To je narušavanje vladavine prava i vodi u anarhiju. SNSD odbija provoditi odluke o saradnji sa NATO-om, a neki dovode u pitanje i evropski put Bosne i Hercegovine", izjavio je Džaferović.

"SNSD najavljuje da će odustati od evropskog puta, optužuju SDA da blokira formiranje vlasti. Za sedam mjeseci su održane dvije redovne sjednice Predsjedništva, jer predsjedavajući ne zakazuje sjednice. SDA upućuje pozive da prekine sa blokadama", kazao je Džaferović.

"Za SDA nije problem da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude iz SNSD-a, ono što tražimo je da se kandidat obaveže na poštovanje Ustava i zakona. Neka to potvrde i članovi Predsjedništva će mu dati mandat. Neka prestavi plan rada Savjeta ministara i kakav mu je plan za ubrzavanje evropskog puta", dodao je Džaferović.

Što se tiče formiranje Vlade FBiH - Džaferović je rekao da SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u proces formiranja vlasti na nivou FBiH.

"HDZ poziva da se formiranje na državnom nivou ne uslovljava ni na koji način, a onda na federalnom uslovljavaju usvajanjem Izbornog zakona. Traže od SDA da predloži taj zakon. Bili smo na korak do rješenja za izborni proces, a onda je Božo Ljubić odbio Aprilski paket, Čović je odbio Fileov paket. SDA je spremna bila, ali HDZ je odbijao. To je problem koji traje više od decenije. Nije ga lako riješiti zbog odluka Ustavnog suda, presude Sejdić-Finci i drugih", rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

"Pozivamo HDZ da pristupimo formiranju vlasti, da nam ponude model za Izborni zakon koji će uzeti u obzir odluke Ustavnog suda, suda u Strazburu. Ako ne može odmah - prihvatamo obavezu da radimo zajedno", naveo je član Predsjedništva BiH.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Golijad.

10.06.2019 16:27

Svi ste vi isti lopovi sa dodikom bakirom I covicem vi ste slo ovog napacenog I opljackanog naroda BIH.

ODGOVORITE
Name

Горан

10.06.2019 16:54

Не постоји народ бих, само српски народ и остали, како год хтели да се зову.

Name

Wiena

10.06.2019 17:12

Tako je Gorane a Austrijanci su Svabe. Doduse isto vazi i za pola Svajcaraca ili kako oni kazu za sebe ?

Name

Re goran

10.06.2019 17:22

Tako je care.i ne postoji nikakva država beiha.postoji samo propali projekat koji ni za 100 god neće ozivjet

Name

ne rise

10.06.2019 20:54

Gospodine Dzaferovicu ajde da SNSD blokira vlast kako vi kazete na nivou BiH ali objasnite nam ko blokira na federalnom kantonalno i ostalim nivoima. Pa nije niko corav i tolika budala da ne vidi da vi i vas sef peavite ovu tvorevinu nemogucom. U federaciji nema Srba znaci da ste vi krivi vi i vas odnos sa Hrvatima. Dista vise i vas i vase demagogije.

ODGOVORITE
Name

Па

11.06.2019 04:08

Све ти човјек лијепо објаснио на нивоу БиХ крив је СНСД а у федерацији ХДЗ, ваљда је само ту СДА мед и млијеко. Пишам вам се на вашу власт и не треба нам кад је таква.

Name

jadna SDA

11.06.2019 05:00

A sto Hrvatima blokirate TV kanal na njihovom jeziku?I jos kazu da im to pogada nacionalni interes.SDA zivi u srednjem vijeku.A samo su fizicki tu.Duhovno nikako,

ODGOVORITE
Name

Provokator

11.06.2019 13:49

Čuj sad' ovog' jel' ti to nije ni po babi pa ti sada krivo

ODGOVORITE